Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fraxinus által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (116)Időben csökkenő Időben csökkenő
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2018.03.02. 17:53
Egyszerűbb a megoldás, mint gondoltuk :-)
Az első tippem nagyjából stimmelt. A kiegészítésemben az elnevezések tévesek, mert Lackó és Ozsi megzavart :-)
Miután Lackó beírta az "élben forgatást", gondoltam utánanézek.

http://www.skiculture.hu/forgatas-sieles-egyik-alapeleme.html

Ez egy nagyon alapos, teljességre törekvő tanulmány. Itt végső misztikumként egyfajta evolúciós sor végén van:

„A forgatás ezen felfogásában nincs is szándék a síléc oldalirányú kitérítésére, minden erőhatást a léc hossztengelyének közelében szándékozunk közölni. Az erőközlések miatt a síléc nem egyforma sugáron görbül teljes hosszában, hanem a léc eleje rövidebb sugárra kényszerül, a hátsó része hosszabbra. A léc nyoma így annak ellenére lesz elmosódottabb, hogy nincs sodródás.”
Egy ilyen síelésre írtam azt, hogy lehetne =ívszűkítő karcolt, mert ez nem forgatás. (Csak Ozsiék a forgatás felől közelítik meg.) És Balogh Attilához hasonlóan arra számítottam, hogy a videó valahogy kapcsolódik a belsőlábazáshoz.

Az viszont biztos, hogy ez nem az, amit Ozsi az első menetben síel. Az még csak ennek az előzménye, a tanulmányban a második pont, amiben tényleges forgatás van:
„Később egyre többen úgy gondolták, hogy a kanyart élen lehet/kell megkezdeni, és ebbe kapcsolódik bele a forgatás” (Ezt tényleg lehet logikusan élben forgatásnak nevezni, ami forgatott lendület, csak nem az a lapon besodródós.) Ha nem tévedek, ezt a menetet dícsérte Lackó. (Ha én tévedek, ő is téved, mert a második menet karcolt:-))

Úgy tűnik számomra, hogy a tanulmány kicsit más értelemben, tágabb összefüggésben használja az élben forgatás fogalmát.

A második menet akkor tisztán karcolt, és ha jól látom, nagyjából középen terhelt, nincs benne kifejezett belső lábazás, előreterhelés, ami a sí elejét rövidebb sugárra kényszerítené.

Szóval, az elnevezés is kissé elmosódott, de anélkül lehet síelni :-)
Előzmény: (ozsi 200218)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2018.02.28. 20:28
Kiegészítés:

Az elsőt sztem úgy hívják párhuzamos forgatott lendület (ami logikus), itt forgatva be, karcolva ki.
A másodikat azt hiszem úgy hívják, élben forgatott (ami nem logikus :-)
A videó tehát a kétféle forgatást veti össze.
Talán érdemes lenne egy harmadikat betenni, egy szűk tiszta carvingot.
A spricc tényleg árulkodó, de ez viszonylag laza hónak tűnik, és carvingban is van valamennyi.

Persze, hogy a 2. nem carving.

Viszont:
Élben forgatott=ívszűkítő karcolt? nem igaz?
Előzmény: (Fraxinus 200185)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2018.02.28. 06:36
Tetszik a találós kérdés :-)

Tipp:

1. menet: 0:00-0:05, lassítva 0:05-0:26
Fokozatosan terhel, közben kicsit forgat nagyon pontosan adagolva (aktív, nem flatterol), léc vége szélesebb íven megy, élváltásnál nem borítja át teljesen, fokozatosan ad élszöget és terhelést, közben forgat, stb.
2. menet: 0:26-0:30, lassítva 0:30-0:49
Határozottabban, dinamikusan terhel, meghajlítja és íven vezeti a lécet, hirtelen vált élt, azonnal élszöget ad, szóval karcol.

De ez csak tipp, mert ezt még senki nem írta:-)
Elég jól tud síelni (ez biztos).
Előzmény: (ozsi 200118)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2016.01.22. 00:00
Nem is tudom, ez minek (kinek) köszönhető...

