Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ilyen volt a szezonkezdet Ausztriában és Szlovákiában

2009.10.19. Bata Attila

Ilyen volt a szezonkezdet Ausztriában és Szlovákiában Minden eddiginél korábban, már október közepén megnyitott néhány sípálya Ausztriában és Szlovákiában. A hatalmas havazás megteremtette a síelés feltételeit a pályán, mivel a kisebb síterepek ilyenkor könnyebben tudnak alkalmazkodni a helyzethez, többen ki is használták az októberi telet.
Elsőként a stájer-karintiai határon elterülő Turracher Höhe indította be az egyik liftjét. Körülbelül 100 -150 síelő érkezett a rendkívüli szezonstartra. A pályán majdnem félméteres, javarészt műhó várta a síelőket, akiknek nagy része a közeli síklubokból érkezett, de jöttek szlovén síelők is, akik örültek, hogy nem kellett Mölltalig elautózniuk. Az üzemelő Wildkopf felvonó melletti kapu számlálója délelőttre már 1500 menetet jelzett.

Az osztrák pályák sorában szombaton nyitott ki Planai (Schladming). Reggel 8:10-kor már hosszú sor kígyózott a kabinos lift előtt, sokakat izgalomba hozott az októberi síelés lehetősége. Az üzemeltetők szerint délutánig körülbelül ezer bérletet sikerült értékesíteniük az első napon.

Nem volt kegyes az időjárás a síelőkhöz Mühlbach síterepén. Itt körülbelül kétszázan dacoltak a széllel, a hóviharral és a cudar időjárással. Itt egyedül a 350 méter hosszú Arthurhaus korongoslift üzemelt. A síterep vezetője szerint, a kisebb síterepek előnye, hogy ilyenkor gyorsabban tudnak reagálni a lehetőségekre. Az üzemeltetés vezetőjének nem okozott nehézségek a lift személyzetének és műszaki állapotának biztosítása a hétvégi időszakra.

Aki kipróbálta valószínűleg soha vissza nem térő élménnyel lett gazdagabb. Egyrészt a hét közepétől a gyilkos, meleg levegő fokozatosan elárasztja Ausztriát nyugati irányból, másrészt ilyen korai nyitásra nem valószínű, hogy nagyon hamar sor kerülhet a jövőben. A kedvezőtlen időjárási előrejelzések miatt több síterep, köztük Semmering is, lemondta a következő hétvégére tervezett megnyitókat.

SKI Zábava Hruštín: havas környék október közepén
SKI Zábava Hruštín: havas környék október közepén
Szlovákia szintén történelmet írt, még sosem lehetett október 17-én síelni északi szomszédunknál. Nem tudni, mit álmodtak a SKI Zábava Hruštín síterepének üzemletetői szerda este, amitől csütörtök reggel hirtelen a nyitás mellett döntöttek. Talán a 80 cm friss hó ösztönözte őket arra, hogy az általában két hetes előkészületek helyett két nap alatt beindítsanak mindent. Szombat délelőtt megnyílt a síterep, közel ötszáz síelő érkezett, javarészt a környező településekről, de a parkolóban láttak lengyel rendszámú autókat is.

Szintén megnyitott a Strednica síterepe, Zdiar mellett. A gyakran jégveremnek nevezett völgyben 40-50 centiméter hóból gyártottak pályákat a lankás hegyoldalakban. Itt nem volt nagy tömeg a hétvégén, igaz az időjárás sem mindig a legbarátságosabb arcát mutatta. Jövő héten Szlovákiába is megérkezik az enyhe idő, valószínűleg nem sok marad a mostani hóból, de a mostani nyitással ez a két síterep bizonyára megdönthetetlen rekordot állított fel.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Pension Tilly csillagcsillagcsillag
Családi vállalkozásként működő panzió 1-4 fős szobákkal, az Enns folyó völgyében, Tauplitz és a Schladming Sírégió között kb. félúton. Szolgáltatásai: ingyenes szauna, ingyenes Wifi, nyáron kerti medence, masszázs, kozmetika, lőtér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.