Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

ELAN történelem

2006.10.13. Hernádi László

ELAN történelem A síelés komoly hagyományokra tekint vissza Szlovéniában. Az Elan nevű céget Rudi Finzgar alapította, aki amolyan "hobbi síugró" volt, és 1941 elején 95 méteres ugrásával rekordot állított föl.

A céget barátaival közösen alapította 1945 szeptember. 24-én, és még ebben az évben elkészült az első 800 pár ELAN síléc. Nem sokkal később a cég saját üzletet nyit, és exportálni kezd az Egyesült Államok piacai számára.

A 60-as években a cég széles termékprofillal rendelkezik, a sílécen kívül gyárt többek között még: kis vitorlás hajókat, teniszütőket, ping-pong felszerelést, jégcsákányt, hegyimentő felszereléseket, sportruházatot, hokiütőket, és korcsolyákat, valamint vízisíket.

A 70-es években a gyár végleg az alpesi sílécek gyártására specializálódik, a legendás Ingemar Stenmark, a világkupa sorozatok sztárja ELAN síléccel versenyez, önmagán kívül ezzel legendás hírűvé tette a céget is.

Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark
A 80-as években a cég beszáll a sífutó és síugró felszerelések gyártásába.

1990-ben a cég eladósodik, privatizálják, saját tulajdonosi köre lesz, amely 1992-ben továbbadja új tulajdonosának, a zágrábi Horvát Kereskedelmi Banknak. Az ezt követő időszakban a vállalat oroszlánrészt vállal a carving forradalom kirobbantásában.

Jurij Franco mérnök, ex-síversenyző és Pavel Skofic kostrukciós tervező, szintén ex-versenyző 1989 telén elhatározták, hogy olyan lécet terveztek, amely összehasonlíthatatlanul gyorsabban és jobban fordul bármelyik addig gyártott sílécnél. A síléc csőrénél, és faránál a szélesség megnövelésével íveltebbé tették az oldalélt, ekkor született meg a carving irányzat a sílécgyártásban, első modelljük az SCX nevet viselte ("Sidecut Experimental" rövidítése). Az új irányzat többek között lehetővé tette, hogy a kezdő síelők gyorsan és szépen ívelt kanyarokat vehessenek.

1997-re az új találmánnyal a vállalat megnégyszerezte üzleti nyereségét. Az elkövetkező években pedig a világ összes sílécgyártója megalkotta a saját carving léceit.

2000-ben a vállalat új menedzsmenttel, üzleti átszervezéssel újra javuló üzleti eredményeket ért el. Új termékvonalak kerültek kifejlesztésre, technológiai újításokat vezettek be, újraszervezték a marketing tevékenységet, ezeknek a lépéseknek a következtében az ELAN-t ismét a legelismertebb sílécmárkák között tartják számon.

Napjainkban az ELAN cég lécei a világ legjobbjai között szerepelnek, kiváló helyezésekkel büszkélkedhetnek neves sí magazinok tesztjein is.

Az ELAN a legsikeresebb sílécmárka, az "ex-keleti" blokkban amely túlélte a rendszerváltozást, Jugoszlávia feloszlását, és önerőből, köszönhetően nagyszerű mérnökei teljesítményének.

Újdonságok 2005/2006

  • Az egyedülálló síkötés-síléc integrációs Fusion rendszer részeként használt síkötéseket az idei szezontól már nem a Marker, hanem a Tyrolia síkötésgyár szállítja.
Elan Fusion Pro
Elan Fusion Pro
  • A termékskálát jelentősen kiszélesítették, az új termékek reklámozásába pedig bevonták hajdani sílegendájukat, Ingemar Stenmark-ot is.
  • A cég kizárólag hölgyekből álló nemzetközi fejlesztőcsapatot is létrehozott a hölgyeknek szánt három síléccsalád (Cosmo, Elegance, Fitness) fejlesztésébe és dizájnjának kialakításába.
  • A cég immár tíz termékcsaládot kínál a vásárlóknak:
    • Race - versenyzőknek és profi sízőknek
    • Cross - síkrossz és allround célokra
    • Magfire - az erős haladó sízőknek
    • Twintip - a funparkba, félcsőbe és ugráláshoz
    • Freeride - a szűzhó szerelmeseinek
    • S-series - a haladó komfort és idősebb korosztálynak
    • A-series - kezdőknek az első lépésekhez
    • Women - speciálisan csak hölgyeknek
    • Junior Race - a jövő sztárjainak
    • Junior - a legkisebbeknek
    • Short - hókorcsolya
  • Ezeken belül osztályonként minden tudásszintű síelőnek található megfelelő modell.
  • Technológiai újítás a Fusion kötésintegrálás mellett a TMD (Toolless Mounting Device) megoldás, ezeknél a léceknél már a gyárban a sílécre csavarozzák a síkötést tartó sínrendszert, amelyre aztán könnyen rácsúsztatható a megfelelő típusú síkötés és a síbakancs hosszához való állításhoz sem szükséges szerszám (ez a megoldás elsősorban a rental léceket érinti, jelentősen megkönnyítve ezzel a síkölcsönzők dolgát).
  • A síléc típusok tudásszint szerint különböző torziós felépítéssel és a felhasználási területhez optimalizált talpfelülettel készülnek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.