Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Kanyarsí programok - Replaci topikja topikból

ÜZENETEK (7)Időben csökkenő Időben csökkenő
surf
31 élménybeszámolót írt
31
13 éve tag
2012.05.10. 18:42
Bocs de nem hinném hogy szerencsés vagy, illetve ha igen az akár a tudásszinted kritikája is lehet.Én ugyan csak nagyon közepes szinten sielek,mégis azt tapasztalom hogy a pályákon uralkodó tudásszint kritikán aluli.A sielők talán tizede siel jobban nálam s igazán jó Pl.Ozsi vagy Lackó szintü sielőt jóformán egyáltalán nem látni.Nem bántásnak szánom,de úgy gondolom, hogy a Mi tudás szintünkön egy ilyen magas szinvonalu elméleti vitát célszerübb csendben figyelni,s amit lehet tanulni belőle.
Sibarátsággal Surf
Előzmény: (klaci 139028)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2012.05.10. 18:35
Akkor elég alacsony az igényszinted. Igaza van Ozsinak, nagyon kevés a jól síelő, vagy inkább szépen jól síelőnek nevezném őket. Én sokat jártam pici helyeken, néhány kilométeres pályarendszereken( nem is rendszerek :-) )és ott meglepő a magas aránya a szépen jól síelőknek. Pici falvak ezek, ahol a helyi síklubok használják a pályákat, általában edzésre.
Ezzel ellentétben pl. Salbach-Hinterglemm-Leogang tele van sílécen közlekedő , a tehetetlenség erőivel nem túl sokat küzdő, boldog és vidám turistával.
De ez nem biztos ,hogy baj, ill. nem tudom.

Ja, én csak Ausztriát ismerem, lehet ,hogy máshol jobb a helyzet.Vagyis Olaszországban és Franciaországban is ezt láttam, de ottanról nem sok tapasztalatom van.
Előzmény: (klaci 139028)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2012.05.10. 16:17
"Szoktunk beszélgetni a liften kollégákkal és tanítványokkal, hogy hány olyan síelőt látunk, aki valóban jól síel és szívesen síelnénk mi is úgy. Van olyan, hogy egész nap egyet sem látunk, pedig pl. Kaprunban még sokszor jobb is a sítudás a nagy átlagnál."

Na én akkor nagyon szerencsés vagyok, ugyanis bárhol járok, mindenhol sok olyan síelőt látok, aki szerintem valóban jól síel és szívesen síelnék én is úgy! :-)))
Előzmény: (ozsi 139024)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.05.10. 14:37
Ugyan nem én vagyok a megszólított, de engedd meg, hogy én is válaszoljak.

1. (De, ez a mi tervünk, és hogy HOVÁ ILLESZTEM AZT BE, annak jogát fenntartom.) A tematikák kész rendszerek. Az elemek egymásra épülnek, és abban a logikában működnek jól. Az alakításához komoly szaktudás kell. Akinek ez nincs meg, jobb ha csak alkalmazza, és nem módosítgatja.

2. (Szabó Laci helyzetbe hozásáért (a saját környezetünkben), mindketten nem keveset tettünk). Mindig tanul az ember valami újat, pedig addig azt hittem, elég jól ismerem a magyar síoktatás utolsó húsz évét. Lacit pont húsz éve ismertem meg, 1993-ban már együtt írtuk a TF első átfogó jegyzetét a síelésről, 1999-ben pedig a Sízés 2000-et. Az ő unszolására vizsgáztam le nemzetközi oktatónak '93-ban, utána is sokat dolgoztunk együtt. Amikor ő képbe került már elnökségi tag voltam az SMSZ-ben (az én lobbizásomra sikerült kicsempészni a forradalmi workshopját a norvégiai Interski-re; emiatt volt is egy komoly nézeteltérésem az akkori szakmai vezetővel). Ennek ellenére nekem semmi közöm sincs az SMSZ-be való bevonásához. Eddig úgy tudtam, hogy Kovács Tamás azzal a feltétellel vállalta a szakmai vezetést, ha Laci lesz a bizottság vezetője. Ezek szerint a történtek mögött ott voltál szürke eminenciásként. Persze lehet, hogy csak azért nem tudtam erről a szálról, mert még nem ismertelek akkoriban, valószínűleg a háttérben maradtál.

