Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

18 iskolás sérült meg az osztrák sítáborban

2013.03.16. Bata Attila

18 iskolás sérült meg az osztrák sítáborban Ausztria egyik legszimpatikusabb iskolai rendezvénye a sporthét, amikor a diákoknak egy héten keresztül csak a kedvenc sportágukat kell űzniük. Az idei téli sporthét nem a legjobban sikerült az egyik alsó-ausztriai gimnázium számára, a 76 tanulóból 18 sérülten ért haza a síelésből és snowboardozásból.
Az osztrák szakemberek évek óta kongatják a vészharangot, hogy egyre kevesebb fiatal választja a havas sportokat a magát „sí nemzetként” definiáló sógoroknál. Az iskolákban bevezetett sporthét tökéletes alkalom a fiataloknak, hogy új sportágakkal ismerkedjenek, nagyszerű alkalom, hogy kipróbálják a havas sportágakat. Egy alsó-ausztriai település (Stockerau) gimnáziumából 76 fiatal utazott a salzburgi Kaprun környékére erre a hétre, ahol sokan több időt töltöttek az orvosnál mint a pályákon.

Az osztrák heute.at beszámolója szerint a gimnazisták a Kitzsteinhorn gleccsert nyugodtan átkeresztelhetnék Gipsz-steinhorn-ra, hiszen a 76 tanulóból 18-at kellett orvosi segítségben részesíteni az egy hét alatt. A csoport vezetője egyszerű magyarázatot adott erre a magas számra, hiszen 37 teljesen kezdő snowboardos is volt a csoportban, amely nagyon sok egyszerre.

Hiába gyakorolták a napi csúszás előtt, hogyan kell „rendesen elesni”, az egy hét alatt kilenc gyermek szenvedett csonttörést, ezen kívül számos zúzódásos balesetet szenvedtek. Szintén sok vágási sérülést okozott a hódeszkák és a sílécek éle.

Az iskola vezetősége is tudja, hogy ezen a sítúrán az átlagosnál többen sérültek meg, így kielemzik ennek az okait, hogy jövőre ennyi baleset ne forduljon elő. Még az is lehetséges, hogy jövőre minden egyes jelentkező testi és fizikai alkalmasságát megvizsgálják, mielőtt elengedik őket a sporttáborba.

KOMMENTEK
Kanyarsíklub Replaci | 2013.03.17. 10:49
Ez történik, amikor csak úgy ráengedik a népet a terepre. Biztosnak látszik, hogy ebben az esetben a "próba" nem oktatást jelentett. Abszolúte félrevezető, ha testi és fizikai alkalmasságtól tennék függővé, hogy ki síelhet, bordozhat. TANÍTANI KELL!
Bukfenc | 2013.03.17. 18:15
Az alkohol hatásait nem vették figyelembe!!
Ez a korosztály iszik, ha egy kicsit kikerül a szoros felügyelet alól!!
idavid | 2013.03.20. 00:45
Bukfenc: azért ne általánosítsunk már kérem, én is voltam fiatalabb (bár most is közelebb vagyok a 20hoz, mint a 30hoz), igen, este ittam, de sportolás közben egyáltalán nem.

Az osztrákok meg talán jobban is tudják, mint az nálunk ismert, hogy alkoholosan sem a biztosító nem köteles fizetni, ill. láttam én már síbalesethez a hegyimentővel együtt érkező rendőrt, szondával...

A snowboardosok száma azért fontos itt, nálunk a 6 év sítábor alatt évente legalább 2-3 kezdő boardos törte csuklóját - tipikus sérülés ez náluk. Volt, aki egyszerre mindkettőt...a vágási sérülések is a tipikus figyelmetlenség, a kevés oktató/szakember miatt lehetett.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.