Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Márciusi havazás kezdődött az Alpokban

2008.03.05. Bata Attila

Márciusi havazás kezdődött az Alpokban Menetrendszerűen megérkezett az Alpok hegyeibe jósolt havazás. Számos síterepen már hétfő este óta kisebb-nagyobb megszakításokkal hullik a hó, és valószínűleg még van egy kis utánpótlása a március elejei havazásnak. Sajnos a hétvégére ismét enyhül az idő, nulla fok feletti hőmérsékletekkel a síterepeken is.

Kedd estig átlagosan 10-20 centiméter friss hó hullott az osztrák hegyekben, és ezúttal Karintia is részesült az égi áldásból. A havazás korábban komoly gondokat okozott a német utakon, ahol 20-30 cm hó hullott, de a német hegyekben újra reményt kapott a síelés a több mint fél méter magas friss hónak köszönhetően.

Kedd reggel már az osztrák hegyek nagy részében havazott, délután körül számos helyen megszakadt a havazás, de továbbra is vastag felhőben vannak a síterepek, és a havazás valószínűleg még szerdán is folytatódni fog. Tirol és Salzburg tartományokban is folytatódhat a havazás. A Ziller völgyében egészen az üdölőfalvak szintjéig leért a havazás, ezzel ellentétben a Schladming felett kb. 15 cm friss hó hullott, de itt jobbára csak a középállomás feletti részeken.

Karintia és a szomszédos szlovén és olasz területek is jól jártak egyelőre. Nassfelden szerda reggelig 45 cm friss havat mértek, a szlovén Kranska Gora pedig szintén hasonló mennyiséget kapott. A havazás itt is folytatódni fog a mai napon.

A havazással természetesen a lehűlés is megérkezett, Dél-Tirolban a hét végén még húsz fokot is mértek, amelyet tegnap fagypont alatti hőmérséklet váltott fel. A Dolomitok völgyeiben 500 méter felett havazott, az ismertebb völgyek (Pustertal, Gadertal és Grödnertal) felsőbb régióiban 15-20 cm hó hullott.

A hétvégi tervekkel kapcsolatosan nem árt az óvatosság, a jelentések szerint meglehetősen vizes hó esett az utóbbi órákban, és a talaj sem tudott előtte annyira lehűlni, hogy megtartsa a frissen esett havat. Más a helyzet a magasabban fekvő síterepeken, ahol a friss hó sokat javított a lestrapált, de jó alappal rendelkező pályákon. Péntektől újra napsütés, és enyhülés várható az osztrák hegyekben.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.