Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Félméteres friss hó Mölltalon, a Pireneusokban is havazott

2007.09.28.

Félméteres friss hó Mölltalon, a Pireneusokban is havazott Elsősorban a Déli és Nyugati Alpokban havazott az elmúlt napokban. A svájci Saas Fee gleccseren 60 cm friss hó esett, de nem panaszkodhatnak az olasz gleccserek sem. Helyenként fél méteres friss hó esett, több helyütt a völgyek is fehér köntösbe öltöztek.

Hull a pelyhes a szomszédos Ausztriában is, igaz ezúttal inkább Karintia és Tirol egyes részei kaptak nagyobb szeletet a havazás képzeletbeli tortájából. A Heiligenbluttól induló Grossglockner alpesi panoráma út csak hólánccal járható, ugyanúgy ahogy St. Anton am Arlberg és Vorarlberg közti főútvonal, de Katschbergre és Plöckanpassra sem lehet nyári gumival feljutni. Az osztrák gleccserek közül minden bizonnyal a Mölltal gleccser profitált a leginkább a télies intermezzóból; itt 50 cm friss hó esett eddig.

A svájci Säntis üdülőhelyen reggelre 20 cm friss hó hullott. A helyiek már harmadszor részesülnek az idei szeptember folyamán kisebb-nagyobb havazásban, amely kedvező jel lehet a télre nézve, de tönkreteszi a bakancsos turistaszezont a magasabb részeket. Általában október végéig túrázhatóak errefelé a hegyek, de a hó miatt számos turistautat le kellett zárni.

A francia Chamrousse síterepén 1650 méter felett 10 cm vastag hóréteg hullott reggelre, több helyen is fagypont alatti hőmérsékleteket mértek. Az idei szeptember meghozta a statisztikusok által nyilvántartott 14. leghidegebb szeptemberi hőmérsékletet ezen a környéken. A leghidegebbet 1931. szeptember 24-én mérték, mínusz hat fokot.

Megérkezett az idei szezon első jelentősebb havazása a Pireneusok hegyvonulataiban; helyenként 1300 métertől összefüggő hótakaró borítja a hegyoldalakat. Több centiméteres hó esett reggelre szinte az összes síterepen, de az előrejelzések szerint a hó nem lesz tartós, a jövő hét elején enyhül az idő.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.