Belepofázás aranyat ért, ezért nagyon nem haragszom :-)

Részemről jövő hét szerda.
Előzmény: (Lackó 186495)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
Topik: SnowShow
2015.02.09. 21:20
Snowshow idejére szálláshelyemre józanéletű kőművest, vagy elte diáklányokat befogadnék. Vagy társulok csapathoz, ahol a szállás (szoba) nincs tele.
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2015.02.09. 21:12
Szerda nem játszik?
Perverz oktatásra gondoltam.
(Pénteken már egyéb síesemények is lesznek ...)
Előzmény: (Lackó 180062)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2014.12.31. 18:38
Engem Apukám ebben az évben már nem enged gleccserre...
Előzmény: (Lackó 176678)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2014.12.27. 17:14
Jó ezt látni:-)
(Esti sízés az milyen?)
Előzmény: (Lackó 176312)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2014.01.06. 15:49
Az átok megtört, feledésbe merítettük a tavalyi márciust. Szendrétől lelki, instrumentális és (mértékkel) folyékony támogatást kapva fiammal együtt csatlakoztam a csapathoz. A gyerekek szeme csillogott, az atyák szeme könnyezett, ilyenkor azt mondtuk, fúj a szél (ami tényleg fújt). A tavalyi Chopok-móka után a Szendrétől kapott head slalom szárnyán berepülő sízésre vittem a térdemet. Most nem repültem be sehova, térd rendben, síelésre alkalmas. Kölykeink gyorsan összebarátkoztak, bandáztak a szálláson, aztán a hegyen megmutatták, hogy síel a magyar rájder. Harmadik nap a csapat alegységei megtalálták egymást, Klaci és végtelenül kedves felesége, valamint Doki is beszállt a gyerekek gardírozásába, mondván, hogy hagyjuk őket békén, mert úgyis rossz frekvencián kiabálunk utánuk. Lackó ígérete szerint a háttérben maradt, sőt, úgy tett, mintha ott se lenne a sípályán, főleg, ha valakivel találkozót beszélt meg :-)
Így viszont ekétlenül jól síelgettünk.
Kösz a szervezést, jól éreztük magunkat Veletek!
DSC03494.JPG
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.04. 23:48
Kösz!
Nektek jó csúszást.
Óvatosan!
Előzmény: (nagydoki 158823)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.04. 22:08
A történetet én is abban a hangulatban éltem át, ami Szendre és Lackó beszámolóiból lejön. Ők azért írtak úgy, ahogy. Jogos lett volna az indulat, az igazságkeresés rendőrrel, és drámára venni a sztorit, de minek. Szendre a múltkor fejreállt az újhelyi pályán, Huleszt másnap műtötték térddel, a fórumon rendszeresen jönnek a hírek sérülésekről. Ilyen a síelés. Én a körülményekhez képest olcsón megúsztam.
Biztosításom volt, próbára fogom tenni őket. A lécem hozzámnőtt, de végül is egy használt Tigris. Jegyzőkönyv nincs, de Szendre fényképei dokumentumok. Ha a biztosító pitiáner lesz, nem fogok a kardomba dőlni.
Térdsérülés meg mindig benne van a pakliban.
A történteket én is leírtam saját szemszögből a Chopok topicban.

