Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zipline építését tervezik Donovalyban

2023.03.09. Bata Attila

Donovaly újabb lehetőséggel szeretné bővíteni a turisztikai kínálatát. Más síterepekhez hasonlóan itt is egy un. zipline épülne, amely az országút által szétválasztott síterep mindkét oldalát összekötné.
Csak illusztráció. Az ausztriai Schladming mellett így néz ki a zipline
Csak illusztráció. Az ausztriai Schladming mellett így néz ki a zipline
Zipline, vagy magyarosabb, de kevésbé használt nevén drótköteles beülős átcsúszó megszokott kínálata a hegyvidékeknek. Nálunk, hazai síterepen, pl. Sátoraljaújhelyen is található, de oldalunkon összegyűjtöttünk néhány ilyen szolgáltatást.
A hegytetőről az üdülőfaluba
A hegytetőről az üdülőfaluba
A terveket a síterepet üzemeltető gazdasági társaság benyújtotta a hivatalnak, ahol környezetvédelmi szempontokból átvizsgálják, és ha nem találnak rajta fogást, akkor megkapják az engedélyt.

A tervek szerint az indító állomást (1363 m) a Nova Holá telemix liftjének hegyállomása közelében építenék, a turisták pedig a lankásabb Zahradiste oldalra, az országút másik oldalán (981 m) érkeznének meg a falu felett átcsúszva.
Prossal a tervezett útvonal
Prossal a tervezett útvonal
Környezetvédelmi szempontból, a befektetők tájékoztatása szerint, nem járna a zöldterület rombolásával, csak a két állomás megépítését tervezik. Az állomásokat három kábel kötné össze. Két drótkábelre a beülőket fűzik fel, míg a középső adatkábel, illetve figyelmeztető (repülő eszközöknek, madaraknak) funkciót látna el.

A vendégek négy speciális beülő közül válaszhatnak, ezeket különböző testsúlyokra (30-125 kg között) alakították ki. Az 1,7 kilométeres csúszás során semmit sem kell csinálni a turistáknak, a félősebbek fékezhetnek, ezeket szintén beépítik a beülőkbe.
Ilyen a Schladming melletti Zipline Stoderzinken
Az egész építkezés kb. 1,5 millió euróba (kb. 570 millió forint) kerül, és a környezetvédelmi engedély megszerzése után három hónappal indulhat az építkezés, amely a tervek szerint két hónapig tart. 
KOMMENTEK
Tobzoska | 2023.03.11. 19:31
Inkább valami értelmes sípálya és sílift összeköttetésen törhetnék a fejüket a libalegelő, meg a Nova Hola között, nem pedig ilyen fasz drótokon!
radnai.kalman | 2023.03.12. 12:00
Ez arról szól, hogyan lehet a szállásokat megtölteni, ha nincs hó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Sport Hotel Donovaly csillagcsillagcsillag
A 2016-ban felújított, gyerekbarát szálloda Donovaly központi részén, a sípályáktól 400 méterre található. Donovaly legnagyobb wellness részlege itt található szaunákkal, medencével, jacuzzival és sok más szolgáltatással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Hotel csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos, elegáns szálloda Donovaly Zahradiste oldalától a P1-es kezdő pályától és húzólifttől 300 méterre. Wellness részleggel, gasztronómiai specialitásokkal ideális választás családok, párok, baráti társaságok részére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.