3. (A Kanyarsí Klub 1988 óta létezik, az SMSZ 1998 óta.) Valószínűleg elírtad: az SMSZ 1991-ben alakult. A Kanyarsíklub 1988-as keltezése is új információ számomra, megint tanultam valamit. Úgy tudtam, hogy 1998-tól a Napfény Szabadidő Sportegyesület létezik. Ez azért érdekes, mert a Sízés 2000 című könyv írásakor merült fel Dosek Toncsiban, hogy a carving szót magyarítani kellene. 1999-ben lehetett, amikor (vagy a TF-en vagy az én lakásomban) egy ötletelésen valamelyikünk bedobta a „kanyarsí” szót. Kicsit erőltetettnek tűnt, de jobb híján valamennyien elfogadtuk, és elkezdtük használni. A könyv kiadása után kezdett el terjedni, de továbbra is vitatkoztak rajta. Valamikor a könyv megjelenése után kérdezte valaki - talán Kaprunban - tőlem, hogy hallottam-e a Kanyarsí Klubról, és rátok mutatott. De ezek szerint mi használtuk fel az általad a carving megjelenése előtt kitalált szót, vagy párhuzamosan gondolkoztunk.

4. (Önbizalom). Csak jó tanácsként mondom, hogy az ember ne alapozza az önbizalmát csak saját magára. Érdemes meghallgatni mások véleményét is.

5. (A SKICULT szakembereit SENKI nem hatalmazta fel arra, hogy a magyarországi síoktatással foglalkozó személyek és szervezetek felett szakmai kontrollt gyakoroljanak, ARRA NINCSEN JOGOSULTSÁGUK.) Sőt, a magyarországi jogi környezetnek köszönhetően gyakorlatilag senkinek sincs ilyen joga, légyegében az SMSZ-nek és az MSÍSZ-nek sem. Viszont roppant érdekesnek tartom, hogy egy évvel ezelőtt, amikor még a magyar síoktatást irányítottuk, elfogadott szaktekintélyek voltunk. Most hogy nem pozícióban vagyunk, óvni kell a közönséget a véleményünk figyelembe vételétől. Ezek szerint az előző évek alatt sem a tudásunk miatt hallgattak ránk.
Mivel azonban nem tartozik az érvek közé, hogy kik is vagyunk, az érdeklődők számára ezt leírtam a saját topikunkban. Nem jó, ha a személyes dolgok összekeverednek az érvelésekkel.

6. Sajnálom, hogy a kritikákat személyes támadásnak veszed. Mint nálad felkészültebb szakember, csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy nincs rendben a gondolatmeneted felépítése. A szakmában mindenki tudja, hogy a struktúrák áttekintése és felépítése a szakterületem, ebben kiemelkedően erős vagyok. Ha összevetem a szakterületek ismereteit, a rendszeredről általad közölteket és a vitákban használt érveidet és az összefüggéseit, nem tudok mást megállapítani, mint hogy saját rendszered építése és megalkotása nincs rendben. Ez nem a személyedről szól, hanem az általad nyilvánosan közzétett információkról. Nincs hozzáfűznivalóm, ha ezt zárt körben a saját tanítványaidnak mondod el. De nyilvános helyen közölve szakmai és erkölcsi kötelességem, hogy erre felhívjam a figyelmet. Nem személyes támadás, hanem szakmai kritika. Nyilván te sem gondolod, hogy a személyed azonos az általad felépített sajátos tematikával.

7. (Amikor az új, síoktatásra specializálódott gazdasági vállalkozás elindult, az SMSZ tagok körében elterjedt információ az volt, hogy a tagjai pénzt akarnak keresni.) Erről a saját topikunkban, nem tartozik ide.

