Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért ajánljuk a Smith napszemüvegeket síeléshez?

2002.10.13.

A Smith síszemüvegek és napszemüvegek lencséiről, szemüveg kereteiről olvashattij a cikkben részletes technikai információkat.

Amit tudni érdemes a fényről és a színekről
És mi köze ennek a napszemüveghez?
SMITH napszemüveg lencsék
Szemüveg keretek
A napszemüveg anatómiája

Szín
A színek teszik széppé világunkat. A naplemente színei elkápráztatnak, az őszi levelek színgazdagságára rácsodálkozunk. Színeket használunk a díszítéshez, a megkülönböztetéshez, a kommunikációhoz. érzelmeinket, hangulatunkat is színekkel fejezzük ki. például a kék a szomorúság színe, a vörös a dühé, a zöld az irigységé. Tudományos kutatások igazolják, hogy a színek hatással vannak munkabírásunkra és sportteljesítményünkre. Az igazság az, hogy amikor színekről és tárgyakról beszélünk, akkor valójában nem is látjuk azokat. Amit látunk az a tárgyak által visszavert fény. Szemünk elnyeli a fényt és átalakítja elektromágneses jellé. Ezek a jelek az idegeken keresztül eljutnak az agyba, ami átalakítja a jeleket színes képekké. A színekről a legnagyobb természetességgel beszélünk, holott igen keveset tudunk róluk.

Fény
Ahhoz, hogy megértsük, hogyan látjuk a színeket, először néhány dolgot tudnunk kell a fény természetéről. A fény egy fajta energia. Bizonyos szempontból úgy viselkedik, mint a vízhullámok. A fényhullámok egyik jellemzője a hullámhossz. A hullámhossz az a távolság, ami egy hullám egy bizonyos pontja és a következő hullám azonos pontja között mérhető. A hullám erőssége az amplitúdó, vagyis az a legnagyobb magasság ami a hullám középvonalától mérhető.

A különböző hullámhosszú fények különböző színekként jelennek meg számunkra. Fehér színként jelenik meg az a fény, amelyik a napfényhez hasonló arányú hullámhosszokat tartalmaz.

Legelső találkozásunk a színekkel valószínűleg már iskolai tanulmányink elején megtörtént, akkor megcsodáltuk a szivárvány színeit, a prizma működését, vagy Newton kísérleteit, akinek többek között egyik nagy érdeme, hogy meg alapozta a színekkel foglalkozó tudományt több mint 300 évvel ezelőtt. Newton kísérlete az volt, hogy egy keskeny fehér fénycsíkot áteresztett egy prizmán. Ettől a fény megtört és szétbomlott a spektrum különböző színeire. A modernebb technológiát képviselő modemek segítségével a tudósok le tudták bontani és megmérni az energiát és a színek hullámhosszait. Ezen kívül meghatározták azokat a hullámhosszokat, amelyek a látható spektrumon kívül esnek, valamint azokat, amelyek az emberi szem számára látható. Amikor a teljes spektrumról beszélünk, akkor arról az elektromágneses spektrumra utalunk, amelyik a kozmikus sugárzástól a váltóáramig

Látható fény
A látás az elektromágneses spektrumnak az a része, amelyet a szem fel tud fogni és az idegek az agynak tovább tudnak adni. A látható fény spektruma az ibolyától (a legrövidebb látható hullámhossztól) a kéken, zöldön, a sárgán, a narancssárgán át a vörösig (a leghosszabb látható hullámhosszig) tart.

A fény egyenes vonalban terjed, addig amíg valamilyen tárgyról vissza nem verődik, vagy el nem nyelődik. Amikor a fényt egy tárgy visszaveri, a fény megváltozott irányban, de továbbra is egyenes vonalban terjed.

A fény hullámhossza nagyon rövid. Az érthetőség kedvéért: hullámhosszt nanométerben mérik, ami a méter körülbelül egy milliárdnyi része. A fény hullámhosszának pontos méréséhez különleges készülékeket (spektrofotométer) használnak.

Napsugárzás
A napsugár látható és nem látható fényből áll. A napsugárzás legnagyobb részét a föld atmoszférája elnyeli és normális körülmények között nincs hatással ránk. Azonban bizonyos hullámhosszok elérnek a földig, így szemünkig is. Bizonyos mértékben a látható fényspektrumon túl (380nm - 780nm) a nem látható ultraibolya (100nm - 380nm) és infravörös (780nm - 5000nm) sugárzás is hatással van a szemre.

