Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ennyit a francia síterepekről ...

ÜZENETEK (31)Időben növekvő Időben növekvő
Lucky Luck
4 élménybeszámolót írt
4
21 éve tag
2003.01.28. 22:16
Villar de lans:(((

Nos Franciaországot valahogy sohasem szerettem, mármint sízés szempontjából. Egyrészt baromi messze van, másrészt igencsak drága. Hóbiztos pályák meg inkább 2000 m felett vannak, míg Ausztriában 1000m alatt is tudják garantálni
a havat. Meg a francia pályák, kővesek s ez akkor amikor kevesebb hó van igencsak nagy hátrány. Hisz az osztrák pályák többsége füves, így ha esetleg kopottabb a pálya akkor max a fűre megyek rá attól meg sok baja nem lesz
a lécnek. na jó! zöld lesz esetleg! ellenben ha kőre, sziklára, hát az már nekem fáj, nemhogy a lécnek. Tehát tavaly barátaink beszerveztek egy francia síútra s mivel rendkívül olcsó volt ezért úgy gondoltuk, hogy hosszú út ide vagy oda, de belevágunk. Utunk során végig mindenhol nagy hó volt, különösen Tirol felé közeledve, tehát úgy gondoltuk, hogy egy nagyszerű egy hét vár ránk. nem így lett.
Villar de Lansba /ez a síhely/ érkezve ugyanis meglehetősen enyhe ,borongós idő fogadott
minket. Lent a völgybe 1200m-en szinte csak foltokba volt hó, de biztuk abban, hogy
fenn jobban néz ki /kb 2100m magason/. Másnap reggel monoton kopogásra ébredek, hát esett
pontosabban mondva zuhogott az eső, ez lett volna az első sínapunk, de nem lett belőle semmi... Még a városban se tudtuk sétálni ,mert tényleg úgy szakadt... mint később kiderült a hegyen sem volt ez másképp, igaz ott nem 11 fok volt, mint A völgybe hanem "csak" 5 ... másnapra viszont szerencsésen elállt, így indulhattunk ki sízni. az alsóbb pályák nem mükődtek de a föntiek igen. Kész akadály versenyre emlékeztetett az egész, kőveket kerülgetni a pályán, alul a felvonóknál meg a tócsákat.. A másik az, hogy az üléses lifteket nem törölték le, s így egész nap vizes s...el síztünk! nem kívánom senkinek.
5. napra szerencsére normalizálódott a helyzet, minuszok jöttek.... legalábbis azt hittük, hogy igen. hát az igazat megvallva visszasírtuk az enyhe napokat, mert a nedves hó valósággal ráfagyott a pályákra. aznap elég sokszor
láttuk a hegyimentőket.... 6. nap:beindították a hóágyukat, melyek közül egyesek délelőtt is mentek... szintén kellemes jelenség...
főleg úgy hogy üzemben lévő pályákon tették mindezt. s mindez egy 130km-es páylarendszerrel rendelkező terepen... elgondolkodtató. pedig én már sok mindent megéltem, főleg anno a cseszko sípályákon de ennyire lehangoló s negatív még az se volt ! Ennyit Franciaországról, én inkább maradok Ausztriánál, abban eddig sohasem csalódtam. De egy jó tanács: ha franciába mész, akkor mindenképpen olyan helyet válassz ahol gleccser is van ! ott csak nem olvad el a hó....
Lucky Luck
libella
145 élménybeszámolót írt
145
21 éve tag
2003.02.03. 22:13
Kedves Luk!

Merész dolog egyetlen tapaszatlatból ilyen következtetéseket levonni, ráadásul jónéhány tévedésed is van.
Mások kedvéért cáfolnám soraidat, már csak azért is, mert magam kb. 8-10-szer voltam Fr. országban januártól-áprilisig.
Egyrészt: Már ne is haragudj, de igen nagy butaságot állítasz akkor, amikor azt mondod, Fr. országban csak 2000 m felett, míg Ausztriában már 1000 m-en is van hó.
A hó ugyanis nem tudja, hova esik.

Ami tény: Síterepek szempontjából Fr. ország verhetetlen.

