Normafa sífutás.
Több fórumon is fegyelemmel lehetett kísérni pro és kontra a jelenlegi klíma változás kapcsán Normafán a havas sportok létjogosultságát. A Normafa Park évek óta elszánt. Beruháztak komoly hóágyúra, egy kisebb ratrakra, egy rövidebb tárcsás felvonóra. A hatóságokkal évek alatt történt huzakodás után végül sikerült beszerezniük az engedélyeket. A Vasas síháznál szánkópálya, felvonós sípálya és sífutópálya létesült. A Normafa - Természetesen civil kezdeményezés szerint a Normafán sohasem volt alpesi sícentrum. Szerintük az nem is való ide. Jelszavuk Normafa - természetesen! Így szeretjük.
Szerintem az idén januári váratlan hómennyiség most a Normafa park felé billentette a mérleg nyelvét. A nyitásra minden tökéletesen sikerült. Hó, hideg és a tömegek akik megindultak a váratlan lehetőség kihasználására.
Tegnap Péntek13 elnevezéssel különleges rendezvényre került sor a Normafán. Tapasztalt oktatók segítségével ingyenesen bárki kipróbálhatta a sífutást, lesiklást, valamint az adaptív sízést. Bárki, abban én is benne lehetek, így felmentem kipróbálni a sífutást. Este 6 óra felé elég lehűlt a levegő. A Normafa - Természetesen közleménye szerint latyak, az Anna rét felesleges feltúrása, környezeti károkozás történik. Engem a kivilágított sípályán kemény technikai hó, számos érdeklődő és élénk síélet fogadott.
A Vasas síházban féláron 3000 Ftért tudtam felszerelést bérelni. Amúgy 2000 Ft-os pályahasználat most ajándék és az oktatás valóban ingyenes volt. Meglepett, hogy milyen hosszan és változatos formában tudtak itt sífutó pályát csinálni. Két oktató is rendelkezésre állt és igyekeztek a lehető legjobban megmutatni nekünk ennek a sportnak az alap dolgait. Köszönetet érte! A tanulás egész jól ment. Nagyon jó hangulatban, zárásig, este 8-ig gyakoroltunk az instrukciók alapján.
Azért nem gondolnám, hogy ez lesz a fő téli sportom. Akik szeretnek futni, számukra ez télen egy nagyon jó mozgásforma lehet. Nekem a túrázás azért többet ad. Viszont a mai időkben nem azt csináljuk amit a legjobban szeretnénk, hanem amire lehetőségünk van. Az dőjárást lessük, tervezünk, szállást keresünk stresszelünk de erősen. De ha ez itt van kéznél, akkor ez adott. Valszeg ki is fogom használni. A futás az már megy, a lesiklás közbeni kanyarvétellel vannak problémáim. Mert ez nem síelés. Más eszközzel, más körülmények közti mozgásforma. Gyakorolnom kell.
Konklúzióként nem fogok igazságot tenni. Úgy tudom a fenntartáshoz majd hatástanulmányt kell készíteni. Ezt nagyon helyesnek tartom. Bízok a megfelelő közintézmények szakértelmében. Valszeg lesznek olyan évek, amikor majd nem lehet havat gyártani és "kihasználatlanul" áll minden. De ennek nem kéne örülni senkinek sem. Viszont ha van rá lehetőség, akkor legyen rajtra készen minden. Mert lehet, hogy nem természetes a hógyártás, de az sem természetes ami napjaink klímaváltozása szerint történik. A hó az természetes volt és egyenlőre az is. Hogy mit hoz a jövő, azt majd meglátjuk. A fenntartható fejlődés nem azt jelenti, hogy lenullázzuk magunkat és lemegyünk Amishnak egy tanyára, hanem azt hogy a fejlődéshez csak annyit használunk fel a föld erőforrásaiból, amennyi feltétlen szükséges. Mert ha nincs a városban egy lódoktor, akkor a tanya is össze tud omlani.