Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (9)Időben csökkenő Időben csökkenő
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2013.09.16. 14:14
Egy egy képből tényleg nehéz ítélni, épp mi történik, ugyanakkor ezeken a képeken egyik versenyzőnél sem látom, hogy a csípője ki lenne forgatva, nyitva a völgy felé, mind keményen törekszik a frontális csípőhelyzetre (max. Sandell necces, nem látni a karjától, mi történik). Az, hogy felsőtesttel hogy hajlonganak, épp mit csinálnak, más kérdés.

Itt van pl. egy Marcel Hirscher síelés lassítva:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Lehet rá azt mondani, hogy "ez ugyanaz", pedig nem. A csípőjét érdemes figyelni és összehasonlítani az "oktató" videó demonstrátoráéval. Míg a demonstrátor folyamatosan kinyitja - főleg a gyakorlatoknál látványos -, Hirscher igyekszik zárva, folyamatosan frontálisan tartani. Egész mások a terhelések és Hirscher ezért tud ezen a (kijegesített) pályán ilyen tempóban, ilyen éltartással lemenni és ezért csodálkozik minden amatőr, aki a fenékletevést megtanulja, hogy folyamatosan elflatterol egy keményebb piroson.
Persze, Hirscher feneke is nagyon közel kerül a hóhoz és a demonstrátoré is, csak Hirschernél ez a tempóból és a brutális élszögből illetve az anatómiából következik - egyáltalán nem törekszik rá (az ívbelső lábát nagyon keményen húzza felfele, hogy elférjen hoké, azaz kifordulás nélkül), míg a demonstrátornál körülbelül ez a cél: hisz a tanítványok annyit látnak egy versenyzőnél, hogy közel van a hóhoz, ha nekik ezt tanítják, az biztos jó, akkor ők is olyan jól fognak síelni. Pedig dehogy.
Előzmény: (Ró 160575)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.15. 16:53
Ligety mint „tipikus” - hmmm... ;)
Ki fogom elemezni a bergfexes videót, de elöljáróban muszáj valamit elmesélni, mielőtt valaki elolvasva az itteni véleményeket tévútra fut, és tényleg elkezdi kipróbálni az ottani mozgásokat.

Valóban létezik rotáció és torzió (így hívja a magyar szaknyelv a Gegendrehen-t, csúnya is lenne az ellencsavarás...). Csak nem mindegy, hogy milyen funkcióval és mikor, a kanyar melyik szakaszában. Akkor lehet összekeverni őket, ha az ember képekben gondolkodik és nem folyamatokban és hatásokban.

A síoktatóképzésben már régóta próbáljuk azt elérni, hogy keressük az okokat - de nagyon nehezen megy át. Nekem is volt olyan kollégám, akik ennek ellenére a vállal indított kanyart azzal javasolta javítani, hogy tanítvány húzza vissza a vállát és nézzen kifelé a kanyarból... :D
És rendszeresen látok síoktatóképzéseket, ahol a videóelemzésen csak az állóképen javítják a tartásokat, és nem tekerik vissza a videót. Sajnos nagyon megrögzött a pozíció- és tartásközpontú szemlélet.

A bergfexesen nem az a probléma, hogy van néhány hibás vagy nevetséges tartás, hanem az, hogy amit csinálnak, annak többnyire semmi köze nincs a síelésük dinamikájához, ráadásul rossz következtetésekből indulnak ki. A szövegben is elhangzik, a látványból is látszik, hogy az élszög növelésére törekednek. Ezért van a medence befelé, a váll kifelé való fordítása (kicsavarodás).

Csakhogy az élezés csak a terheléssel együtt hatékony, összhangban kell őket felépíteni. Kifacsart tartással le lehet nyomni egy nagyobb élszöget, csakhogy a terhelések nem a lécet fogják görbíteni és a stabilitást növelni, hanem a lécet lefelé belenyomják a hóba. Közben a fellépő erőket egy rossz hatékonysággal elrendezett tartással kell elviselni, ami bizonytalan és egyben iszonyú és felesleges megterhelést tesz a térdre és az ágyéki gerincre.

