Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jövőre kötelező a téli gumi az osztrák utakon

2007.12.11. sielok.hu

Ausztriában 2008. január 1-től egy új törvény lép életbe az autók, járművek kötelező téli tartozékaival kapcsolatban. A törvény bevezetése már korábban is felmerült, de a hatalmas novemberi havazásokban kialakult közlekedési fennakadások után már az a korábbi ellenzők is megváltoztatták véleményüket.

November 1.-április 15. között télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata. Személygépkocsival, valamint a megengedett 3500 kg összsúlynál nem nehezebb teherautóval november 1.-április 15. között télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben indulhatunk útnak, ha

  • minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy
  • a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel.
Hólánc használata azonban csak akkor megengedett alternatíva, ha az úttestet összefüggő, vagy jelentősebb mértékben nem megszakított hó- vagy jégréteg borítja, így a hólánc az úttestet nem károsítja. Az előzőekből adódóan latyakos, hókásás úton sem a hólánc, sem nyári gumi használata nem megengedett, csak téli gumival közlekedhetünk.

Büntetések

Aki nem tartja be ezeket az előírásokat, a következő bírságokra számíthat. Amennyiben egy szokásos ellenőrzés esetén nem megfelelő gumikkal autózunk, akkor 35 eurós helyszíni bírságot kell fizetni. Ha azonban - pl. nagyfokú veszélyeztetés miatt - feljelentésre kerül sor, emelkedik a bírság összege, akár az 5000 eurót is elérheti. Ezenkívül a hatóságok ki is állíthatják a forgalomból az adott járművet.

A törvény 2008. január 1-jével lép életbe.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.