Infravörös
Az infravörös (780nm - 5000nm) sugárzás hőenergia formájában jön a napból - azaz a hő energiahullámok formájában jut el a forrástól a tárgyakig. Az infravörös sugárzást részben elnyeli az atmoszféra, míg a megmaradó részt a szem vizes szövete nyeli el. Az infravörös sugárzásnak kevés egészségkárosító hatása van, azonban apró kellemetlenséget okozhat. Az infravörös sugárzás szűrése nem indokolt, ezért nem is tették kötelezővé.

Kék fény
A kék fény 380nm és 480nm-es tartományban van, ez áll legközelebb a spektrum ultraibolya tartományához. A kék fény hullámhossza a legrövidebb a látható fények közül, a tárgyakat homályossá teszi, csökkenti a kontraszt- és a mélységlátó-képességet. A kék fény nem a retinán, hanem előtte fókuszál. A túlzott kék fény sugárzás ideiglenesen csökkentheti a látás élességét. A kék fény szűrő lencsék javítják a látás élességét ködös, sötétebb körülmények között. Az autóvezetők részére készült lencsék általában kiszűrik a látható spektrumból a kék fény jelentős százalékát.


És mi köze ennek a napszemüveghez?

A napszemüveg gyakorlatilag olyan szűrő, amely bizonyos fény hullámokat átenged, bizonyos hullámokat pedig kiszűr. (selective spectral absorption).

A napszemüveg-lencse tervezése, a felhasznált anyagok és a gyártási folyamat függvénye az, hogy mely elektromágneses hullámok jutnak át a lencsén, és melyek azok, amelyek elnyelődnek vagy visszaverődnek. Különböző anyagok és bevonatok felhasználásával a fogyasztók igényei szerint különböző szemüvegek alakíthatók ki. Például a barna lencsék a kék fény nagy részét szűrik ki, ami segít a jobb kontrasztlátásban, illetve az élesebb látásban. A szürke lencsék általában minden körülmények között használhatók, mivel nem befolyásolják a színlátást.


SMITH napszemüveg lencsék

Az előző részekben a látás, a szín és az elektromágneses spektrum alapjait tárgyaltuk. Ez a harmadik rész arról szól, hogy hogyan javítják a látást a napszemüvegek. Amikor sugárzás éri a lencsét három dolog történhet: vagy átmegy a sugárzás a lencsén, vagy visszaverődik, vagy elnyelődik. Az elnyelő lencséket, mint például a napszemüvegeket, arra használjuk, hogy megakadályozzunk bizonyos hullámhosszokat, hogy áthaladjanak a lencsén, vagy hogy gyengítsük az intenzitásukat. A napszemüveg lencséit azért hívjuk elnyelő lencséknek, mert az őket ért sugárzás legnagyobb részét elnyelik.

A lencsék több célt szolgálnak:

Divat
A vásárlók nagy része divat szempontokat is figyelembe vesz a lencse kiválasztásánál. A divatirányzatok változnak. Különböző színek jönnek divatba.

Hasznosság
Bizonyos színű lencsék, mint például a barna, kiszűrik a nem kívánt kék fényt, élesítik a kontrasztlátást, javítják az éleslátást és csökkentik a szem fáradtságát. Ezek a tulajdonságok hasznosak lehetnek olyan tevékenységeknél, ahol a mélységlátás és az éleslátás alapkövetelmény.

Védelem
Minden napszemüvegnek meg kell felelnie a fizikai behatásra vonatkozó előírásoknak. Azonban egyetlen napszemüveg sem lehet tökéletesen repedés- és törésbiztos.

Egészség
Tudományos kutatások igazolták, hogy van összefüggés az ultraibolya sugárzás és bizonyos szembetegségek között.
Minden napszemüveg-lencse egy rendszert alkot. A lencse szűrőképességét a felhasznált anyagok és a gyártási folyamat határozza meg. Minden szemüveglencse más-más igényeket elégít ki, így nem is beszélhetünk tökéletes lencséről.

