Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az osztrák legenda, Franz Klammer Budapesten járt

2014.10.22. Bata Attila

Karintia tartomány és Ausztria Idegenforgalmi Hivatala egy igazi síelő legendát hozott Budapestre, Franz Klammert. Az olimpiai és világbajnoki aranyérmes Klammer az utóbbi években a karintiai síelés egyik reklámarca, szívesen mesélt kedvenc terepeiről a régióban.
Franz Klammer Budapesten egy karintiai poszter előtt
Franz Klammer Budapesten egy karintiai poszter előtt
Franz Klammer tavaly múlt 60 éves, de ránézésre is legalább tízet simán letagadhatna. Lám, mit tesz a síelés. Közvetlensége semmit sem változott az elmúlt években. Ausztriában szinte mindenki ismeri a névét, népszerűsége a nagyvilágban is töretlen, nem hiába Karintia igazi téli nagykövete a médiában.

Klammer legnagyobb sikereit a hetvenes években érte el. 1975-1979 között a világ legjobb lesiklójának számított, ebben az időszakban négyszer nyerte meg a lesikló világkupát és természetesen erre a korszakra esik a felejthetetlen hazai győzelme az 1976-os innsbrucki olimpián. A sors igazságtalansága, hogy a hetvenes években a gyors számban (lesiklás) jó versenyzők az összetett pontversenyt tekintve hátrányban voltak a szlalomosokkal, hiszen akkor még nem rendeztek Super-G (szuper-óriásműlesiklás) versenyeket. Ennek ellenére 1975-ben közel volt hozzá, de az egyik versenyen leoldott a léce, és a biztosnak hitt pontokkal együtt az összetett győzelem is elveszett.

Aztán később jött egy kis hullámvölgy, a mindig bombaerős osztrák válogatottba nem sikerült beverekednie magát az 1980-as olimpiára. Innen is sikerült felállnia, és 1983-ban ötödszörre is megnyernie a lesikló világkupát, és visszaemlékezése szerint elérnie a legnagyobb sikerét, az 1984-es legendás kitzbüheli győzelmet. Az olimpiai győzelem a Szarajevó feletti „libalegelőn” (túl könnyű volt a pálya, nem jöttek ki a tudáskülönbségek) nem jött össze, 1985-ben, 32 évesen befejezte a versenysportot. A sebességtől továbbra sem szakadt el, ekkor az autóversenyzéshez fordult, ahol szintén volt része sikerekben.

Ma már Bécsben él, de a karintiai hegyektől nem szakadt el. Ha síelésről van szó, természetesen az egykori lakóhely Bad Kleinkirchheim az örök kedvenc, de kedvenc síterepei közé tartozik Katschberg, vagy a magasabb karintiai hegyek, Mölltal és Heiligenblut.

Évekkel ezelőtt volt szerencsém vele síelni Bad Kleinkirchheim pályáin. Tényleg igazi élmény. Ezt az idén mások is megtehetik, hiszen az idei szezonban a helyi turisztikai hivatal négy alkalommal várja azokat az érdeklődőket, akik kora reggel együtt síelnének „Ferenc császárral”, majd utána egy közös reggeli alatt beszélhetik át a világ dolgait. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Das Alpenhaus Katschberg 1640
Modern szálláshely prémium felszereltségű apartmanokkal és wellness részleggel 1640 méteren, közvetlenül Katschberghöhe pályái mellett. Reggeli rendelhető a szálláshoz, de csak síszezonban!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension zur Heiligen Krone
A panzió 50 fő befogadására alkalmas, 7 db 4 ágyas stúdió jellegű apartman és 5 db 2 ágyas szoba várja a vendégeket büféreggelivel, saját étteremmel. A panzió teljes személyzete magyar.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Club Funimation Katschberg csillagcsillagcsillagcsillag
Közvetlenül a Katschberg-Ainecki sípályák mellett található hangulatos családi szálloda pazar wellness részleggel és gyermekbarát szolgáltatások óriási választékával. Kisgyerekes családoknak ideális.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.