Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Áramkimaradás a Mátraszentistváni Síparkban

2013.01.16. MTI / sielok.hu

Áramkimaradás a Mátraszentistváni Síparkban Milliós nagyságrendű károk keletkeztek a felső-mátrai falvakban szerdán, az akadozó áramellátás miatt. Már délelőtt akadozott, a közlemény kiadásával egy időben pedig még mindig szünetel az áramellátás a Mátraszentistváni Síparkban.
A Mátraszentistváni Sípark közleménye szerint az étteremben és a sípályán is tönkrementek a berendezések, a kár felmérése még zajlik, az azonban valószínűsíthető, hogy milliós nagyságrendű lesz. A sípályára közel ezer sportoló váltott bérletet a nap folyamán. Sokan dühöngve távoztak, mert több száz kilométert utaztak és áram nélkül nem működnek a felvonók.

A Sípark tulajdonosai kárpótolták a sízőket, ugyanakkor az áramszolgáltató még nem nyilatkozott, hogy kártalanítani fogják-e a fogyasztóikat.

A Felső-Mátrában tavaly is volt hasonló eset, akkor légvezetékek szakadtak le több helyen is az erdőben az ónos eső és havazás miatt. Az áramkimaradás nem sodorja veszélybe az ország legnagyobb havas, családi rendezvényét, a Hófesztivált.

A programok csütörtökön kezdődnek és a hét végéig tartanak, a szolgáltató ígéretet tett, hogy legkésőbb szerda estig helyreállítja a áramszolgáltatást.

Frissítés

A területileg illetékes áramszolgáltató azt ígéri, hogy amennyiben nem lesznek rendkívüli időjárási körülmények, estére helyreáll a szolgáltatás, egyben a fogyasztók megértését kéri.

Mint azt Boros Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: az elmúlt napokban rendkívüli mennyiségű, úgynevezett tapadó hó esett a Mátra 600 méternél magasabban fekvő területein. A lerakódó hó fákat döntött ki, amelyek elektromos vezetékekre, villanyoszlopokra dőltek, megszakítva a terület áramellátását.

A szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, ugyanakkor a kialakult helyzetért nem a cég a felelős. Az erdőtörvény ugyanis előírja a gazdák számára, hogy a vezetékek közelében ritkítsák, gallyazzák a fákat, azonban ezt nem teszik meg - mondta a szóvivő.

A Sípark tájékoztatása szerint 10 órás kimaradás után, szerda estére visszaállt az áramszolgáltatás.
KOMMENTEK
PEDRO | 2013.01.16. 18:49
Be kell perelni a szolgáltatót!
Eszteván | 2013.01.16. 21:07
@PEDRO: az időjárásiviszonyok miatt?
Mátraszentistván Sípark | 2013.01.16. 21:17
10 órányi áramszünet után visszajött az áram a Felső-Mátrában!

Katasztrófális ami az áramszolgáltatást illeti! Hajnal háromkor elkezdett szakadni az eső, plusz 2 fok volt és az összes (!!!) hó leolvadt a fákról. Aztán 4 körül az eső átváltott havazásba, majd kb. 10 cm (!!!) vizes hó hullott reggelig. Az ÉMÁSZ szerint ez a rendkívül sok hó tette tönkre a vezetékeket és ez okozott közel 10 órás áramkimaradást.

A mi véleményünk szerint, ez nem rendkívüli mennyiség és egy normálisan karbantartott (gallyazás) légvezeték nyomvonalon nem okozhatna problémát! A Sípark évente rengeteg pénzt kifizet rendszerhasználati díjra, sőt annó a sípályát kiszolgáló trafókat és betáp kábeleket is nekünk kellett megvásárolni, a hálózatfejlesztési díj mellett! A szerződés szerint a szolgáltató nem szünetmentes szolgáltatást biztosít, így a keletkezett kárt nem köteles megtéríteni. Elég szomorú tehát a helyzet!