Ami hátránya, hogy igen messze van.
Másik hátránya, hogy a szálláshelyek (apartmanok) igencsak szűkre szabottak, viszont majd minden esetben pályaszállások.
Az általad említett terepen még nem voltam, csak a nagyobbakon. Ezek: Briancon, Menuires, Les deux Alpes.

Egyszóval: Ne riassz el másokat az egyetlen negatív saját tapasztalatod alapján.

Üdvözöl
Fehér Gábor
Gaboard
1 élménybeszámolót írt
1
21 éve tag
2003.02.16. 10:08
Luck testvér...

Szóval nem szeretnélek durván leszólni...de mint az előző hozzászólásból is kiderült hogy némi dilettantizmust jelez részedről hogy olyan érveket állítasz a francia terepek ellen amik időszakosan bárhol európában meglephetnek...( még gleccseren is láttam már esőt ködöt meg ilyesmit)
Biztosan bosszantó hogy nem jött össze a túrád de ennek semmi köze franciaországhoz.
Ezek a pályák azoknak valók akik oda vannak a sportért nagyon és nem érdekli őket a táv vagy az apartman luxusa csak az hogy itt pont kétszer annyi időt lehet eltőlteni kétszer sőtt töbször akkora helyen ugyanazért a pénzért mint ausztriában...(persze ha jól választod meg a terepet)...de mivel 5 éve járok arra és pontosan ismerem az osztrák viszonyokat is ebben élő tapasztalataim vannak.....
Ha eltelik egy kép hónap és leüllepszik a rossz élmény és beszélsz egy-két emberrel aki tudja a valót majd te is rájössz....de ne ijeszgess senkit kérlek hülyeségekkel


kösz Gaboard
zede&co
1 élménybeszámolót írt
1
21 éve tag
2003.02.19. 09:40
én 1x voltam Fo-ba síelni, még tavalyelőtt egy jóval kisebb terepen, kb 50 km pálya. bár nekem ez is megfelelt, hisz így legalább nem tévedtem el:_))) ez kb április környékén volt, s nagyon jó havunk volt igaz végig plusz fokok, de legalább sütött a nap. mondjuk tényleg elgondolkodtató, hogy egy 130km-es páylarendszerrel rendelkező terep, miért nem tudja megoldani az ilyen helyzeteket... az az szerintem azért a minimum, hogy az üléseseket letörlik, hogy a vendég ne vizes hátsóval síeljen egész nap. ilyenben egyébbként tavaly márciusba volt részem szlovéniába, pedig eddig elkerültek az ilyen esetek, dehát ez benne van a pakliban, elvégre szabad ég alatt űzött sport....
Lucky Luck
4 élménybeszámolót írt
4
21 éve tag
2003.02.22. 21:46
itt arról van szó, hogy nem egy egynapos kiruccanásról volt szó, nem is az elő v éppen az utószezonba, s nem is egy párpályás helyre !!!!!! 130km-es tereptől azért már talán az ember várjon is el valamit, tudom arról nem tehetnek, hogy ilyen enyhe volt az idő, de eső után az a legesleg minimumabb dolog, hogy az üléseslifteket letörlik, ahol pedig áll a víz (pálya alján) azt megpróbálják kiszivattyúzni vagy netalántán elvezetni. ezenkívül esetleg a hóágyúkat nem nappal, hanem éjszaka üzemeltetni.
de ha már nappal teszik, akkor ne a főbb pályákon, vagy legalábbis ne azoknak a közepén.
Írtad hogy a butaságot írtam, lévén a hó nem tudja h hova esik. Ez kétségkívül így van, de mi emberek, ellenben a hóval, tudjuk h hova esik, így megpróbálunk olyan helyeket választani, amik mikroklimatikusan igencsak jól állnak, pl sok hó esik, az átlagnál hidegebb hely stb stb.
Egyszer hasonló körülmények között síeltem Garmischban(igaz 6 napból csak 2 volt ilyen), igaz az áprilisban volt és a pályáknak csak az egyik részét érintette, hiszen 2000m-tól hó esett, de az alatt az eső. amikor viszont elállt, akkor az volt az első, hogy a libegők üléseit letörölték, s ahol szükség volt rá onnan a vízet elvezették..... erről ennyit.

