Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés a filmvásznon

2006.10.13.

A sísport történelme folyamán sok olyan játékfilmet forgattak, melyekben filmrészletként szerepel a síelés, de sok kizárólag síeléssel, téli sporttal foglalkozó film is készült.
A sípályák egyedülállóan változatos környezete, a lesiklás gyorsasága és légiessége tette ezt a sportot az egész estét filmek egyik legszívesebben beépített elemévé. Talán csak a búvárkodás, sárkányrepülés, sikóernyőzés vagy a vitorlázás helyszinei rendelkeznek olyan grandiózus kulisszákkal, mint a téli sportoké. A sísport történelmét végigkövetik a sportról készült dokumentumfilmek és az olimpiai közvetítések felvételei. A sísport történelme folyamán sok olyan játékfilmet forgattak, melyekben filmrészletként szerepel a síelés, de sok kizárólag síeléssel, téli sporttal foglalkozó film is készült.

Ausztriában napjainkban és a múltban is példaképnek számítottak a világraszóló eredményeket elért síelők. Talán a leghíresebb osztrák versenyző Toni Sailer a sísporton kívül komoly színészi teljesítményt is nyújtott. Rengeteg filmben szerepelt, leghíresebb talán az 1959-es "1 férfi, és 12 lány" című félig krimi - félig vígjáték, amelyben síoktatót alakít. Toni Sailer ezen kívül további 17 tévéfilmben és sorozatban szerepelt.

Rendkívül mozgalmas bemutató- és dokumentumfilmeket készít az amerikai Warren Miller aki síelőként számos amatőr versenyt nyert, majd kimondottan sí filmek készítésre tért át. Cége immár több mint 570 rövidebb-hosszabb síelős filmet készített. Miller maga szinte az összes extrém sportot kipróbálta, számos életveszélyes szituációt átélt filmezés közben. Ilyen volt például amikor egy új-zélandi forgatás során, miközben Jean-Claude Killy-t filmezte, a helyszínül választott vulkán kitört. Miller, és Killy síléccel menekült el a dühöngő hegyről. Jópár évvel később szörffel tette meg a Maui-sziget Molokai-sziget közti távot, 60 évesen.

Az egykori sílegenda a német Willy Bogner a sí-, és télisportok filmezésének koronázatlan királya. Bogner soha nem járt filmes iskolába, az extrém sportok filmezéséhez csak saját ötleteit használta fel. Elsőként alkalmazta a kiemelkedő minőségű IMAX filmezési technológiát sífilm forgatásánál. A Bogner család már régen a síelés megszállottja volt, Willy szüleinek saját sífelszerelés- és síruházat-gyára volt. Már az első James Bond film (1968) síelős jeleneteit ő rendezi. Szinte az összes James Bond filmben szerepel valamilyen sízős, snowboardozós jelenet, Bogner névjegye viszont ezeknek a jeleneteknek a szokatlan szemszögből lehető legpörgősebben való filmezése. Extrém ötletei a Bond filmekben is észrevehetők, mint például egy nagybőgőtokban való szánkózás, sífutóléccel való lesiklás, lesiklólécen történő lecsúszás, ugrás síugrósáncról, snowboardozás. A forgatás ebben az időben még rendkívüli ügyességet és sok időt igényelt, hiszen az akkor még nehézkes és érzékeny filmezési technikát alkalmassá kellett tenni a szélsőséges körülmények között (hideg, havazás, nedvesség) való használatra, és a hordozhatóságot is meg kellett oldani a síelő kaszkadőr követéses filmezéséhez. Egyedülálló ötletei és tökéletesen megválasztott forgatási helyszínei természetesen a saját rendezésű filmjeiben mutatkoznak meg leginkább. A Bond sorozaton kívül szinte minden komolyabb film síelős jeleneteit ő rendezte, és forgatta, ilyen például a Snow Job (Bankrablás a Monte Rosa-n) Jean-Claude Killy-vel a főszerepben.

Willy Bogner
Willy Bogner

Willy Bogner saját filmjei:

  • Az összes síszezonra készült "Ski Vision" multimédiás film, amely a Bogner kollekciókat reklámozta, speciális effektusokkal, forradalmi vetítési, és filmezési újdonságokkal.
  • Az 1972-es Müncheni olimpia hivatalos bemutatófilmje.
  • "Tuamotu" - a déltengeri szigetekről készített dokumentumfilm.
  • Télisportokkal foglalkozó filmjei:
  • Ski Fantasie
  • Olympic Dreams - a berchtesgadeni olimpiai bizottság hivatalos pályázati filmje az 1992-es olimpia rendezéséért.
  • Winter Magic
  • Magic Moves
  • Magic Dreams
  • Into The Sun
  • The Way To B
  • Crystal Dreams
  • Fire, Ice and Dynamite, Roger Moor főszereplésével
  • Fire and Ice
A Fire and Ice az egyik legnagyobb filmsiker volt, hetekig vezette a német mozik toplistáját. A film történetének vázára felépítve mutatkozik be ebben a filmben a mélyhó és buckasízés, a jégvitorlázás, a sárkányrepülés, a sífutás, és elsőként a snowboardozás (még "fecskefarkú" deszkákon). Különleges effektusok és szokatlan forgatási megoldások követik végig a film jeleneteit, ilyen például a nagy mennyiségű robbanóanyag felhasználása a film fináléjában. Látható a James Bond filmből már ismert bobpályán való lesiklás, a gleccserszakadékokban való lesiklás, buckasízés és akrobatikus ugrások. A jeleneteket gondosan megválasztott aláfestő zenék kísérik. A film az évek során igazi síelő "kult" filmmé nőtte ki magát.

A White Magic című, szintén nagysikerű filmben láthatunk többek között snowboardozást, síelést egy hómentes kőomláson, telemark lesiklást és mélyhósízést.

A Ski to the Max a legújabb Bogner film, az előző filmek mintájára készült, fantasztikus forgatási helyszínek, gleccsersízés, siklóernyőzés, északi-tengeri vízisízés jéghegyek között, vízisízés lesikló léccel, és még számos érdekesség.

Bogner sikeressége nem merül ki a sísportban és filmezésben elért eredményeiben, hiszen a "Bogner" síruházat már nagyon régen világmárka, főleg a versenysportban. Az összes téli olimpián találunk Bogner ruházatot viselő sportolókat. Bogner ruhában versenyzett többek között Katja Seizinger, Markus Wasmeier, Martina Ertl, Hilde Gerg. Napjainkban is híresek a "Bogner" kollekciók, sőt, Bogner név alatt komplett sífelszerelést is vásárolhatunk. Kuriózumnak számítanak a "high end" azaz teljesen fából készült carvinglécek és az olasz Nava cég által gyártott síkötések.

Sajnos a hazai közszolgálati televíziók műsorán egyelőre nem nagyon találunk síelős filmeket, de a ZDF, ORF, Sat és RTL csatornákon a síszezonban jópár Bogner filmet láthatunk. Videotékákban általában megtalálhatjuk még a Tűz, jég, dinamit című filmet is, érdemes kikölcsönözni!

A filmtechnika fejlődésével egyre több és jobb téli sportot bemutató film készül és készülhet a jövőben. Az egyre csökkenő tömegű, méretű, és árú digitális filmfelvevő gépeknek és a személyi számítógépek elterjedésének köszönhetően természetesen akár saját magunk is készíthetünk "sífilmet" saját téli síeléseinkről.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUMOK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.