Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mennyire hóbiztosak a síterepek?

2006. október Hernádi László

Gyakran felvetődő kérdés, hogy mitől függ egy sípálya, síterep hóbiztossága? Tökéletes válasz ugyan nincsen, de a következőkben azokat a legfontosabb tényezőket elemezzük, amelyeket síút szervezésekor is érdemes figyelembe vennünk.

Tengerszint feletti magasság

Minél magasabb, annál hóbiztosabb" - állapíthatjuk meg pongyola fogalmazással, és ez az esetek többségében igaz is. A környező országok síterepeiről elmondható, hogy amennyiben a sípálya legalacsonyabb pontja 1500 méteren vagy fölötte található, abban az esetben a pálya december elejétől április közepéig hóbiztos.

Nagyobb magasságban, az állandó hóhatár felett állandó jégárak, gleccserek alakulnak ki, mivel itt a lehullott hómennyiség nagyobb, mint ami elolvad az enyhébb évszakokban, így tömörödnek, jéggé alakulnak és lassan a völgy felé vándorolnak. A gleccserek hatalmas jégmennyisége a nyári hónapokban is elegendő hidegtartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a ráesett hó ne olvadjon el, ezáltal biztosítva a nyári hónapokban is a sízést.

Éghajlat

A hegyekben földrajzi meghatározás szerint "hegyvidéki" (hideg, csapadékos tél, enyhe, csapadékos nyár, rövid, szárazabb ősz és tavasz) időjárás uralkodik, azonban nem mindegy, hogy a hegység környezetében milyen éghajlat a meghatározó. A hazai sízők által leggyakrabban látogatott magashegységek esetében is eltérő a lehulló hómennyiség és a hóbiztosság, illetve a havazás ideje.

Évek óta jellemző, hogy az alacsonyabb, Alsó-Ausztria tartományban található síterepeken korábban kezdik a szezont, mint Tirolban, ahol a dél felől gyakran áramló enyhe főn szél sokszor akadályozza az északnyugati légtömegek betörését és a csapadékképződést a felsőbb régiókban is, a francia terepeken pedig leginkább a kora tavaszi hónapokban dönt rekordot a hómennyiség. Szlovénia és Karintia, valamint a délolasz terepek esetében a Földközi-tenger melegítő hatása érvényesülhet, főleg a tél kezdetén, késleltetve ezzel a szezonkezdést. Eltérő a helyzet a Kárpátok síterepeinél, ahol az Alpokkal ellentétben általában nem a nyugatról, hanem az északról érkező légtömegek határozzák meg az időjárás jellegét. Északról általában viharos erősséggel tör be a hidegfront, amely a havazás mellett sokszor nagyon zord időjárást is eredményez. A szezon kezdetekor előfordulhat, hogy a Kelet-Közép-Európa fölött található magasnyomású légköri képződmény nem engedi betörni északról és nyugatról a csapadékot hozó frontokat, ilyenkor hideg, de száraz időjárás mellett csak hóágyúk segítségével lehet síelhetővé tenni a pályákat.

Mikroklíma

Közkedvelt kifejezés, szinte az összes síterep saját mikroklímával hirdeti hóbiztosságát, ez azonban nem minden esetben igaz.

A sajátos mikroklíma akkor jellemző egy síterepre, ha a környékbeli, azonos magasságban fekvő területekhez képest jobb hóviszonyokkal rendelkezik a szezon során. Jellegzetesen "mikroklímás" helynek számít, ha egy sípálya észak-északkeleti völgykatlanban fekszik, ahol a napsütés csak kora reggel éri, valamint védve van a nyugati, délnyugati langyos légáramlatok közvetlen hatásától. Ezekben a katlanokban az átlaghőmérséklet jóval alacsonyabb, mint például a hasonló magasságú, napsütötte szomszédos hegyoldalon. Itt tartósan meg tud ülni a hideg levegő, amely óvja a havat az olvadástól.

Sajátos mikroklímát eredményez az is, ha viszonylag alacsony fekvésű síterepet jóval magasabb hegykoszorú vesz körül, így a hómennyiség a hegyek által felfelé kényszerített nedves levegőből folyamatosan biztosítva van, valamint a hegykoszorú megóvja a pályákat a közvetlen széltől, de sok esetben a napsütéstől is.

Általánosságban azonban kijelenthető, hogy az északi, keleti fekvésű sípályákon tartósabban megmarad a hó, mint a déli, nyugati lejtőkön, sajnos ezzel párhuzamosan a hóbiztosabb lejtőkön általában jóval kevesebb a napsütéses órák száma.

