Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyugat-Ausztriában lopják el a legtöbb sílécet

2007.02.16. Bata Attila

Nyugat-Ausztriában lopják el a legtöbb sílécet Továbbra is foglalkoztatja a közvéleményt a síterepekről ellopott sílécek magas száma. Lopások tekintetben különösen a nyugat-ausztriai és svájci síterepek érintettek, hiszen a legtöbb felszerelést innen tűnik el. Sokkal kedvezőbb a statisztika a környező németországi síterepeken.

A tiroli Landeck rendőrség vezetője szerint a síelők is tehetnek azért, hogy csökkenjen a léclopások száma. Különösen csábító a tolvajok számára az apres-ski időszak, amikor a vendégek tömegesen tódulnak be a hegyi vendéglőkben és egy nagy halom síléc marad kinn őrizetlenül. Ilyenkor a tolvajok szabadon válogathatnak a lécek között.

Ez a rendőrőrs vigyáz a híres-hírhedt síparadicsom, Ischgl nyugalmára is. Ahogy mondja, ők igyekeznek mindent megtenni, hogy csökkenjen a lopásokkal kapcsolatos bejelentések mennyisége. 2006-ban valamelyest csökkent is az ellopott sílécek és hódeszkák száma, de még mindig 1400 darabot loptak el belőlük az előző évben.

A tolvajok különösen kedvelik a liftek, vendéglők, illemhelyek és hegyi szállások mellett felügyelet nélkül hagyott léceket. A rendőrkapitány szerint már egyre gyakrabban fordul elő, hogy a parkolóban hagyott autókból is elviszik a léceket.

A legnépszerűbb nyugat-ausztriai tartományokban (Tirol, Vorarlberg és Salzburg) a legvészesebb a helyzet. Csak ezekben a régiókban, az előző évben 5700 sílécet és 800 hódeszkát loptak el. A rendőrség szóvivője szerint az ellopott felszerelések nagy része Csehországban, Szlovákiában vagy az egykori Jugoszlávia utódállamaiban bukkan fel, a legtöbb esetben keletre viszik őket. Nemcsak a figyelmeztető kampány segíthet a lopások visszaszorításában, hanem a gyakori közúti ellenőrzések során is sikerült megakadályozni, hogy a lopott felszerelések határon kívülre kerüljenek.

Aki biztonságosabb síterepre vágyik, annak ajánljuk Németországot. Itt közel sem jelent ilyen nagy gondot a tolvajok tevékenysége. A legnépszerűbb német síterepen, Garmisch-Partenkirchenben például egy évben körülbelül 10-20 lécet lopnak el. Ennek talán az lehet az oka, hogy itt egyáltalán nem olyan népszerű az osztrákoknál elmaradhatatlan apres-ski (síelés utáni szórakozás valamelyik hegyi hüttében), hiszen ide inkább családok járnak, akik még az átlagosnál jobban is figyelnek a felszerelésükre.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.