Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
sb
12 élménybeszámolót írt
12
12 éve tag
2023.02.12. 22:07
Ha esetleg valóban nem hallott róla vki, a FIS 10:
https://sielok.hu/rovat/balesetvedelem/cikk/si-kresz
Előzmény: (Krampusz 217998)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.12. 17:41
Köszönöm kiegészítésedet! Tél végére kifilézzük, majd ha nem szedjük csokorba jövőre elfelejtjük! Majd újból megbeszéljük hátha megfogan! Általában eső után köpönyeg!
Előzmény: (Krampusz 217998)
Krampusz
369 élménybeszámolót írt
369
16 éve tag
2023.02.12. 07:37
Az általad leírtakat a következőkkel egészíteném ki:
-nem a tudásszintnek megfelelő pályaválasztás, (hóekében az 1-es pályán)
-fizikai felkészültség hiánya,
-nem a tudásszintnek megfelelő sebesség,

A héten volt olyan nap, hogy egy órán belül két térd sérültet kellett menteni.

Láttam olyat, hogy a 6 éves gyerek az első síoktatás után a csákányos lift tetejéről jött egyenesen lefele hóekében. A gyerek még nem tanult meg kanyarodni! Az első órán csak a lécbiztonságot szerezte meg, a szülőnek ez elég volt....

Nagyon sokan a FIS 10-ről még nem is hallottak......
Előzmény: (VÁrpád 217979)
TZoli
1159 élménybeszámolót írt
1159
20 éve tag
2023.02.11. 19:55
Azért azt a napi 1 törés vagy szakadást a Mátrában egy kicsit soknak találom.
Ezek az instás influakármik meg nem hiszem hogy olyan nagyon hiányoztak. Őket sem érdekelte a hazai síélet, meg minket sem érdekeltek Ők. Jól elvoltunk, és szerintem maradjon is így.
Előzmény: (WAndrea 217967)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.11. 16:14
Baleset mindig minden sípályán van! A súlyossága részben a hanyag beállításnak, ami ismerőstől kölcsönkért, esetleg sícipő csere, ill használtan vásárolt karbantartatlan, otthon beállított felszerelésekből áll! Részben a kezdők kiszámíthatatlan produkciója okán! És nem utolsó sorban a száguldozó ámokfutók miatt történik , és a sí kultúra teljeskörű hiánya miatt! Továbbá a védőfelszerelés hanyag beállítása/használata, esetenként teljeskörű hiánya! Ma egy bérlőm 75 éves, sosem hordott sisakot, most fog először , meggyőztem! Mutattam pár törött lécet, ill párhuzamot vontam a közúti közlekedés és a síelés között!
Előzmény: (WAndrea 217967)
WAndrea
1070 élménybeszámolót írt
1070
22 éve tag
2023.02.11. 07:54
Tegnap tökéletes napunk volt: minden felvonót elindítottak a Síparkban, ment a két csákányos, a panorámalift és a tanulóliftek, így sorbanállás nélkül tudtunk liftezni. Nyitásra érkeztünk csikorgó hidegben, de a napsütés és a mozgás hatására gyorsan elmúlt a kezdeti vacogás. A Hegymentők Napja alkalmából jöttünk egy kis csapattal és a délelőttöt egy rendezvényen töltöttük, melyen a Sípark kulisszái mögé tekinthettünk be.

Először egy mentési gyakorlatot mutatott be a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány csapata, Klausmann Viktor vezetésével. Ők végzik a sérültek mentését a sípályáról komoly technikai eszközökkel, melyek között van egy óriás drón és egy háromszögletű gumitalppal felszerelt quad is. Az Alapítvány civil szervezetként működik, ahol mindenkinek van polgári foglalkozása és a 30 fő egymást váltva látja el a mentőszolgálatot a Mátrában. A Nemzetközi Hegyimentő Napon bemutatót tartottak, ahol egész közelről láthattuk, hogyan kerül be a sérült a "tepsibe" és milyen összehangolt munka kell ahhoz, hogy minél gyorsabban ellátáshoz jusson. Van olyan nap, amikor nem történik baleset a sípályán, de átlagban napi egy szalagszakadás vagy törés adódik, és ilyenkor jó, ha van egy szakértő csapat készenlétben.

A rendezvényt a Helly Hansen támogatta, ráadásul ők öltöztetik a Sípark dolgozóit és részben a hegyimentőket is. 2023. február 9-11. között a Helly Hansen az online eladásaiból származó bevételük 5%-át világszerte hegyimentő szervezeteknek ajánlja fel, amelyből Magyarországon a Kékes Kutató-Mentő Rescue Team is részesül.

Ezután a Sípark dolgozói tartottak szakmai bemutatót: a rendezvényre érkezett újságíróknak, influencereknek és civil érdeklődőknek is megmutatták a hóágyúk és a ratrak működését. Bejutottunk az óriás ratrak belsejébe, a hóágyúkat vízzel ellátó szivattyúházba és a felvonókezelő kabinba is, ez mindenkinek újdonság volt. Ahogy a bemutatón hallottuk, a hóágyúzás költsége idén hétszeresére nőtt, amit nem tudtak a jegyárakkal kompenzálni. Ennek ellenére csodával határos módon tökéletes körülményeket teremtettek, a sípályák zavartalanul üzemelnek, és láthatóan van is igény a hazai síelésre. Érdekes volt hallani: a meghívott fiatal influencerek közül sokan nem síeltek még hazai pályán és eddig eszükbe sem jutott kipróbálni.

Mint például Kőnig Anna és Török Ábel, akiket több mint százezer ember követ az instán:
https://www.instagram.com/p/CofpHuuPrmU/
https://www.instagram.com/p/CofkFlWNpZ6/

A délutánt közös síeléssel töltöttük, minden pályavariációt és liftet kipróbáltunk. A hó tökéletesnek bizonyult, köveket, kopást nem lehetett látni és a pályán kívül is van fehérség, ez megadja az igazi téli hangulatot. Nagyon sok tanuló volt, családok, csoportok és baráti társaságok, de nem volt tömeg érzésünk egyetlen pillanatra sem. A beléptető kapun kívül egyetlen egyszer kellett sorban állni a panorámaliftnél, a csákányosoknál pedig soha: a délután folyamán folyamatosan tudtunk pörögni, kihasználva a csúszásra jutó idő minden pillanatát.

Zárás után esti sízésre érkezett kollégám, gyönyörű naplementés fotókat készített, ezek Instagram oldalunkra már felkerültek, hamarosan ide is érkezik a galéria.
https://www.instagram.com/sielokhu/

Néhány saját fotó a tegnapi napról:

Hegyimentő Nap a Síparkban
https://sielok.hu/fotoalbum/hegyimento-nap-matraszentistvan-sipark/galeria/

Síelés egy tökéletes napon, kék ég alatt:
https://sielok.hu/fotoalbum/toketes-nap-matraszentistvan/galeria/

Videó:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.