8. (... közülük egyik sem a konkurencia lejáratásával kezdett.) Szó sincs lejáratásról. A síoktatás zárt világban történik, a tanítvány (csoport) és az oktató között. Abba senki sem szól bele, nem megyünk oda a pályán és kezdünk el kritizálni, ha valami marhaságot tanít valaki. Viszont amikor belekezdtél nyilvános ismeretterjesztésbe, nyílt közegbe kerültél. Amit ott leírsz, arra reakciók érkeznek. Ha szakmailag pontatlan vagy hibás, tőlünk biztosan fognak érkezni jelzések, mert a síelők és a többi szakember érdekeit sérti az egyoldalú és hibás információ. A kollegialitás miatt ezek a jelzések régóta és sokáig nagyon finom utalások formájában történtek, hogy legyen lehetőséged alaposabban megfontolni, amit leírsz, és adott esetben módosítani. Amikor ezeket elengedted a füled mellett, a kritikai megfogalmazások egyértelművé váltak. Az internet világa már csak ilyen: minden azonnal megvitatható. És ha vannak nálunk nagyobb tudásúak, akkor sűrűn előfordul, hogy alul maradunk.
Érdemes csak olyasmit leírni, amiben tökéletesen biztosak vagyunk. Nagyon jó és fontos információkat szoktál adni a síelőknek, és sajnos kevés hozzád hasonlóan aktívan író oktató van, de néha olyan területre tévedsz, amire nem vagy felkészülve. Ennek pedig van kockázata.
Ez nem lejáratás, hanem kritika.

9. (Hagyjuk egymást dolgozni ...)
Nem tudom eldönteni, hogy mit jelent a „dolgozni” ebben mondatban. Ha azt akartad mondani, hogy „oktatni”, akkor persze. De ha a „dolgozásban” benne foglaltatik a tematika gyártása és nyilvános hirdetése, akkor remélem, hogy nem gondoltad komolyan. Mindenkinek jobb, ha minden szakember azt teszi, amihez alaposan ért. A tematika előállítása szakmunka, és nem magányos szakmunka, kell a kontroll is (érdeklődőknek elmondhatom, milyen folyamatok kellenek egy ilyen munkához). A nyilvános fórumokon való hirdetés esetén meg remélhetőleg nem arra gondoltál, hogy senki ne szóljon ott hozzá kritikai szempontból.

10. (..., a döntést és véleményezést, pedig bízzuk a nagykorú, már meglévő és potenciális „kuncsftokra”.)
Szoktunk beszélgetni a liften kollégákkal és tanítványokkal, hogy hány olyan síelőt látunk, aki valóban jól síel és szívesen síelnénk mi is úgy. Van olyan, hogy egész nap egyet sem látunk, pedig pl. Kaprunban még sokszor jobb is a sítudás a nagy átlagnál.
A síelők 95%-a alaphibákkal síel. A 95% túlnyomó többségénél megállapítható a rossz tanulási folyamat hatása.
A szakemberek nem nagyon vitatkoznak azon, hogy a rossz mozgások igen jelentős és legmaradandóbb része az első pár sínapban (első héten) alakul ki, még teljesen kezdőként.
A kezdő nem szakember. Honnét kellene tudnia, hogy jól oktatták-e? Egy oktatási menet helyességének megítélése még a síoktatók nagy többségének sem tartozik a szakmai kompetenciái közé. A síoktatók többségét arra képezik, hogy sikeresen levezényeljen egy oktatási menetet, amelyet specialisták fejlesztenek ki. Még a síoktatók egy része sem tudja biztosan eldönteni a látvány alapján, hogy hol van a terhelés, akkor a kezdő síelő minek alapján fog dönteni?

10. (Könyv) Bátor vállalkozás, üzletileg és szakmailag egyaránt! Ha annak idején nem biztatnak a magyar sport nagy szaktekintélyei, nem mertem volna hozzáfogni, mert nem éreztem magam elég felkészültnek. Bízom benne, hogy felkérsz néhány komoly szaktekintélyt a könyved lektorálásra. Mert sajnos rettenetes könyveket lehet kapni a piacon ismeretlen szerzőktől és ismeretlenek által lektorálva.


Száz szakember százféle tudásszinten lehet. Én nem azt mondom, hogy aki valamivel kevésbé látja át a síelést, az ne szólaljon meg, sőt az lenne a jó ha sokan terjesztenék a fontos információkat. Csak az lenne a jó, ha mindenki addig terjeszkedne ezen a területen, ameddig a biztos tudása ér. Az ezirányú önkontrollunkat pedig a társaink biztosítják. Ezért mondta mindig Tamás, hogy nincs magányos síoktató. Mert neki saját maga a kontroll, ez pedig félrevezető lehet.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.05.10. 07:04
Jó reggelt, Gábor!