A LENCSE ANYAGAI

A napszemüveglencse-gyártásban általában 4 anyagot használnak: üveget, CR-39-et, polikarbonátot és akrilt. Mindegyik anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

Üveg lencsék
A tiszta optikai minőségű üveg alapanyaga a homok. Természetesen nem sima homok, hanem fémtől és egyéb idegen anyagtól mentes, megtisztított homok. A gyártásnál a homokot mésszel, szódával, egy kis káliummal, bórral és egyéb anyagokkal keverik. Az üveg keverék ezután kemencébe kerül, ott különböző olvasztó folyamatok eredményeképpen előáll a folyékony üveg. Az olvasztott üveget ezután formákba öntik. Ezt követi egy sor gyártási folyamat, míg végül elkészül a lencse. Az üveggyártás igen precíz munkát igénylő folyamat. A gyártási folyamat tisztasága elengedhetetlen az optikai tisztaságú lencsék előállításának biztosítása érdekében.

Létezik az üveglencse-gyártásnak egy másik módja, az úgynevezett sag-módszer. Itt a megfelelő vastagságú síküveget a kívánt homorú formára teszik, majd úgy forrósítják fel, hogy az üveg beleolvadjon a formába.

Az üveglencse előnyei:

  • Az optikai üveg kiváló tisztaságú, nem homályos
  • Az üveg nehezebben karcolódik
  • Ha az előállítás során metál-oxidot adtak a lencséhez, akkor az üveg tartósabb lesz, nehezebben fakul ki
  • Az üveg nagyon ellenálló és kemény anyag, így gyémánt szerszámokkal is alakítható
  • Az üveget mindkét oldala csiszolható, így a legkiválóbb optikai tisztaságot lehet biztosítani
  • Az üveglencsére vákuum bevonatot lehet tenni (egy-, és többrétegű tükör)
  • Az üveg jól bírja a szélsőséges hőmérsékleteket
Az üveglencse hátrányai:
  • Az üveglencse nehezebb mint a CR-39, az akril és a polikarbonát lencse
  • Az üveglencse méretét és alakját behatárolja a felhasználható öntőformák mérete és alakja
  • Az üveg sokkal drágább, mint a műanyag
CR - 39 (Allvl-Dytzlycol Carbonate) lencsék

A második világháború idején jelentősen megnőtt az igény az optikai minőségű műanyagok iránt. Az akril volt az első anyag, ami leginkább megközelítette a piaci igényeket. Az ütésállósága nagyon hasznosnak bizonyult, azonban viszonylag könnyen karcosodik és kopik. A Pittsburgh Plates and Glass (PPG) nevű vállalat fejlesztette ki az úgynevezett Columbian Resins (CR) optikai műanyag-sorozatot, amelyek erősnek és ellenállónak bizonyultak és optikailag is megközelítették az üveg minőségét. Az új anyag karcállósága, bár az üvegénél nem volt jobb, mégis messze felülmúlta az akrilét. Mivel a műanyag-sorozat 39. tagja rendelkezett a legkiválóbb optikai tulajdonságokkal, az anyag a CR-39 elnevezést kapta. A CR-39 kiinduláskor a vízhez hasonló viszkozitással rendelkező színtelen folyadék. A gyártás folyamán kémiai anyagokat adnak hozzá, majd formákba öntik és a kemencébe teszik. A színező festékek és az ultraibolya inhibotorok hozzáadása után felhevítik a folyadékot és a kész CR-39 lencsét megformázzák.

Az CR-39 lencse előnyei:

  • Az CR-39 lencse az üvegnél sokkal ütésállóbb, azonban nem törésálló.
  • A CR-39 lencse fele olyan súlyos, mint az üveg
  • A CR-39 az üvegnél nem, de az akrilnál kopásállóbb
  • A CR-39 lencse esetében tükörbevonat alkalmazható
Az CR-39 lencse hátrányai:
  • A CR-39 lencsét színezni kell. A színezőfesték a lencse felszínén van, ezért nem elég tartós
  • A CR-39 lencse karcállóbb mint a polikarbonát és az akril, de nem annyira, mint az üveg.
  • A CR-39 magas hőmérsékleten eldeformálódhat
  • A CR-39-re jelelmző a disztorzió
Polikarbonát lencsék
A polikarbonát jó minőségű termoműanyag, jellemzője a tisztaság, hő- és lángellenállás, dimenzionális stabilitás és különlegesen jó ellenállás szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között. A General Electric, Mobay és Bayer által gyártott szemüvegiparban használt polikarbonátot bisfenol A-ból és phosgénből állítják elő. A speciális napszemüveg színeket és ultraibolya gátló kémia anyagokat a gyártás során adják hozzá a polikarbonáthoz.

