Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: ez volt a leghűvösebb nyár 2005 óta

2014.08.29. Bata Attila

Az idei nyár az osztrákoknál sem hozta igazán a formáját. Kicsit csalóka és ellentmondásos a kép, hiszen még az idei nyár is egy kicsivel melegebb volt a sokéves átlagnál. Az is igaz, hogy előző nyarakhoz képest ez kissé hűvös volt, kilenc éve nem volt ennyire alacsony a nyári középhőmérséklet Ausztriában.
Az osztrák meteorológusok (ZAMG) legutóbbi jelentése szerint főleg az augusztus miatt lett ilyen hűvös az idei nyár Ausztriában. Pedig milyen jól indult a nyár!

Mölltal-gleccser tegnap
Mölltal-gleccser tegnap
A június rengeteg napsütést és igazi nyári meleget hozott. A mért napsütéses órák száma minden korábbi évet felülmúlt, a 2003-as hírhedt hőségriadós, gleccserolvasztós nyár óta nem sütött ennyit a nap júniusban. Így utólag már könnyű látni, hogy felesleges volt várni a nyári melegrekordokat a szezonban, hiszen az már június 9-én beköszöntött 35,7 fokkal a tiroli Innsbruckban. Igaz, ezt az értéket még kétszer beállították nem sokkal később, de az idei nyári rekord később már nem dőlt meg.

Július még továbbra is meleg volt, de már jóval csapadékosabb. Az igazi nyárias érzet hiányáról főleg az augusztus tehet, amely hűvösebb és csapadékosabb is volt a szokásosnál.

Ezzel együtt az idei nyár átlaghőmérséklete 0,2 fokkal még melegebb is volt a sokéves átlagnál. Ez a sokéves átlag a nyolcvanas évek óta igencsak megemelkedett, mára 1,8 fokkal lett melegebb egy átlagos nyár. A ZAMG meteorológusa szerint egy ilyen nyár, mint az idei, még szokatlanul melegnek számított volna a nyolcvanas években.

Tegnapi kilátás a Sonnblickről
Tegnapi kilátás a Sonnblickről
A havazást kedvelők igazán nem panaszkodhatnak erre a nyárra. Júliusban szinte mindegyik héten havazott egyszer 3000 méter környékén és felette, de augusztusban is többször havazott. A gleccserek régen kaptak ennyi utánpótlást, mint az idei nyáron. A pályák a korábbi évekhez képest jobban felfrissültek az idén, köszönhetően a gyakran érkező 5-10 cm vastag havazásoknak.

A legmagasabb osztrák meteorológiai mérőállomás (Sonnblick, 3105 méter) majdnem öt méter (490 cm) vastag hóréteggel kezdte meg a júniust. Augusztus közepére vékonyodott el legjobban a hótakaró, akkor 201 centimétert mértek. Fontos megjegyezni, hogy a közelmúltban voltak olyan évek (2011 és 2012), hogy augusztusra már az összes hó elolvadt ezen az állomáson. Ehhez képest a kétméteres hó most nagyon szép eredmény, főleg, hogy azóta is ezen a szinten (2014-08-28: 210 cm) maradt.

KOMMENTEK
Stani | 2014.08.29. 09:36
jók ezek az átlagok :) erről az jut az eszembe, amikor elmész nyaralni egy hetet, van 3 nap jó idő 35 fokkal, utána meg 3 nap eső 18 fokkal. Átlagban végül is jó időd volt :D

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.