Lucky Luck
Lucky Luck
4 élménybeszámolót írt
4
21 éve tag
2003.02.23. 15:03
Az árakról annyit, hogy szerény véleményem alapján nem hinném Franciaország oly olcsóságát, íme
egy példa: vegyünk mindkét helyen egy elitebb helyet. Ausztriában legyen ez mondjuk Kaprun
(zell am see, Kitzsteinhorn,kaprun), és a franciáknál Courchevelt, amely a 3 völgy sírégióhoz
tartozik (Meribel stb). Itt főszezonban egy 6 fős apartman 290 000 ill. 320 000 ft (8nap/éj).
Mindez Kaprunban 160 000 ft ! (8nap/7éj). Ja és annyit, hogy a kapruni 10 négyzetméterrel nagyobb!
(egyébiránt mindkettő háromcsillagos).
A kaució a francia szállás esetében 200 euro, míg az osztráknál 75 euro ! 6 napos síbérlet felnőttnek
kb. 143 eurot jelent, míg gyereknek 71-80 -at. Ugyanez a francia példánál 170 ill. 125 euro.
Ehhez még hozzájön a toronymagas benzínpénz, amit fizetnünk kell, ha Fo.-ot választjuk. Tapasztalataim
szerint ny-i szomszédunknál a bevásárlás (étel, ital stb) is sokkalta olcsóbb mint a franciáknál.
De szintén ez a helyzet egy éttermi ebédnél, pl. a pálya széli vendéglátóegységekben.
Tehát most kérdezem: melyik is az olcsóbb ??
Azt meg csak így utóljára jegyzem meg, hogy a franciáknál hiányzik az osztrák "Gemütlichkeit".

Lucky Luck
Lonzo
1 élménybeszámolót írt
1
20 éve tag
2003.10.28. 21:51
Hurrá!
Ismét egy olyan francia síterepet istenítünk, ahol nem lehet síelni. Mert ha lehetne, kinek lenne kedve napi 30-100 km-t autózni Brianconig, vagy Les2Alpes-ig? Ja és mindezt oda vissza, azaz 60-120km. És egy eléggé nehezen járható hágón, hóban? :))
Miseta Zsolt
1 élménybeszámolót írt
1
21 éve tag
2003.11.17. 11:00
Ausztria is drága. Mert a síeléssel kapcsolatos költségek (bérlet, szállás) kompenzálják az utiköltséget. Sőt!
Nekem eddig bejöttek a francia síterepek. Jók, szépek, és van hó! Többnyire 1-2 méteres hó. Szóval kő csak 2002 januárban volt de akkor sehol sem volt hó! Valfrejusban volt....

Puy St Vincent jó terep, vannak jó és szép pályák... Sajnos kicsi... Hamar besíelhető! Ellenben olcsó!
45-60 ezerből megvan az út (bérlet, út, apartman)... Kezdőknek ideális...

Az olasz hóbiztos pályák horror áron vannak... Idén azt is megnéztem és 30%-al voltak összesen magasabbak mint a hasonló kategóriás francia terepek.
A francia piros olaszban már fekete!!!
Tehát más a pályák besorolása is...
batka
1 élménybeszámolót írt
1
20 éve tag
2003.11.26. 15:43
Sziasztok!!
Én januárban voltam La Plagneban. a tapasztalataim maximálisan pozitívak. Az apartman mondjuk elég pici volt 4 fő részére, de a szálloda előtt felcsatoltunk és már csúszhattunk is!!! A pályaszállás előnyit nem is akarom ecsetelni.
A pályák (220 km 2000 m szintkülönbség)egyáltalán nem voltak kövesek!!!Sőt kitűnő hó volt mindvégig, még alacsonyabb terepeken is, ahol általában vidám napsütés fogadott minket!!
Fentebb az idő elég zord volt, de a pályák és a felvonók is nagyon jók voltak!!volt olyan renszer, amin simán több, mint fél órán keresztül csúsztunk lefelé.
LA Plagne egyébként több kis részből áll össze, Plagne Center a fő hely, ahol éttermek, szauna, üzletek vannak.
Az tény, hogy messze van, de a jól besíelhető, havas pályarendszer, általában pályasszállással megéri azt a néhány órával több utazást!!!
Én mindenkinek csak ajánlani tudom Franciaországot!!!!Sajnos az idén Olaszországba (olasz terepen még nem voltam) megyünk, de ezt is kíváncsian várom
dove
13 élménybeszámolót írt
13
20 éve tag
2004.02.08. 16:43
Megéve a legjobb hely, szerencsére minimális magyarral, nagyon sok pálya, besíeltem a nappalinkba, árak osztrák svájc alatt olasz fölött
felvonók még javulhatnak
Rita6
16 élménybeszámolót írt
16
20 éve tag
2004.03.03. 14:19
Én is megjegyeznék pár sort a témával kapcsolatban. Egy negatív tapasztalat nem általánosítható, tehát nem mondhatod hogy "ennyit a francia síterepekről". Előttem szolókhoz csatlakoznák, hogy ne riassz el másokat.
Valóban drágább Franciaország mint Ausztria, de ez a színvonalon is látszik, amit te elég tévesen írtál le. Az meg egyszerűen nevetséges, hogy arra panaszkodtál, hogy vizesek a felvonók. Ez is csak valamilyen kényes síelőnek jut eszébe. Mert, ha jó felszerelésed, akkor a hóban is ücsöröghetsz. Vagy, ha ennyire kényes vagy, akkor nem ajánlanám a síelést. Az időjárás pedig kiszámíthatatlan, ez benne van a pakliban, de az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy leírd ezt a helyet.