Megtisztelsz, hogy megszólítasz. Hangsúlyozottan kérem FIGYELMES ÉRTELMEZÉSED, mert annak híja oda vezet, ahová jutottunk. Próbálok a megszólításod sorrendjében válaszolni.

Már legalább tucatszor leírtam, hogy az Ozsváth Miklós fémjelezte SMSZ szakmai vezetés ideje alatt elért eredményeknek, szívből örülök. A vezetése alatt létrejött újításokat a jelenlegi tantervünkbe beillesztettem. De, ez a mi tervünk, és hogy HOVÁ ILLESZTEM AZT BE, annak jogát fenntartom.

Az Ozsi mellett dolgozó, síoktatás szakmát magas szinten művelő „kollégákat” tisztelem, elismerem, ebbe a te személyed nagyon is benne van, különösen abból az aspektusból nézve, hogy anno, Szabó Laci helyzetbe hozásáért (a saját környezetünkben), mindketten nem keveset tettünk.

Idézet:
„Ezek alapján nem nagyon értem, hogy hogyan is gondolhatod, hogy egymagad helyesebben ítéled meg a korábbi levelekben leírtakat és az egész sízést, mint a fent nevezett szakmai csapat. Az önbizalmadat csodálom!”

Válasz:
A Kanyarsí Klub 1988 óta létezik, az SMSZ 1998 óta. „Keresgélésem” a biztonságosan hatékony síoktatás formái iránt már jóval az SMSZ „éra” előtt megkezdődött, és az a mai napig folytatódik.

Keresgélésem területei:
- Széleskörű nemzetközi sí szakirodalom
- SMSZ képzések – továbbképzések (a kollektív tudás egyik területe)
- Magán képzések nemzetközi szinten elismert osztrák állami vizsgás síiskola tulajdonostól
- Más sportokban bevált hatékony oktatási megoldások síoktatásba konvertálása
- Terepeken történő kísérletezések
- Stb...

„Az önbizalmadat csodálom! „– írod.
A ma alkalmazott síoktatási technológiánk „forgatókönyve” pontosan ki van dolgozva. EZT A RENDSZERT én raktam össze, azt úgy ismerem, mint a tenyerem, az a gyakorlatban folyamatosan megismételhető eredményeket produkálva bizonyít. Mindezt TUDVÁN – TUDVA, az önbizalmam ebből táplálkozik.

Mielőtt továbbmennék, szeretném felhívni a figyelmet EGYETLEN tényre, melynek az OLVASÓ számára történő megértése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy eligazodjon ebben a dzsungelben.

A SKICULT szakembereit SENKI nem hatalmazta fel arra, hogy a magyarországi síoktatással foglalkozó személyek és szervezetek felett szakmai kontrollt gyakoroljanak, ARRA NINCSEN JOGOSULTSÁGUK.

Mi következik ebből?
Amikor fenti tényt figyelmen kívül hagyva, a saját topicomban, az érveléstechnika „utcai harcos” változatának folyamatosan és következetesen történő alkalmazásával személyemben megbántanak, eszközöket keresek a VÉDEKEZÉSRE. Lehet, valaki úgy gondolja, hogy a védekezéshez nincsen jogom. Én meg úgy gondolom, hogy van.

„A SKICULT elsődleges célja a sítanulás- síoktatás. Minden más csak utána jöhet!”, - írod!
Ehhez egy megjegyzés. Amikor az új, síoktatásra specializálódott gazdasági vállalkozás elindult, az SMSZ tagok körében elterjedt információ az volt, hogy a tagjai pénzt akarnak keresni.

Így aztán tényleg örülök, hogy – mint mondod -, az elsődleges cél nem ez, így tiszta szívből remélem, hogy ez az egész magyar sí társadalomnak a hasznára lesz. De, most még nem tartunk itt.

Néhány gondolat, ebből a témakörből.