A polikarbonát lencse előnyei:

  • Az polikarbonát lencse a piacon kapható lencsék közül a leginkább törésellenálló, azonban ez a lencse sem törésbiztos
  • A polikarbonát lencse optikai minősége csak kevéssel marad el a CR-39-től
  • A polikarbonát lencse pehely könnyű
  • A polikarbonát magától elnyeli 380nm-ig az ultraibolya sugárzást
  • A polikarbonát jobban hajlítható, mint a műanyagok, ezért kiválóan alkalmas védőszemüvegekhez és magas bázisú hajlított lencsékhez
  • A polikarbonát lencsék a költségkímélő befecskendezéses eljárással állíthatók elő
  • A tükör bevonatot vákuum-bevonó eljárással lehet alkalmazni
Az polikarbonát lencse hátrányai:
  • A polikarbonát a legkevésbé karcálló. Természeténél fogva nagyon puha, hajlékony anyag. Általában különböző bevonatok hozzáadását igényli a karcálló képesség javítása érdekében
  • A polikarbonát lencse alulmúlja az üveg optikai tisztaságát.
Akril lencsék

Az akril viszonylag jó keménységgel és optikai tisztasággal rendelkező, nagyon gazdaságos lencse alapanyag. Az akril sík formában vagy befecskendezéses eljárással állítható elő. A piacon kapható olcsóbb napszemüvegek többsége akril lencsés.

Az akril lencse előnyei:

  • Olcsó előállítási költségek
  • Az optikai minősége elfogadható az árához viszonyítva
  • Pehelykönnyű
  • A tükör bevonatot vákuum-bevonó eljárással lehat alkalmazni
  • A színezőket és az ultraibolya elnyelőket be lehet építeni
Az akril lencse hátrányai:
  • Az optikai minősége gyengébb az üvegnél, a CR-39-nél és a polikarbonátnál
  • Könnyen karcolódik
  • A gyártásnál alkalmazott eljárás dísztorzióhoz vezethet
  • Magas hőmérséklet eldeformálhatja a lencsét, vagy disztorzióhoz vezethet
  • A szemüveggyártó-iparban nem elismert


FÉNYTÖRÉSI TULAJDONSÁGOK

Sok cég olyan 8-a és 9-es bázisú erősen hajlított lencsét foglal jó minőségű keretbe, amely nem ad hibátlan optikai tisztaságot. A magas bázisú hajlított lencse megtörheti a fényt. Ez azt jelenti, hogy a fény a szembe más szögből érkezik, ettől a tárgyak helyzete valamelyest megváltozik a szemünkben, a lencse minőségétől függően. Ezt a jelenséget prizmatikus erőnek hívjuk.

Az a fény, amely a lencse elülső részét éri egyenesen jut a szembe, míg a hajlított oldalsó részt érintő fény megtörik vagy elhajlik. Ezt a jelenséget nevezzük disztorziónak vagy prazmatikus egyenlőtlenségnek. A jelenség szemfáradtságot, homályos látást, valamint fejfájást okozhat. Magyarul csökkenti a látás tisztaságát és élességét.

A Smith ezt a problémát az úgynevezett "Elvékonyodó Lencse Technológia" (Tapered Lens Technology) segítségével küszöböli ki. A lencse optikai középpontjának áthelyezésével, valamint a lencsevastagság csökkentésével a fény egyenesen jut a szembe, függetlenül a fényviszonyoktól és a fény beesési szögétől.

Az így előállított lencse kiküszöböli a prizmatikus erő és a prizmatikus egyenlőtlenség okozta problémákat, valamint megfelel a szabványoknak. A Smith szemüvegek megfelelnek az ANSI (Amerikai Nemzeti Szabványügyi Hivatal) nem orvosi előírásra készült napszemüvegekre és a divatszemüvegekre vonatkozó előírásoknak, valamint az EU 1. osztályú optikai követelményeinek.

Lencse-kezelési eljárások

Gyakran szükséges, vagy ajánlott a lencséket bizonyos kezelési eljárásoknak alá vetni ahhoz hogy a napszemüvegek megfeleljenek a követelményeknek. Az eljárások ütésálló-képesség javítását, karcellenálló bevonat, tükör-bevonat, visszaverődés-gátló bevonat alkalmazását, polarizációt, illetve fotokrómos bevonat alkalmazását jelentik.

