Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: túl meleg van, még várunk a síszezonra

2014.11.26. Bata Attila

Nagyon vártuk, hogy az idei szezon biztatóbban kezdődik, mint a tavalyi, de eddig sajnos hasonló a helyzet. Ausztriában az eheti előrejelzések nem sok jót ígérnek, a síterepek kénytelenek voltak elhalasztani a nyitást, és már az első sbowboardos versenyt is törölni kellett hóhiány miatt.
Kicsit megbolondult az időjárás. November utolsó hetében járunk, ilyenkor általában már hangosan dübörögnek a hóágyúk a sípályákon, és a síterepek készülnek a szezonnyitóra. Az utóbbi napokban és a hét hátralévő részében is olyan időjárás várható Ausztriában, hogy nem tudunk semmi biztatót mondani azoknak, akik esetleg erre a hétvégére tervezték volna az ausztriai besízést.

Ausztriában megfordult a helyzet függőlegesen és vízszintesen is. Vízszintesen, abban az értelemben, hogy kissé szokatlan módon az ország keleti részén volt hideg, a nyugati részen és a hegyekben pedig enyhe az időjárás. Függőlegesen is, hiszen egy hűvös, ködös párna húzódott le a völgyekbe, ahová alig tud besütni a Nap. Ezzel szemben 1000 méter felett süt a Nap és csodás az idő. Az osztrák meteorológusok szerint ezen a héten akár 10-15 fok is várható 1000-1500 méteres magasságban, ahogy mondják: ideális időjárás a túrázáshoz.

2014.11.25., webkamera, Obertauern 2000 méter felett
2014.11.25., webkamera, Obertauern 2000 méter felett
A helyzet furcsaságát mutatja, hogy Magyarországon jóval hidegebb volt az utóbbi napokban, mint az osztrák hegyekben. A salzburgi
Obertauernben (1742 méter tszf) négy nap után csökkent végre a minimumhőmérséklet fagypont alá. Szombat és kedd között számos magyar városban hidegebb volt, mint a salzburgi síterepen.

Ennek az időnek meg is van a kellemetlen következménye, nagy valószínűséggel elmarad a hétvégére tervezett idénynyitó Obertauernben. Vagyis, a tervezett programokat megtartják, de síelés valószínűleg nem lesz. A síterep még reménykedik egy-két hideg éjszakában, hogy tudjanak hóágyúzni, és akkor egy szakasz mégis síelhető lenne a hétvégére. A síterep marketingese szerint „még vannak zöld részek a pályákon, ami ilyenkor egy vicc Obertaurnben”. A lifteket azért beindítják a túrázók kedvéért.

2014.11.25., Obertauern, webkamera
2014.11.25., Obertauern, webkamera
A vorarlbergi Montafonban az első decemberi hétvégén snowboard cross világkupa versenyt tartottak volna, amelyet most hóhiány miatt nem lehet megrendezni és a FIS két héttel elhalasztotta a versenyt.

A meteorológusok abban egyetértenek, hogy ez a hét kedvezőtlen lesz a síelőknek. Aki síelni akar, annak maradnak a gleccserek. A következő hét egy kicsivel tűnik jobbnak, valamivel hidegebb lehet, talán már éjszaka beindíthatják a hóágyúkat. Bár az is igaz, hogy még mindig ősz van, ha türelmetlenek is vagyunk, még nem maradtunk le a télről. 
KOMMENTEK

Szállástippek
Lüftenegger Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
6 db tágas, akadálymentes apartman összesen maximum 32 fő részére Mautendorf szívében, Grosseck sífelvonótól 1,5 km-re, ahová ingyenes síbusszal jutunk el. Kérésre reggelis ellátás is igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Panzió csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Mauterndorf szívében, Grosseck felvonóitól 1,5 km-re, de Obertauern, Katschberg, Fanningberg is pár perc alatt elérhető. Kétágyas és családi fenyőburkolatú szobák, szauna, gazdag büféreggeli!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger hétvégi ház
Hangulatos, 8 szobás házikó Mauterndorf központjában kétágyas és egyágyas szobákkal, közös étkezővel. Obertauern, Grosseck, Katschberg és Fanningberg síterepei gépkocsival pár percre találhatóak.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.