Ráadásul ezt csak azért ilyen látványos és dinamikus, mert a demonstrátor egy vérprofi, hátrafelé, fejenállva is megmutatna bármit, mert láthatóan évente minimum 200 napot síel...

Egy évi 20-30 napos hobbisíelő hülyén nézne ki, és állandóan esne-kelne a befulladó léce miatt. Ez a technika kifejezetten veszélyes, én nem javasolnám senkinek, hogy próbálkozzon vele.
A versenyző meg nem ebben a fázisban épít fel torziót vagy használ rotációt, és nem ezzel a céllal.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2013.09.15. 16:13
Köszönöm a jelzésed, azt nyilván nem mondom, hogy megerősít, mert ez nem az én véleményem, csupán csak ismereteim vannak róla.

Ligeti videója a tipikus "elcsavarodás mentes" technika.
Aztán van ugye ez, amiről beszélünk, német tanköny "gegenderhen" technikának nevezi.
Van aztán a rotációs (vordrehen) befordulás.

A jól képzett és edzett versenyző valamennyit ismeri, és alkalmazza.

Pl. itt is különböző megoldások láthatók, Jómagam csak arról mernék nyilatkozni, hogy mit látok, a bírálathoz edzői / versenyzői tapasztalattal nem rendelkezem.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
-8Q-21&index=1
Előzmény: (Ró 160555)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.09.15. 13:44
PL.http://www.demotix.com/news/1679587/ligety-leads-after-first-fis-giant-slalom-alta-badia#media-1679590
aztán ott láthatod az Olson-t meg a többieket, van ilyen is olyan is.
Olyan videót keress ahol jól szét van húzva a stangli, és szét van törve a ritmusa a pályának, ez olyan volt mint egy metronóm, egyszer késett le egy kaput, de azt meg hónaljból megoldotta.35m-es sível!!!
Amúgy nagyon jó videó, köszi ilyen perspektívából még nem is láttam síversenyzőt.
Kielemezve 1-0 neked.
De azért ott deréktól lefelé necces.:-)
Előzmény: (ozsi 160570)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.15. 10:00
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Előzmény: (Ró 160555)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.09.14. 18:13
Annak ellenére,hogy nekem személy szerint nem ez a kép a van a fejemben a "helyes Carving" -ról, meg kell, hogy erősítselek.Amikor egy edzőtáborban az egyik este rosszallásomat fejeztem ki ez ügyben( hasonlóan gondolkodva Ozsiékkal) Osztrák edző barátomnak,aki azonnal elrohant,majd két perc mulva egy paksamétával érkezett vissza,melyben a világkupások mozgása volt kielemzve ,ahol a leggyorsabbak bizony ebben a stílusban nyomták dobogós helyezésekkel.
Ez tény.
Nem igazán tudtam rá mit mondani. Így tisztelet a bölcsességednek Laci!
Mert az asztaliteniszben is van Ázsiai ütőfogás!
Sokan vagyunk, sokfélék.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.14. 18:09
Jajj, Laci, de vártam, hogy válaszolj és reagálj a kérdésemre és arra a pár soromra, de úgy látszik, még nem volt időd rá. Kár. :-(

Idővel én is gyengén állok, tehát én is "összevonok".

Bár eltöprengtem, hogy lehet, nem is nekem címezted a hozzászólásodat, hiszen "új vállalkozásról" írtál a vonatépítésről szóló hasonlatodban.
Én pedig (sajnos) rég nem vagyok már "új vállalkozás" az 1987-ben megszerzett oktatói végzettségemmel.
(Ám akkor kinek szólt a hozzászólás???)


De -mivel ez nem a gondolatolvasó topik- maradnék inkább a felhozott Bergfexes videónál és a felmerült kérdéseknél és véleményeknél, leírom pár gondolatomat.