Az SMSZ tulajdonrész leendő SKICULT tulajdonosok részére történő eladását a közgyűlésen megszavaztam, és érdeklődéssel vártam – figyeltem a síoktatás piacon történő megjelenést.

Jómagam 24 éve vezetek síoktatással (is) foglalkozó szervezetet, ezért tisztában vagyok azokkal a nehézségekkel, melyek egy ilyen kezdést kísérnek.

Az élet különböző területein volt már alkalmam látni néhány átütő kezdést. Ezek közül mindegyik jól előkészített, kitűnően kommunikált, gyakorlatban azonnal bizonyítható visszajelzéseket tartalmazó megoldások voltak, közülük egyik sem a konkurencia lejáratásával kezdett. Itt most nem csak magamra gondolok, van a „gyűjteményben” olyan utalás, amikor én a környéken sem voltam.

A marakodás sehová nem vezet, az a passzív piac megnyerésére NEM ALKALMAS.

Már javasoltam valahol:
1. Síoktatással foglalkozó szervezetek és személyek közös stratégiájának kidolgozása a síoktatási piac azon részének megnyerésére, mely ma még csak potenciális piac.
2. Egyéni marketing a saját technológiás előnyök közönség elé tárásával.

Hozzáteszem:
3. Hagyjuk egymást dolgozni, a döntést és véleményezést, pedig bízzuk a nagykorú, már meglévő és potenciális „kuncsaftokra”.

Üdvözlettel:
Repárszky László


Ui.
Amúgy kitűnő ellenpontozásra alkalmas témák találhatók ebben a vitában, a szerkesztés alatt lévő, (még nem tudom mikor megjelenő) könyvemben erre egy fejezetet szánok.
Pásztory Gábor
94 élménybeszámolót írt
94
15 éve tag
2012.05.09. 16:45
Kedves Laci!

Nem állhatom meg szó nélkül utolsó leveledet!
Ozsival együtt dolgozom nagyon rég óta.
Teljes mértékben osztom nézeteit. Szabó Laci mellett számomra Ő az, akinek köszönhetjük a magyar síoktatás mai szinvonalát, tisztes megbecsülését nemzetközi szinten is.
Halkan jegyzem meg, hogy Ozsival elég komoly szakmai gárda dolgozik. ( Itt nem magamra gondolok elsősorban, hisz én veled együtt csak 1998-ban végeztem el a magyar oktatói szintet. )
Ezek alapján nem nagyon értem, hogy hogyan is gondolhatod, hogy egymagad helyesebben ítéled meg a korábbi levelekben leírtakat és az egész sízést, mint a fent nevezett szakmai csapat. Az önbizalmadat csodálom!
A marketingre vonatkozó megjegyzésedet visszautasítom!!!
A SKICULT elsődleges célja a sítanulás- síoktatás. Minden más csak utána jöhet!

Pásztory
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.05.09. 07:26
Jó reggelt, síelők!

„Meg ne ijedj, valamit jól csinálsz, ha kikezd a szakma”, - mondta egyszer a magyarországi marketing egyik meghatározó alakja.

Van egy „diszkrét bája” az igyekezetnek, amikor és AHOGYAN a piac egyik résztvevője a másiktól óvja a reménybeli kuncsaftot.


Más!
Ezen a filmen jól követhető egy korszerű gyártási technológia folyamata.
http://www.youtube.com/watch_popup?v=zKnsyYbfC60&feature=popular

Ez a szisztéma szimpatikus nekem, hasonló elvek alapján állítom össze és próbálom egyre biztonságosabbá és hatékonyabbá igazítani azt a síoktatási technológiát, melyet most alkalmazunk. A technológia EGYIK lényeges része a síelés közben érvényesülő fizikai törvényszerűségek megértésén keresztüli, azokhoz történő alkalmazkodás.

Szép napot a kedves olvasónak,
Replaci


Utóiratként:
„A dongó fizikailag nem lenne képes repülni, de a dongó ezzel nincs tisztában, úgyhogy továbbra is repül.” Mary Kay Ash

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” Albert Einstein

Kép: Steve Eubanks and Robert LaMarche: Síelni jó
Sielni-jo.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.