/// szerk: a történetnek új topikot nyitottunk,
itt találjátok: https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=16053 ///
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.04. 19:49
Tegnap kijutottunk Chopokra. Esős időben, nehéz, tapadós havon, és sokszor nagyon rossz látásviszonyok mellett síeltünk. Némi keresgélés után találtunk egy kisebb pályát, amit elkerült a köd. A rövid, de határozott esésű pályát széltében-hosszában jól beláttuk, nemcsak az alsó gépházig, hanem a szemközti ellenlejtő tetejéig is. A pálya egy egyenes irtás volt, kétoldalt fenyőerdővel. Négy-öt csúszás után megnéztük a szomszédos pályát is, majd visszajöttünk ide. És ekkor olyasmi történt, amire nem számítottam.
A következő menetben, kicsit megeresztve a lécet, a pálya alsó részén egy érthetetlen és brutális frontális ütközés után arccal a hóba fejeltem. A dolog nem emlékeztetett esésre, egyáltalán nem volt kibillenés sem. Furcsa volt, hogy éreztem: nem fekszem, hanem állok. Lekotortam az arcomról a havat, és körülnéztem.
Egy patakmederbe fektetett, kb. másfél méter magas beton áteresz felső peremén álltam, szemből embermagas hófalnak ütközve. Ebbe a hópárkányba csapódtam, épp úgy, hogy kicsit visszacsúszva a sícipő orrával a beton szélén meg tudtam támaszkodni, és nem estem hanyatt a patakba. Léceim a patak kövei között hevertek. Fel tudtam kapaszkodni a hó tetejére, és kimásztam. Felálltam, és megállapítottam, hogy ilyen-olyan fájdalmaktól eltekintve egyben vagyok. Az is összeállt, hogy az átlósan húzódó patakmeder felett jó hosszan repültem, és mivel nem vesztettem magasságot, nem a beton alagútba, hanem - még éppen - a tetején lévő hóba csapódtam.
Lackó és Szendre ekkor ért le, ők nem látták a röptét. A patakban heverő lécekre mutattam, ekkor kicsit elszürkült az arcuk. Kihívtuk a pár méterre lévő gépházból az embert, aki szintén gondterheltté vált, és hozta a házikójánál felejtett védőhálót.
Az egyik lécem teljesen sértetlen maradt, a másik a kötés alatt kapott egy kemény ütést, amitől a kantni is gyűrődött, és a kötés egyik füle letört, így alig tartotta a cipő orrát. De így is sikerült felmenni a tárcsással, és lecsúszni a pályarendszer aljába.
Itt a szervíz és a kölcsönző zárva volt, pénztáros tárta karjait, majd a szállodában szóba álltak velünk. A recepciós hölgy segítőkész volt, én a panasz elsóhajtása után - hogy ti. ott meg is lehet halni - csak egy kölcsön léchez szerettem volna jutni a nap hátralévő részére. Még két hölgy odagyűlt, telefonáltak, előkerítették a felvonókezelőket, hoztak számomra egy húszéves Dynastart, majd kis poharakban konyakot. Ittunk az ijedtségre, és áthágtuk a nyelvi korlátokat. Én mondtam, hogy potok, az egyik hölgy pedig azt, hogy azannyapicsáját, és innentől kezdve mindenki beszélt minden nyelvet.
A nagy liftről felmértük a pályát, és megállapítottuk, hogy a patak a pálya közepéig "belóg", és ott eltűnik az alagútban. A magas hó miatt a pálya szintjéről a meder nem látszik, a túlpart fehérje összemosódik az innensővel. Sejtem, hogy a védőhálót sokkal hosszabban, az utolsó két hóágyú póznáig ki szokták húzni, jelezve, hogy a pálya az alján a felére szűkül.
A kölcsönléccel a buckákon még estem egy kicsit, de rosszul (nem oldott, pedig jól volt beállítva), remélem csak rántás és nem szakadás.
Jól vagyok, és hálálkodom az angyalaimnak.
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.02. 17:27
Ehhez kétség sem fér, megyünk. Délután lestem a képeket. Északi rész középmagasságában megjelent a köd, vagy felhő (de volt, hogy oszlott is). Alja és teteje tiszta. Dél végig tiszta maradt mindenhol, több km-re ellátni. Északról nem járt a csúcsra a kabin. Legrosszabb esetben dönteni kell észak és dél között, de - most még - azt is bevállalom, hogy visszamászunk (160 m szint). 4-kor zárnak a liftek, és még 6-kor is látni.
Előzmény: (Lackó 158701)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.02. 15:20
Az A1-re írja, hogy zárva, és a képen sem mozog (Priehyba). Ez esetben északról nem lehet átjutni délre. A pályát még mindig jól látni, de az idő bizony romlik. Nem hiszem, hogy a szél miatt zárták le, mert ahhoz nagy vihar kéne. Az optimizmust kikészítettem, most veszem magamhoz :-)))))
Előzmény: (szendre 158694)
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.02. 14:46
Most megnéztem a webkamerákat. Már beborult, jelzés szerint esik a hó, de ez a kamerákon egyáltalán nem látszik. Nagyon jók a látásviszonyok, belátni a Liptói medence közepéig. Maradjon így.
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.01. 15:52
Én így látom (tévedés joga fenntartva):
Kedd sokkal-sokkal jobb mint szerda. Szerda sem tragikus, de nem tudható mennyit lehet majd látni - mármint nemcsak a hegyekből, hanem a pályából. Szél úgy látom olyan erős nem lesz, hogy liftet lezárnának (mert akkor ugye nem lehet dél és észak között közlekedni.)
Ha marad a szerda, én megyek.
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.01. 14:30
Kedden 5 órányi napsütés, délutántól borul, kis szél. Szerdán egész nap hó, nulla nap, közepes (sárga) szél, eső hegyen nem lesz. Legközelebb hétvégétől napos idő. Nem elvetve a szerdát jövő hét eleje nem játszik? Még mindig határozott mínuszok, ezen a héten friss hó.
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.01. 13:30
Szerdára én is xar időt látok, keddre viszont napot. Nagy különbség Jasnáról rápillantani a Tátrára vagy esőben ázni... Keddre nem maradt esély?
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.04.01. 10:33
Részemről kedd és szerda is jó, de én is a jó időre szavazok.
Fraxinus
127 élménybeszámolót írt
127
12 éve tag
2013.02.19. 14:36
Igen, valami rémlik!
A pálya záráskor is kiváló volt, de estefelé a szálloda folyosója kicsit buckásnak tűnt!
Előzmény: (Pulmy 155429)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.