1. Ez a videó -ahogy közben Ozsi beelőzött, és leírta ugyanezt- egyáltalán nem profiknak szól, hanem kimondottan lelkes amatőr sízőknek. A sorozat, és ez a videó sem foglalkozik versenytechnikákkal, versenyhelyzetekkel.


2. "valaki úgy mond véleményt, hogy egyszerűen NEM ISMERI az elődök által felhalmozott ismereteket"

Nyugtass meg Laci, hogy ez nem nekem szólt.
(De akkor kinek???)


3. "világkupás versenyzők alkalmazzák ezt a technikát"

Nem. Legfeljebb első pillantásra látványában ehhez hasonlító mozgásról van szó, de semmiképpen sem arról, amit a videón láthatunk. Működésében semmiképpen sem.
"Alsóbb szinteken" -a látványra törekedve- persze lehet, hogy így csinálják a versenyzők, de ahogy te írod a "világkupás versenyzőket", na ők már biztosan nem.


4. "A tudásnak négy szintje van"

Én nem ismerem az idézett Braskó Csabát, nem olvastam tőle semmit,és rákeresve a neten, sajnos nem is találtam róla érdemi infókat, bár lehet, hogy rossz helyen kerestem.

Ettől függetlenül -bár én nem így osztanám-osztom fel a tudást szintekre- nem rossz, amit idéztél,érdemes elgondolkodni rajta.
(Bár nem értem, hogy miképpen kapcsolódik mindez a Bergfexes videón látható mozgások elemzéséhez???)


5. "Nem baj az, ha eltérő a gondolkodás, ha mindenki mindig egyformán gondolkodna, megállna a világ fejlődése."

Így van, egyetértünk.


6. "Számomra ez a videó nem egy gyakorlat, hanem olyan síelés, melyet csak versenyzők, és technikailag jól felkészített amatőr síelők tudnak megsíelni"

A videó kisrészt "kész technikát" mutat be, de nagyrészt gyakorlatokat. (Ahogy a narrátor is mondja "Übung")

Számomra egyébként nem csak a "komplett mozgássorból kivett elem" gyakorlása a gyakorlat, hanem a komplett mozgássorban végzettek is.
Klasszikus példák erre a videón is látható úgynevezett "kartartásos gyakorlatok", amelyeknél ugyan a teljes mozgásciklust gyakorolja a síelő, abba illesztve be a kész technikáktól valamely elemében eltérőt.
Jelen esetben az öncélú és nem jó irányba "fejlesztő" kartartásokat vagy éppen az egyértelműen rossz irányba vivő térdbetörős és csípőbetolós-kifordulós mozgást.


7. "Számomra ez a videó nem egy gyakorlat, hanem olyan síelés, melyet csak versenyzők, és technikailag jól felkészített amatőr síelők tudnak megsíelni."

Technikailag jól felkészített síelők nem ilyen síelést síelnek. (függetlenül attól, hogy a demonstrátor egy láthatóan igen nagy tudású és rutinú síző)


8. "Az ezen a szinten síelő EDZETT sportolókat vastagon nem érdeklik az ízületeket stb... érintő veszélyek..."

Ez nem így van!


9. "Így (számomra legalább is) nem az a kérdés, hogy ez a síelés megfelel -e egy eddig még sehol nem definiált helyesség fogalmának, hanem, hogy mi a célja egy ilyen síelésnek, és AZ A CÉL elérhető -e vele. "

Nem tudom, milyen "CÉL"-ra gondolsz, ami "elérhető", amikor amatőr -de akár profi- síelőknél ezt a technikát helyesnek tartod.
Nyugodt szívvel kijelentem, hogy a videón látható sízést és gyakorlatokat egyetlen képzett és modern gondolkodású oktató sem fogja így tanítani vagy gyakoroltatni.


10. "Ezt a technikát először kb. 30 évvel ezelőtt láttam osztrák szenior versenyzők edzésén."

