Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

SNOWBOARDER - Háttérinfók a filmről

2004.02.21.

SNOWBOARDER - Háttérinfók a filmről Az 1998-as Nagano-i Olimpia közvetítését nézve támadt Olias Barconak az az ötlete, hogy a snowboardos világról filmet készítsen. Mintegy 4 éves próbálkozás után végre elkezdődhetett a film forgatása.

"Régóta foglalkoztatott egy sporttal kapcsolatos film készítése. A snowboard nem mindennapos és kissé marginális. Elsőként a Nagano-i Olimpián láthattunk snowboardosokat. Nagyon kirívóak voltak, nem illettek oda, ők a természet szabadságához igazodnak. Ez tetszett nekem." Az ötlettől a forgatásig Olias Barconak négy évet kellett várnia. Több gyártó nem látott mást egy snowboardról szóló filmben, mint a Taxi c. film havas változatát, míg végre találkozott a rendező a Nord-Ouest Productiontól Benoit Jaubert-rel. "Amikor három évvel ezelőtt megismerkedtem Oliassal, mesélt a snowboardosokról és életükről" - mondja a producer. "Érdekfeszítő dolgokról beszélt és megkértem, hogy írjon egy új forgatókönyvet, ami többet mutat erről a világról.

A forgatás
A tragédia a találkozón történik és minden feszültség az Air & Style stadionjának szimbolikus helyszínén bontakozik ki. Mindezeken belül a snowboard jelenetek inkább "lélegzetvételek" - fogalmaz Barco. (Az Air & Style verseny honlapját ld. a www.air-style.com címen)

Azért, hogy Gaspardot végképp elkápráztassák, Josh és csapata egy távoli helyet választott az edzés színhelyéül. Gstaad a téli sportok híres svájci állomása, ahol minden szezonban összegyűlik a világ jet-setje. Ezt a helyet találta megfelelőnek Olias Barco. "Kettős szerepe van annak, hogy egy híres svájci üdülőhelyen forgattunk: a precizitás, a megbízhatóság, az anyagi gazdagság és a rend itt fokozottan jelen van, és ezek erős ellentétben állnak a snowboardosok "rebellis" szemléletével. Alapvetően a gazdagság hat eufórikusan Gaspard-ra, aki szegénysorból jött, és teljesen elkápráztatja a luxus."

A reflektoros jelenetekben kiemelkedik a város fölötti gyönyörű kastély. Valójában az üdülőhely egyik luxus hoteljét találta meg Barco: "Mondhatnánk, hogy ez Csipkerózsika kastélya. Ez Disneyland. A film díszletei eléggé furcsák, mindennek megvan a sajátossága. Játszottam azzal az ellentéttel, amit a kastély tündéri papírmasészerűsége és a svájci hadsereg blokkházainak kemény és zord jellege mutatott. A film egy tündérmesébe illő fehér-arany kastéllyal kezdődik és nagyon szomorúan ér véget". (A Hotel Palace honlapját ld.a www.palace.ch címen)

A többi felvétel elsősorban Alpe d'Huezben (Franciaország) és Verbierben (Svájc) készült. A forgatás három hónapja alatt a munkaterv napról napra alakult az időjárás változásához igazodva. Ezért az első heteket, amikor nem volt hó, a belső vidám jeleneteknek szentelték. Szerencsére időközben leesett a hó és jöhettek a hegyi jelenetek.

"A hegyekben forgatni nagyon kemény feladat. Meg kell háromszorozni az erőket. De ugyanakkor szerencsénk volt, mert például az idei időjárás kockázatos lett volna a csapat számára. Különböző eszközöket használtunk fel ahhoz, hogy a kívánt képeket kapjuk." - emlékszik vissza Benoit Jaubert. "Be akartam illeszteni a filmbe azt, ahogy a forgatás idején éltünk" - mondja Olias Barco. "Azt akartam, hogy minden összekeveredjen, hogy a csapat a valóságtól elszakadjon. Igazi energiára volt szükség. Pl. a medencében az ünnepi jelenet egy igazi estély volt, amit lefilmeztünk. Nagyon megható volt, mert mindenki 400 %-ig átélte a filmet. Két-három órát aludtunk egy nap. Nagyon izgalmas volt a forgatás".

A filmben szereplő snowboardosok

JEAN-BAPTISTE "BAB'S" CHARLET, 25 éves
Chamonix, specialitása: freestyle
Íme egy dicső napokat látott snowboardos. Egy hegyi vezető fia, az egyik nagy Chamonix-i család , a Bab's tagja. Nagyon korán (14 évesen) elkötelezte magán a snowboard mellett. Először ifjúsági világbajnok, később a half-pipe nemzetközi pálya egyik nagy egyénisége. A versenyekkel párhuzamosan a sajtóban és videón jelenik meg. Ami vele történt az egy ritka eset, ugyanis híres lett az USA-ban , egy olyan országban, amely kevéssé nyitott , ha arról van szó, hogy a snowboard területén el kell ismerni egy európait.

MARC-ANDRÉ TARTE, 23 éves
Whistler, Kanada, specialitása: freestyle
Ő a legeurópaibb kanadai, akit egy német cég szponzorál. A tél legnagyobb részét az osztrák Alpokban tölti. 1 éve ismert, ő a 2002. évi felfedezettje, a freestyle legtechnikásabb művelője. A nagy rendezvényeken egyéni figurákat mutat be.

JONATHAN CHARLET, 19 ÉVES
Chamonix , specialitása: freestyle
Jonathan a Bab's testvérek közül a fiatalabb. Kétségtelenül a Charlet név előnyt jelent számára, de ő nem csak Jean-Baptiste öccse, hanem a freestyle kiváló művelője. Azt gondolhatjuk, hogy a tehetség genetikai ügy, majd jövő megmutatja, követi-e bátyja nyomdokait.

JONATHAN COLLOMB-PATTON, 23 éves
La Clusaz, specialitása: freestyle
Egy tősgyökeres hegyi családból származik, egy időben a freestyle francia felfedezettjének tekintették. Ez a közismertség mégsem változtatta meg. Kissé zárkózott, szimpatikus, mindig elérhető. Jonathan maga az egyszerűség. Néhány évig részt vett a Coupe du Monde-on. 1998-ban a Nagano-i Olimpián 10. helyen végzett, elsőként a franciák között.

DAVID VINCENT, 25 éves
Grenoble, specialitása: freestyle
A név kötelez? Talán. Ma inkább David visszahúzódik. Ő volt a freestyle első nagy francia képviselője. Először görkorcsolyázott. 1990-ben lett ismert. Korán megnyerte a half-pipe francia bajnokságot. Ő indította el a freestyle új hullámát, a gördeszka alapján. A nemzetközi médiában gyakran szerepel, évek óta a snowboard francia hőse.

WILFRIED FORESTIER, 25 éves
La Clusaz, specialitása: freestyle
Mosolygós, tökéletesen illik szeretett otthona, La Clausaz szellemébe. Nem igen foglalkozik a holnappal, inkább napról napra él. Olyan jellemvonás ez, ami megakadályozhatja, hogy tehetsége a nemzetközi szintéren megmutatkozzon. De érdekli ez őt igazán?

STEPHAN ROUTIN, 32 éves
Chambéry, specialitása: freestyle
Éveken át az A-Snowboards csapathoz tartozott David Vincent barátjával együtt. A francia snowboard nagy személyisége. Optimista természetű, mindig mosolygós, minden helyzetben jó légkört tud teremteni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.