De ami fontos, hogy van újra áram és holnaptól remélhetőleg zavartalanul tud üzemelni a pálya és nyugodtan telhet a 3 napos Hófesztivál is!
cannibale | 2013.01.16. 22:32
Sajnálatos :( El akartam indulni, de valami minig közbejött így elbattam az időt és végül nem indultam el.Égi jel volt ezek szerint.
votika | 2013.01.17. 10:12
Ez így nem fair a síelőknek! Pereljék be a szolgáltatót!!!
vmate | 2013.01.17. 10:59
Magyarország én így szeretlek!
Zsuzsoo | 2013.01.17. 11:16
Pedro!

Köszönd Orsós Viktornak!
Eszteván | 2013.01.17. 11:45
Úgy gondolom, hogy a hülyeség határtalan, ha itt ti a rossz idő miatt kezdtek politizálni.
Nem hiszem, hogy bármi köze is lenne a miniszterelnöknek az egészhez és hogy az áramellátás jobban működött bármely más kormány idején.
Ilyesmi bárhol előfordul, ami a Mátraszentistváni Síparkban történt, Németországban, Svájcban...
Nagyon szűk és elvetemedett látókör kell ahoz, hogy a kormányra kend...
Eszteván | 2013.01.17. 11:46
@Zsuzsoo: ha süt a nap, ha havaz Viktor a hibás???
Mátraszentistván Sípark | 2013.01.17. 13:20
Bárhol megtörténhet az ilyen áramkimaradás? 10 cm-es hó esetén? Akkor Ausztriában, vagy Svájvcban gyakorlatilag mindig áramszünet lenne.
netgo97 | 2013.01.17. 15:07
De ez nem Ausztria vagy Svájc!
Ez Magyarország és nincsenek az emberek annyira felkészülve a rossz időjárásra mint az alpesi országokban
Eszteván | 2013.01.17. 16:34
Szerintem túl van lihegve egy kicsit a dolog, rendkívüli időjárási viszonyok voltak, persze, hogy nem számítottak ilyesmire.
Meg lehet nézni, hogy mi volt ma reggel vagy tegnap este Franciaországba.
Magyaroszágon semi mindennapos az ilyesmi.
Eszteván | 2013.01.17. 16:42
Persze azt sem vitatom, hogy az üzemeltetőket érzékenyen érinti a dolog és komoly kiesésük lehet emiatt.
Esetleg valami biztosítással nem megoldhatók az ilyen esetek?
PEDRO | 2013.01.17. 19:12
És ki fizetné a biztosítási díjat? A szolgáltató, vagy a felhasználó?
Karmazsin istvan | 2013.01.17. 20:34
A lakott területeken az aszfaltozott utak mellett az áramszolgáltatók még kiskertek gyümölcsfáit is csonkolják az állítólagos biztonságos áramellátás miatt,de a terep az komolyan befolyásolná az amúgy nem kis nyereségüket !!! Mossák kezeiket, mi pedig tűrjük.Politikai hovatartozás nélkül talán ezen kellene változtatni!!!!!
GYT | 2013.01.17. 21:41
Szintén politika nélkül: 10 cm hóesés (A MÁTRÁBAN) az NE legyen rendkívüli időjárás!!! Lehet, hogy 30-40 év múlva az lesz (ne így legyen!), de könyörgöm, 10 cm hó leesik, és vége a világnak? Az áramvezetékek leszakadnak, az emberek pörögnek a nyári gumis autóikkal, áll a tömegközlekedés.
Ez normális lenne, ha leesne 100-150cm hó, és 1-2 hétig -10 fok alatt lenne a hőmérséklet.
Minden más esetben lehetne tenni ellen, ahogyan máshol tudnak tenni a problémák megelőzéséért.
Az emberek megtanulnak normálisan vezetni, van pénzük jó autóra és minőségi téli gumira, a vezeték melletti fákat vágják, az oszlopokat karabantartják.
HA pedig mégis probléma adódik, akkor megkeresik a felelősét, és leverik rajta mindenkinek a kárát. Ha ez az erdőrész tulajdonosa, akkor rajta. Ha a szolgáltató, akkor fizessen ő.
10 cm hóesés ne legyen ugyanolyan vis major, mint egy cunami!!!
százas | 2013.01.18. 20:06
Zsuzso, miket beszéltek az elektronikus szájatokon?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
Szállástippek
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.