Vagy valami első blikkre hasonlót.
Egyrészt ezt így a 30 évvel ezelőtti lécekkel nem lehetett megsíelni, másrészt ahogy írtam, elsőre talán bele lehet esni a látvány becsapósságába. De ettől ez még nem ugyanaz.
Harmadrészt ha valamit "osztrákok gyakorolnak", attól még nem kell feltétlenül "hasra esni" előttük, bizony ők sem tökélesek, ők is folyamatosan keresik a jobbat, a tökéletesebbet, ők is rendre rádöbennek, hogy van jobb, mint ahogy eddig csinálták.


Köszönöm az olvasó türelmét, és kívánok neki kellemes hétvégét.


UI:
Tai Chi Skiing: the Dance of the Cosmos

http://www.taomartialarts.com/ski/ski_video.html
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.14. 09:51
"Skifahren lernen: Carving Technik für Fortgeschrittene" ...
Ez a címe. Hallgass bele az elejébe, és arról beszél, hogy a caving technikád javítására adnak tippeket, hogy jobban tudd uralni a léceket blabla.

Amit ebben a videóban meg akarnak tanítani, az egy átlagos amatőr síelő számára egy teljesen hétköznapi, elérhető cél, legfeljebb nem ekkora élszöggel stb. Nagyon remélem, hogy minden síoktató hasonló a dimenzióban gondolkozik, amikor elkezd foglalkozni egy kezdővel vagy egy gyerekkel (speciális eseteket kivéve). Elég nagy baj, ha nem.

Tehát szó sincs versenyzőkről. Az a versenyző, aki ilyenekkel próbálkozik, a második kapuig sem jut el. Figyelj oda a részletekre, a mozgásszerkezetre, akkor talán meglátod. Az egészség egyébként a versenyző számára ugyanolyan fontos, mint az amatőröknek, sőt fontosabb. Sokkal többet vannak havon, sokkal nagyobb terheléssel, és ha ezt nem veszik figyelembe, igen rövid lesz a pályafutásuk.

Ha erről beszélünk, egyébként jobb helyen lennénk a "Oktatóval vagy anélkül - lássuk, mit mutat a gyakorlat..." topikban.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2013.09.14. 08:27
Bocsika fiúk, rohanásban vagyok, így összevonom.

Nem baj az, ha eltérő a gondolkodás, ha mindenki mindig egyformán gondolkodna, megállna a világ fejlődése. Már, úgy általában.

- A gyakorlat fogalmában is lehetnek eltérő nézetek, számomra az a gyakorlat, amikor kivesszük egy komplett mozgássor egy, vagy néhány elemét, és valamilyen meghatározott célból éppen azt gyakoroltatjuk. Számomra ez a videó nem egy gyakorlat, hanem olyan síelés, melyet csak versenyzők, és technikailag jól felkészített amatőr síelők tudnak megsíelni.
- Az ezen a szinten síelő EDZETT sportolókat vastagon nem érdeklik az ízületeket stb... érintő veszélyek, hiszen már eleve tudatosan kockáztatnak teljesítmény szintjük határán, vagy afölött. Őket inkább az érdekli, hogy milyen megoldások léteznek a minél jobb időeredmény eléréséhez.
- Így (számomra legalább is) nem az a kérdés, hogy ez a síelés megfelel -e egy eddig még sehol nem definiált helyesség fogalmának, hanem, hogy mi a célja egy ilyen síelésnek, és AZ A CÉL elérhető -e vele.
- Elő tudok keresni olyan, akár évekkel korábbi bejegyzésemet, melyben arról gondolkodok, hogy az elérhető szakirodalomnak csupán a töredéke használható az igazán korszerű felszerelések birtokában. Ezt a technikát először kb. 30 évvel ezelőtt láttam osztrák szenior versenyzők edzésén. Mostanában azt látom, hogy meglehetősen sok élversenyző, és igen kevés amatőr alkalmazza, a korszerű felszerelésekhez és az azóta módosult egyéb megoldások ötvözésével.

Szép napot kívánok a kedves olvasónak
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.