Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Saalbach gőzerővel készül a 2025-ös alpesi világbajnokságra

2023.10.23. Bata Attila

2025 februárjában a hosszan összekapcsolt salzburgi pályarendszer ad otthont az alpesi síelők világbajnokságának. Ausztria egyik legjobb sírégióját a legtöbben egyszerűen csak a központi település miatt Saalbachként említik, bár a versenyeket a hinterglemmi részen tartják majd.
Osztrák precizitással, tervszerűen halad a kb. 16 hónap múlva kezdődő világbajnokság szervezése. A helyiek nagyon kiakarnak tenni magukért. Természetesen az eddigi legjobb világbajnokság megszervezése a céljuk, és minél magasabbra szeretnék tenni a képzeletbeli lécet a jövőbeli rendezők számára. A síterep 1991-ben már rendezett világbajnokságot, amelyre sokan az időjárás miatt, mint a legnaposabb világbajnokságra emlékeznek. Az osztrákoknak a pályán szinte szárnyaltak, hiszen 5 arannyal, 3 ezüsttel és 3 bronzéremmel letarolták a mezőnyt. Jelenlegi állás szerint hasonló sikerhez 2025-ben csoda kellene, de ha több ország között oszlanak el az érmek, az csak jót tesz a versenyeknek.
A versenyeket a Hinterglemmhez tartozó Zwölferkogel részen rendezik. Bevált helyszín, a korábbi vb, illetve világkupa versenyeket is itt rendezték. Azonban a nemzetközi síszövetség kérésére, a hölgyek pályáját a szervezők kissé módosították. Ezek biztonsági átalakítások, pályaszélesítések, a pályáról esetlegesen kicsúszó síelőknek legyen elég helye sérülésmentesen megállni. Itt is szigorú a környezetvédelem, de kéz a kézben dolgoztak együtt a szervezőkkel. Az első napon bejárták a tervezett bővítések területét, és az ott talált békákat, hüllőket, egyéb csúszómászókat közösen összegyűjtötték és a kijelölt helyükre áttelepítették őket. Az első bejáráson 700 állatot vittek el az építkezés helyéről. Aztán naponta újra bejárták a területet, addig amíg egy darabot sem találtak és utána jöhettek a gépek és beindultak a földmunkák. A csodálatos őszi időjárás a munkálatokat is segítette, így időben végeztek. A már említett 1991-es világbajnokságon a salzburgi Ulrike Maier aranyérmet szerzett (szuper-g), majd három évvel később a garmischi versenyen 100 km/órás sebességnél bukott, és életét vesztette. A szervezők róla kívánják elnevezni a hölgyek versenypályáját.

A hinterglemmi völgy is átalakul. A célegyenesben egy 15 ezer fős lelátó épül. A nézők szórakozása érdekében a sétálóutcát egy kilométer hosszban átépítik. A völgy bejáratánal található Vorderglemm településtől egy kb. 8 kilométer hosszú szervízút épül, amelyet a mentők és egyéb megkülönböztető jelzésű járművek használhatnak. A világbajnokság után a helyiek kerékpárútként használhatják az új utat.
"Skiverliebt", a musical
"Skiverliebt", a musical
Nem igazán jellemző, de a szervezők egy musicallel is készülnek. A helyi sísztár és a síterepen dolgozó síoktató kapcsolatáról szóló előadást Salzburgban állítják színpadra. A tervek szerint a musical dallamai a világbajnokság beharangozó reklámaiban is feltűnnek majd.

A szervezők 80 országból kb. 6000 résztvevőt várnak. Jól haladnak a tárgyalásaik a helyi szállásadókkal, már szinte a teljes létszámra lekötötték a szobákat a versenyek idejére. Elmondásuk szerint, október elején már 40%-os készültségi állapotban voltak. A főpróbát 2024 márciusában tartják, amikor két héten át itt rendezik a világkupa döntőit.

A 2025 február 4. és 16. közötti rendezvény 37 millió euróba (kb. 14,2 milliárd forint) kerül, amelynek a költségeit az állam (40%), a tartomány (40%) és a település (20%) viselik közösen a zárójelben feltüntetett arányban.
KOMMENTEK
Stani | 2023.10.25. 05:29
Az áthelyezett békák mellett :) lesz még egy-két fontosabb fejlesztés, ami konkrétan a hinterglemmi területet érinti, nevezetesen a fapados Zwölfer Nordbahn kabinost nyugdíjazzák és helyét egy modern - a Zwölferkogelbahnhoz hasonló - kabinos veszi át, illetve egy síhidat is építenek itt, vagyis a főúton való rövid átkelés is a múlté.

A szervízút kapcsán:
Ez az út eddig is létezett, a nyári időszakban a völgy bejáratától bringával tekerhetünk egészen Lengauig, tehát a Glemm völgy végéig. Ezt az utat fogják még jobban kiépíteni.
Sőt a 2024/25-ös szezonra a sígalaxishoz tartozó Fieberbrunnban is hatalmas fejlesztések lesznek.
bouquetk | 2023.10.25. 08:03
Pont erre gondoltam, amit Balázs írt, hogy biztos lecserélik a régi állós kabint, amit a korábbi VB-re építettek. Ilyen volt a rendszer túlsó végén is, de az már a múlté. A Zwölfer Nord, ha már pálya a személyes kedvencem. És nagy hónál mellette az erdő igen komoly.
Stani | 2023.10.29. 04:50
Igen jó az erdő, bár túl szem előtt van, hamar szétjárják az élvezhető részeit. Tovább tartják magukat a Lengau felé tartó útvonalak, ahol akár egy héttel havazás után is lehet érintetlen részeket találni ;)
Reméljük idén erősebb lesz a december-január hóügyileg, hasonlóan a 2021-hez :)
apa | 2023.11.28. 11:57
A Zell sem See-vel való összekötés hogy áll?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Pension Tannenhof
A családi vezetésű barátságos panzió Leogangban, hangulatos szobákkal és apartmanokkal várja vendégeit Saalbach-Hinterglemm-Leogang sípályáitól 6-7 km-re. Reggelis és félpanziós ellátás is kérhető, a pihenésről panorámás szauna gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Saalbach Suites
2022 decemberi átadású, 2-7 fős, elegáns szobák és lakosztályok Saalbach-Hinterglemm, vorderglemmi sípályái mellett! Szolgáltatások: parkoló, wifi, wellness részleg, reggeli. Az szálláshely egy saját bárral is rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.