Ajánlom Les deux Alpes-t. Vagy ami szerintem a legjobb hely Chamonix.
Én azt mondom tégy még egy próbát Franciaországban a fenti helyek valamelyikén. És legközelebb már pozítiv élményekről számolsz be.

Üdvözlettel!
Bödei Rita (Győr)
Pinka
1 élménybeszámolót írt
1
20 éve tag
2004.03.11. 19:37
Mi 3 éve Franciaországba járunk síelni a baráti társasággal. 15-20 főnek szervezek utat, és pont az árak miatt megyünk mindig Fr.-ba. Nem tudom, ti milyen helyeken voltatok, de eddig nekünk szállás + síbérlet + utazás(busz) nem került többe 65ezernél 1 főre (8/7 éj). Pályaszállással.
Ausztriában, vagy Olaszban nem hozzuk ki ennyiből! Volt már rá példa,hogy Kaprunban sem tudtunk síelni,olyan ködös volt az idő. Ez nem országfüggő!!
Üdv: Panka
Dorotiszu
1 élménybeszámolót írt
1
19 éve tag
2004.10.20. 09:37
Sziasztok,

mivel ízlések és pofonok.....! így aztán a maga szempontjából mindenkinek igaza lehet.
Szerintem az igazi különbség a francia és az osztrák helyek között a két nemzet közötti mentalitásból fakad, és abban is jelentkezik.
A franciáknál "ollalá" van, mediterránosan lazára vesznek mindent, ezért aztán a pályafenntartás és üzemeltetés olyan, amilyen. (kövekkel teli, 3 napos szétsielt pályák, vizes székek stb) Hasonló különbségeket érzek az egyéb szolgáltatások terén is (parkolás, úttakarítás, ételválaszték, vásárlási lehetőségek, fűtés).
Az apartmanok meg 2x annyira vannak tervezve, mint ahányan tényleg elférnek benne. De ettől még tényleg fantasztikus helyeik vannak, nagy pályarendszerekkel, és tuti hóbiztonsággal.
Akinek ez számít, és az ár, és képes ezért szétülni a fenekét 12-24 órán át, az oda megy, aki meg jobban kedveli a családias hangulatú, figyelmesebb szolgáltatást és ezért akar és tud többet fizetni, az meg Ausztriába.
sigesa
19 élménybeszámolót írt
19
20 éve tag
2004.11.03. 08:55
Ahogy itt olvasgatok, látom, eléggé megoszlanak a vélemények. Én többször,és több helyen voltam Fr.o-ban, mindig márc-ban, és rossz tapasztalatom még nem volt. A pályák fantasztikusak, hó mindig tamérdek sok volt, kezelték rendesen, majd mindenhol ülös felvonók vannak, /egyszer voltam olyan helyen, ahol a tökös felvonó 800m szintet huzott fel, el tudjátok képzelni? / jelentös sorbanállás szinte sehol nincs, csak tényleg messze van. De sz.tem megéri elutazni odáig, mert egy ottani kisebb síterepen is annyi pálya van, mint austr.-ban a komolyabbnak számító helyeken, az árak pedig: La Norma, Val Frejus, Puy st Vincent átlag 50-60 km-nyi pálya, és szállás bérlettel márc-ban böven 40 alatt volt (igaz ezek tavalyi és azelötti árak) ugyanez egy hasonló nagyságu austr.-i terepen 60 fölött lenne. És hát az, hogy aust.-ban szinte csak a gleccsereken van 2500 felettipálya, fr.o.ban kilépek a szállásról rögtön a liftbe, és szikrázó napsütésben síelek 2500-3000 m-en, a 2-3 m-es hóban. Na ennyit kedvcsinálónak, aztán mindenki ugy dönt ahogy a péztárca engedi . Üdv : Géza
libella
145 élménybeszámolót írt
145
21 éve tag
2004.11.03. 18:46
"...A franciáknál "ollalá" van, mediterránosan lazára vesznek mindent, ezért aztán a pályafenntartás és üzemeltetés olyan, amilyen. (kövekkel teli, 3 napos szétsielt pályák, vizes székek stb) Hasonló különbségeket érzek az egyéb szolgáltatások terén is (parkolás, úttakarítás, ételválaszték, vásárlási lehetőségek, fűtés)..."

