Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóekekanyarok. Melyik a legjobb?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Hóekekanyarok. Melyik a legjobb?
2021.05.10. 08:23
Mi a jobb a szimmetrikus, vagy az aszimmetrikus hóekekanyar?
Érdemes-e megtanulnia egy kezdőnek a szimmetrikus hóekekanyarokat?

A modern magyar sítanárok nem tanítják a szimmetrikus hóekekanyarokat. De ez csak Magyarországon van, a legtöbb más országokban, ha hóekekanyarokat tanítanak kezdőknek, akkor ez kizárólag a szimmetrikus lesz.

Mi a különbség?
Minden hóekében arra törekszünk, hogy ne legyenek párhuzamosan tartva a lécek.
A szimmetrikus hóekekanyar nem szimmetrikus, ha már egyszer beindult. Ezt csak szimmetrikus hóekehaladásból indítják be. A két léc szöge az egyenes haladás folyamán egyenlő az esésvonalhoz képest, a test a két léc közötti középvonalban halad, a lécek sodródnak. Innen élezzük és beforgatjuk az új ívkülső lécünket és ehhez tehermentesítenünk kell az új ívbelsőt.
Az aszimmetrikus hóekekanyart egyenes haladásból indítjuk be, mikor a két léc párhuzamos és lapjain fekszenek, az útirány itt is az esésvonal lesz. Innen úgy indítjuk be a kanyarívet, hogy kitesszük a farkát és élezzük az új ívkülső lécet és egyúttal nagyon stabilan tarjuk az új ívbelső lécet, magunk alá húzva, hogy nehogy beleütközzön a másik lécbe.

Meggyőződésem az, hogy az aszimmetrikus változat sokkal nehezebben megtanulható egy kezdő számára, gyerekeknek is elég sok síszezonra van ehhez szüksége. Viszont innen könnyebb lesz a karcolásos kanyarokat megtanulni. A szimmetrikust sokkal könnyebb megtanulni egy kezdőnek. Itt arra kell odafigyelnie legjobban, hogy pontosan elegendő mértékben tehermentesítse az új ívbelső lécét. Innen továbbléphet sodródásos párhuzamosabb kanyarok felé majd onnan tovább a karcolásosok felé lépcsőzetesen.
Te mit gondolsz, melyik a jobb?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.