Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megépülhet Amerika első fűtött ülésű liftje

2010.08.23. Bata Attila

Talán sokaknak meglepő lehet, hogy Ausztriában - a legnagyobb síterepeken – már gyakran találkozhatunk fűtött ülésű síliftekkel, addig Észak-Amerikában még csak most építik az első ilyen típusú felvonót. Utah állambeli Canyons síterepe lehet az első, ahol ezt a fenék-barát szolgáltatást bevezetik.
Az új lift látványterve, így nézne ki a valóságban.
Az új lift látványterve, így nézne ki a valóságban.
A fűtött ülésekkel felszerelt lift egy vorarlbergi (Ausztria) lifttársaság fejlesztése, és talán ez is közrejátszik abban, hogy használatuk főleg a legjobb osztrák síközpontokban terjedt el, bár találunk belőlük mutatóba néhány példányt Európa más országaiban is. A működésük viszonylag egyszerű, a völgyállomásra leérkező ülőszékek akkumlátorait addig töltik, amíg az ülések megteszik a szokásos útjukat az állomás épületében, közben a síelők beszállnak, majd az ülés elhagyja az állomást. A feltöltött akkumlátorok pedig addig melegítik az ülés fűtőszálait, amíg bírják szuflával.

A Park City West, vagyis mostani nevén The Canyons az első amerikai síterep, amely bevezeti a legmodernebb ülőszékeseket. Az 1968-ban épült síterep eddig ötször változtatott nevet. 1975-ben kapta a ParkWest nevet, mert sokan összekeverték a közeli Park City-vel. Aztán ahogy a tulajdonosok cserélődtek, úgy festették át a névtáblát is. 1995-ben már Wolf Mountain lett a neve, két évvel később pedig The Canyons Resort, mára pedig egyszerűen csak Canyons.

Utah állam legnagyobb síterepe, szezononként átlagban 9 méter hó esik összesen
A közeli síterepekről ismerős fűtött-ülésű, narancsszínű plexiburkolatú, négyszemélyes ülőlift tehát megkezdi amerikai térhódítását. A síterep ezen felül a már meglévő kabinos liftjét is átépíti a következő szezonra, a liftet közvetlenül a parkoló mellé helyezik át, hogy kevesebbet kelljen gyalogolniuk a vendégeknek. Egy hatalmas víztározót is építenek a frissen vásárolt hóágyúk kiszolgálására, valamint egy új liftet telepítenek az eddig érintetlen Iron-hegyre, így innen további, hatalmas, szűzhavas területeket kapnak a síelők.

Így elmondhatjuk, hogy a válság sújtotta amerikai síipar legnagyobb idei befektetését ezen a síterepen találjuk. Mivel Amerikában a számok beszélnek, nem elhanyagolandó, hogy az új fejlesztésekkel pontosan 47 százalékkal növekszik majd a síterep szállítási kapacitása.

Így néz ki egy amerikai síterep térképe, az egész hegyoldal egy összefüggő síterep.
Így néz ki egy amerikai síterep térképe, az egész hegyoldal egy összefüggő síterep.
A fejlesztések végén, egy 16 négyzetkilométeres összefüggő síterepen lehet majd síelni, európai viszonyokra lefordítva, 167 pálya várja majd a síelőket. A síterep egyik legnagyobb vonzereje a kitűnő minőségű porhó, és az erdőben síelés (tree skiing), évről-évre ebben a kategóriában kapja a legjobb osztályzatokat a síelős szaklapoktól.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.