Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szezonális munkavállalás Ausztriában

2008.08.31. 2013.07.15. Stánicz Balázs | frissítve: 2013.07.15.

Egyre több magyar vállal szezonális munkát Ausztriában, mint pultos, pincér, bármixer, szakács, szobaasszony vagy mosogató. Cikkünkben körüljárjuk, milyen lehetőségek és fizetések várnak az Ausztriában munkát vállalókra a vendéglátás, szállodaipar és turizmus egyéb területein.
2011. május 1-jétől már mindenféle külön munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát a magyarok Ausztriában. Tehát megszűnt az előzetes bejelentési és engedélyezési kötelezettség, ami nagyban megkönnyíti mind a munkavállaló mind a munkaadó dolgát.

Korábbi cikkünkben, ld. "Síoktatóként osztrák síiskolákban" leírtak részben e szakmákra is érvényesek, így itt csak azon információkat említeném meg, amik a leírtaktól eltérnek, továbbá speciálisan ezekre a szakmákra érvényesek.

Hol keressek munkát?

A 2012/13-as téli szezon első állásajánlatai már megjelentek, érdemes időben - akár már nyáron - elkezdeni a keresést, felkészülést.

Nagyon jó honlapnak tartom a Hogastjob.com, a Gastrojobs és a Rollingpin weboldalakat. Hasonlóan a síoktatói munkákhoz, itt is lehet keresni az adott üdülőhely, síterep weblapján, ahol általában van egy "jobs" menüpont.

Szállás, ellátás

A szállodaiparban dolgozóknak ebből a szempontból könnyebb dolguk van, itt szinte a fehér holló kategóriájába tartozik, amikor nem biztosítanak sem szállást, sem ellátást. Ugyanakkor egy apres sí bárban vagy étteremben munkát vállaló esetében már korántsem ilyen egyértelmű ez. Bár ellátás, azaz étkezés, jellemzően itt is biztosított, de szállás nem minden esetben.

Kapok ingyenes síbérletet?

A szállodaiparban a munkaadók 20-30 százaléka biztosít a dolgozóinak ingyenes szezonbérletet. Egyes munkahelyeken kedvezményeket kaphatunk a síbérlet árából, sőt, van ahol helyi lakosként egyéb szolgáltatásokat, pl. síkölcsönzés, uszoda stb. is kedvező áron vehetnek igénybe az ott dolgozók.

Bizonyos munkakörökben viszont a szerződés megtilthatja a síelést. Ez azt jelenti, hogy például egy szakács, akármennyire is szeretne, nem biztos, hogy végigsíelheti a szezont, ha olyan munkaszerződést kötött a szállodával, ami ezt számára megtiltja. Ennek oka természetesen az, hogy a munkaadó tart az esetleges sérülés miatti munkaerőhiánytól a főszezon közepén.

Munkaidő

A munkaidő változó, de többnyire napi 10-12 óra. A szezonális munkák ezen területén jó ha felkészülünk éjszakai műszakra is (pl. mint egy hotel recepciósa, portása). Ha egy szórakozóhelyen helyezkedünk el, mint bármixer, akkor ez magától értetődő. A heti egy, esetleg két szabadnap itt is biztosított, de előfordulhat, hogy pörgősebb heteken erre nincs lehetőség. Ilyenkor többnyire a következő hónapban kapjuk meg a talonban maradt szabadnapjainkat.

Bérezés

Sokszor nagyon tág határok között mozog, függ a munkahely kategóriájától, de attól is, hogy mely régióban fekszik. Például, másként keresnek egy háromcsillagos hotelben St Antonban és megint máshogy St Coronán. Jellemzően a határhoz közeli tartományokban alacsonyabbak a bérek, míg Tirolban lehet a legtöbbet keresni. Az alábbiakban felsorolnám néhány szakma havi nettó fizetését:
  • Főpincér legalább öt felszolgálóval: 1500 €
  • Főpincér kevesebb, mint öt felszolgálóval: 1440 €
  • Bárfőnök: 1440 €
  • Bármixer, Sommelier: 1370 €
  • Pincér: 1150-1290 €
  • Főrecepciós: 1500 €
  • Recepciós: 1300 €
  • Főszakács legalább öt szakáccsal: 1700 €
  • Főszakács konyhai kisegítőkkel: 1560 €
  • Szobalány: 1100-1200 €
  • Szakács: 1100-1400 €
  • Pultos: 1100 €
A fizetésekre rájönnek még a juttatások (szállás, ellátás, egyéb) valamint a borravaló és a túlóradíj. Így akár több ezer eurós havi jövedelmet is meg lehet a szezonban keresni.

Van-e esély nyelvtudás nélkül?

Rendkívül nehéz, de nem elképzelhetetlen, általában, mint mosogató. Az alapszintű nyelvtudás először is a sikeres állásinterjúhoz szükséges, később pedig saját magunk is könnyebben boldogulunk, minél jobb a nyelvtudásunk. Egyszerű mosogatóként, nyelvtudás nélkül egy középkategóriás helyen 700-1000 eurós havi keresetre lehet számítani.
KOMMENTEK
fegizsu | 2013.08.03. 15:25
Én szívesen mosogatnék akár 1000 euróért is.
bence84 | 2017.01.08. 16:35
Ausztriában senki se dolgozik nettó 1100 euró alatt teljes munkaidőben, szóval légyszi ne verd le az árakat :D Az se sok, de túlélni elég.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.