Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: jön a tél egy méteres friss hóval

2014.10.20. Stánicz Balázs

A vénasszonyok nyara úgy tűnik leáldozóban van, hiszen keddtől gyökeresen megváltozik Ausztria időjárása. Egy közelgő front a gleccsereken akár egy méteres havat is hozhat. Ugyanakkor péntektől már napsütést jósolnak, az október 23-i hétvégére síelni induló honfitársaink legnagyobb örömére.
A meglehetősen változékony és sokszor havas szeptember után az októbert véget nem érő napsütés jellemezte. A kék ég és a napsütés pár napig feledésbe merül, ugyanis északnyugatról egy markáns hidegfront éri el az osztrák Alpok térségét.
Minél vörösebb annál több hó
Minél vörösebb annál több hó
A front előszele már hétfőről keddre virradóra csapadékot okoz a hegyekben, de az igazi télbetörés keddről szerdára virradóra valószínű. Olyannyira, hogy szerda éjjel 1000 méterre csökken a hóhatár, majd szerda reggel már akár 800 méteren is havazhat.

Egyes időjárási modellek nem zárják ki az ennél alacsonyabb hóhatárt sem, nevezetesen 500-600 méteres magasságokban is megmutathatják magukat a szezon első hópelyhei. Csütörtökön tovább folytatódik a havazás 800-1200 méteres hóhatárral. A hóesés a nap folyamán alábbhagy, igazán napos időre péntektől van kilátás.
A hegyekben sok hó várható
A hegyekben sok hó várható
A legtöbb hó a gleccsereken várható, ezen belül is az Innsbruck (Tirol) vonaltól keletre, tehát Hintertux, Kaprun és Dachstein gleccserein. A friss hó mennyiségét egyelőre nehéz meghatározni, 20 cm-től egészen 100 cm-ig minden lehet.

Bár Ausztriában hivatalosan november 1-től kötelező a téli gumi használata, az említett hidegfront miatt érdemes téli gumikkal útra kelni. Hatványozottan igaz a csak komolyabb szerpentineken elérhető gleccsersíterepekre, így Dachstein vagy éppen Sölden esetében.
KOMMENTEK
Sárkány Péter | 2014.10.20. 21:33
Nekem 7 óra szokott lenni az út TUX-ig, de most vagy 4 helyen van forgalomkorlátozás a pályán + havazás is várható. Ezért a szerdán indulók 1-2 órával többre számítsanak, Finkenberg-ig/Mayrhofen-ig célszerű du. 4-eg elérni, mert a havazás lényege (50cm) ez után várható.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.