Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jelentős gondokat okoz a havazás Skandináviában

2007.02.23. Bata Attila

Jelentős gondokat okoz a havazás Skandináviában A hét közepe óta tartó téli ítéletidő teljesen megbénította a közlekedést a norvég és dán közutakon. Dániában teljes a káosz a koppenhágai repülőtéren, Norvégia déli részén órákon át nem tudták kimenteni az autósokat a hó fogságából. Egyedül Svédországban tekinthető normálisnak a helyzet.

A norvégok nagyon bosszúsak manapság. Nemcsak azért mert a hatalmas havazás "kissé" felkészületlenül érte a helyi útfenntartókat, hanem inkább azért mérgesek, mert a szomszédos Svédországban szinte semmi gondot nem jelentett ugyanaz a hóvihar. A svédek nem is hagyták ki ezt az alkalmat, és erősen kritizálták a szomszéd felkészültségét, de a helyiek sem fogták vissza magukat.

A gond az volt, hogy órákkal a havazás kezdete után sem láttak hókotrókat a norvég utakon, és amire néhány kósza hóeke megjelent a fontosabb utakon, addigra már jelentős torlaszok alakultak ki. Sok norvég nem érti, hogy a svédek hogyan tudnak ugyanannyi idő alatt kétszer annyi hókotrót üzembe állítani, és miért nem költenek a norvégok többet útfenntartásra az olajkitermelésből származó hatalmas bevételekből. Sokan biztosak benne, ha ez a vihar az északi területekre sújt le, akkor legalább heteken át nem tudtak volna megbirkózni a feladattal a norvég útfenntartók.

Dániában is sok gondot okozott a nagy havazás. A koppenhágai Kastrup repülőtéren az utóbbi két napban 250 járatot kellett törölni. A rendőrség megkérte a lakosságot, hogy ne üljenek autóba, az iskolákban rendkívüli szünetet jelentettek be. A közlekedés jelentős fennakadásokkal működik, a vasúti közlekedést hatalmas késések jellemzik, az országutakon számos baleset, köztük több halálos is, történt az előző napokban.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.