Nono!!
Ez azért közel sem igaz. Nem tudom, Te hol találkozátl ilyennel, én még soha. Nekem is szimpatikusabb Ausztriában síelni, de jószerivel a "gemütlichkeit" érzés miatt.

A szállás kicsiségéről írottakban igazad van, de ha jó a társaság, akkor nem olyan nagy baj.
Amúgy két legutóbbi síelésnél megszálltunk 6500 Ft-ért (vacsi, reggeli, 2 ágyas szoba) félúton.
niko
11 élménybeszámolót írt
11
20 éve tag
2004.11.05. 19:08
Háááát!
Szegény síelő, jól "belenyúltál".
Furcsa,de nekem az elmúlt 15 évben egyszer sem sikerült Francia o.-ban ilyen élményekkel gyarapodnom :)))
Sajnos csak 1-2 kisebb helyen voltunk Ausztriában,a vendéglátás tényleg baráti volt,de azok a pályák bizony nem mérhetőek a Francia terepekhez.Biztosan vannak jobbak is az általam látottaknál,és remélem azokon is csúszhatok valamikor.
A lényeg: tudd mindenhol jól érezni magadat !!!
niko
Nalaya
1 élménybeszámolót írt
1
19 éve tag
2004.12.08. 14:39
Kedves Fehér GÁbor!
Ha jársz erre még, kérlek írd meg hol szálltatok meg útközben! Két kisgyerekkel indulunk januárban Puy Saint Vincentbe, jól bírják a kiképzést, de nem akarjuk egybe lehúzni velük! Ki tud még olcsó szállást útközben?

Köszönettel:
Nalaya
libella
145 élménybeszámolót írt
145
21 éve tag
2004.12.08. 22:23
Szia Nalaya!

Eddig kerestem a szállás nevét, de egyszerűen nem találom.
Csináld egyébként azt, amit mi először.
Akár az Intersínél, akár a Mare Montinál szólj, hogy kell egy tranzitszállás.
Ez egyébként Tarvisióban volt a Camporosso településrészen. (Autópályától kb. 2 km.)
Ha meglelem, megírom.
Szia, Gábor
hofizso
7 élménybeszámolót írt
7
19 éve tag
2004.12.09. 20:20
Hello mindenkinek!Jan.15.-én Alp d'Huezbe megyek 2 gyermekemmel/először megyünk a franciákhoz/,nagyon be vagyok majrézva,hogy nem lesz elég hó!Nyugtasson meg valaki,hogy addig fog még esni!Tavaly ilyenkor mar 1m volt,most meg épp hogy 40-50cm és alig mennek a felvonók!
Agent
1646 élménybeszámolót írt
1646
20 éve tag
2004.12.10. 18:15
Január 15-ig még tutira leesik +60-70cm hó, erre mérget vehetsz!
következőutolsó
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.