Infrastruktúra

Fontos jellemző, hiszen ma már modern hóágyúkkal a komplett síközpont teljes pályarendszerét el tudják látni megfelelő hóréteggel, amennyiben a hőmérséklet ehhez megfelelően tartósan -2 fok alatt marad. Ezáltal a síterep nyitva tartása gyakorlatilag független attól, hogy az adott időszakban mennyi hó esik. A hóágyúk a legtöbb helyen jó hóviszonyok esetén sem pihennek, főleg az alacsonyabban fekvő pályaszakaszokon. Ilyenkor a hóágyúk segítségével jelentős méretű hódombokat hoznak létre a pálya szélén, amelyeket aztán szükség esetén ratrak segítségével el lehet teríteni a sípályán. A pályakezelő gépek, illetve a sízők által lejárt, tömörített hóréteg jóval ellenállóbb az időjárással szemben, mint a kezeletlen. A szezon vége felé sokszor találkozhatunk olyan tájképpel, amikor csak a sípályákat borítja vastagon a hó, mellettük pedig már hóvirágot lehet szedni.

Időszak

Az egyik legfontosabb kérdés a tervezés során az, hogy mikor menjünk? A legnépszerűbb időszak szabadságolások szempontjából karácsony és újév közé esik, azonban ilyenkor az időjárás gyakran űz csúfos tréfát a síelőkkel. A december a tél legbizonytalanabb hónapja hóesés tekintetében. Előfordul, hogy csak a hideg levegő érkezik meg a hegyekbe, a csapadék nem. Ebben a hónapban a leggyakoribb az ónos eső előfordulása is, amikor a leülepedett hideg levegő fölé enyhe, csapadékos front érkezik. Természetesen előfordulhat a példa ellenkezője is, mint a tavalyi évben, amikor már november végén bőven hullott hó a környező hegyekben, és egész decemberben kitűnőek voltak a hóviszonyok. Az évek tapasztalata azt mutatja, hogy a leghóbiztosabb időszak február közepétől március közepéig tart.

Időjárás

Gyakran hallani az idősebb generációktól, hogy "bezzeg a mi időnkben, akkor voltak ám igazi telek, novembertől márciusig alig lehetett mozdulni a hótól". Természetesen az emlékeket megszépíti az idő múlása. Az elmúlt évszázadban is fordultak elő szinte hó nélküli és rendkívül enyhe telek. A természetes folyamatok - így az időjárás is - egyfajta periodikusságot mutatnak: ahogyan az évszakok változása, úgy a hideg és enyhébb időszakok is ismétlődve követik egymást az adott évszakon belül. Ugyanilyen periodikussággal bír a csapadékmennyiség is, nedves időszakot szárazabb követ. A hóesés számára legkedvezőbb "együttállás" az, amikor a hideg időszak egybeesik a csapadékos periódussal, majd az enyhülés száraz időjárással köszönt be, ideális viszonyokat teremtve a zavartalan sízéshez. Az utóbbi pár szezon erősen rácáfolt a globális felmelegedés elméletére, gyakran okozott fennakadásokat a lehulló hatalmas hómennyiség.

Hómennyiség

Tény, hogy minél vastagabb a hó a sípályán, annál lassabban olvad el. A jól eldolgozott, egy méter vastagságú hótakaró akár egy hétig tartó fagymentes, esős időszakot is képes átvészelni. Ekkor viszont a hó minősége jelentősen romlik, mivel az eső és az olvadás napközben átnedvesíti, majd éjszaka a hótakaró hidegtartalékának és a napsugárzás hiányának köszönhetően képes újra megfagyni, és ez kemény, jeges pályát eredményez a reggeli órákra. Amíg összefüggő a hóréteg, a napsugárzás legnagyobb részét visszaveri, így a levegő nem tud felmelegedni. A hótakaróra legveszélyesebb időjárás az enyhe hőmérséklet, erős széllel és esővel párosítva. Az ilyen időjárás szinte láthatóan képes "falni" a havat.

A sípálya minősége akkor kezd igazán romlani, amikor a hó annyira megolvad, hogy előbukkan a talaj, amely aztán a napsugárzás hatására gyorsan felmelegszik, s ezáltal még jobban olvasztja a havat a közvetlen környezetében. Ilyenkor a sípálya "kifoltosodik".

Remélhetőleg az idei télen a lehető legkevesebb figyelmet kell majd fordítanunk ezekre a szempontokra a síút tervezésénél, és az előző szezonhoz hasonlóan itthon és külföldön is hosszú és havas szezonnak örülhetünk majd.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.