Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Keményebben büntetnék a pályán szabálytalankodókat

2006.03.16. Bata Attila

Lewis H. Entz amerikai képviselő ezen a héten két újabb törvényjavaslatot nyújtott be, amelyek közül az egyik közvetlenül is érinti az amerikai terepeken síelőket. Az indítvány szerint a síelés írott szabályai ellen vétkezőkre kiszabható bírságot fel kellene emelni a jelenlegi 300 dolláros (kb. 66 ezer forint) összegről 1000 dollárra (kb. 220 ezer forint). Mivel a dolgok rendje szerint, ami az amerikai kontinensen történik, az hamarosan Európában is megtörténik, érdemes egy kicsit megnézni a javaslat hátterét.

A sípályán történt balesetokozás továbbra is a könnyű testi sértés kategóriájába tartozna, ám a hozzá kapcsolódó büntetés anyagi vonzatát jelentősen megszigorítanák. Amerikában külön törvény vonatkozik a sípályák biztonságos használatára (Ski Safety Act) és aki vét a törvény előírásai ellen, az valószínűleg mélyen a zsebébe nyúlhat majd. Keményen fogják büntetni a leggyakrabban előforduló szabályszegéseket, mint pl. a baleset helyszínének elhagyását, síelést lezárt illetve tiltott területeken, valamint azokat, akik alkohol vagy kábítószer hatása alatt használják a lejtőket.

Entz szerint a tiltott helyen síelők nemcsak a saját, hanem a mentésükre érkező hegyimentők életét is kockáztatják, a balesetek vagy ütközések helyszínét szó nélkül otthagyók, pedig az egyik legnagyobb felelőtlenséget követik el. Alkohol hatása alatt pedig egyszerűen nem szabad síelni, csakúgy mint autót vezetni.

A képviselő nem hiszi, hogy a megemelt büntetések megállíthatják ezeket a szabálysértéseket, de a javaslat célja inkább az, hogy jelezze mennyire fontosnak tartják a jogalkotók a sípályák biztonságát. A javaslatot benyújtó képviselő körzetébe hét nagyobb síterep tartozik.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.