Anti-reflective (Visszaverődés-gátló)
Visszaverődés-gátlóval - általában megnézium fluorid - a lencse felszínét vonják be. A bevonat csökkenti a fényvisszaverődést, így javítja a látás minőségét. A vékony visszaverődés-gátló bevonatokat általában a lencse hátoldalán alkalmazzák.

All-Weather (Minden időben)
Az All-Weather lencse bevonat azt jelenti, hogy a lencse elülső oldalán megosztott tükör van (alul és felül van tükör, középen nincs) és a lencse hátsó oldalán pedig visszaverődés-gátló bevonat van. Az ilyen eljárással készült lencsék különösen akkor nyújtanak védelmet, amikor a fény alulról vagy felülről jön.

Top Gradient (Átmenetes)
Az átmenetes lencse fokozatosan sötétedik a lencse aljától a teteje felé. Ez a lencse a felülről jövő fényt blokkolja anélkül, hogy befolyásolna a látás minőségét. A jól elkészített átmenetes lencsék a felülről jövő fény ellen jobb védelmet nyújtanak, mint az állandó sűrűségű (constant density) lencsék.

Constant Density (Állandó Sűrűségű Lencsék)
Az állandó sűrűségű lencsék bevonata egyenletes van elosztva a lencse felületén. Az ilyen napszemüveg kényelmes viselet, mert a lencsén nincsenek a fokozatos lencsénél található csíkok. A piacon kapható napszemüvegek legnagyobb része állandó sűrűségű lencsés.

Hardcoating (Kemény bevonat)
A karcellenálló bevonatokat az olyan műanyag lencsék felszínén alkalmazzák, amelyek nem tökéletesen karcellenállóak. A polikarbonát lencsék szilikonos kemény bevonattal látják el, azért, hogy megfeleljenek a CR-39-es karcellenállásának. A kemény bevonatot vákuumos eljárással vagy hideg mártással és hőkezeléssel teszik a lencsére.

Megjegyzés: Bár a kemény bevonat alkalmazásától a műanyag lencse lényegesen keményebb és karcellenállóbbá válik, azonban a lencse sohasem lesz repedés- illetve törésbiztos.

Mirror Coating Tükör-bevonat
A tükör-bevonat bármilyen lencsén alkalmazható. Ez a vékony, általában krómból készült bevonat csökkenti a fény erősségét, azáltal, hogy nagy részét eltéríti a szemtől. A legnépszerűbb színek az ezüst, arany, vörös, kék, zöld és narancssárga. A tükör-bevonatot vákuumos eljárással teszik a lencsére.

Photochrome (Fotokróm)
A fotokrómos lencse változó fényviszonyok között változtatja árnyalatát. Adott hullámhossz esetén a fotokróm lencse besötétedik, illetve kivilágosodik, ha a fényforrás megszűnik. Áttetsző ezüst halid mikrokristályok egyenlően vannak elosztva a lencse felületén. Kémiai egyensúly jön létre az ezüst halid mikrokristályok és a rézmolekulák között. Amikor a lencsét ultraibolya sugárzás és rövid hullámhosszú látható fény éri, akkor egy olyan kémia reakció jön létre, amelynek során az ezüst halid mikrokristályok nem látható, fényelnyelő ezüst fémmé alakulnak át. Ez kémiai folyamat megfordul, amikor megszűnik a fényenergia. Korábban csak üveglencsék, ma már műanyag lencsék esetében is alkalmazható ez az eljárás.

Polarized (Polarizált)
A polarizálás alapja a szelektív fénycsökkentés. A fényhullámok minden irányban - fel, le, jobbra, balra, keresztbe - szabadon terjednek. Amikor a fény párhuzamosan visszaverő felületet ér - például havat vagy vizet - , akkor vízszintesen, vagy jobbra-balra vibrálni kezd. Az általában két lencse közé illesztett polarizáló szűrő csak a függőlegesen érkező fényhullámokat engedi át. A polarizált lencsék általában drágábbak, mert a polarizáló szűrő és a lencsék összeállítása költséges eljárás. A polarizáló szűrőket nagyon precízen úgy kell montírozni, hogy a polarizáló síkok pontosan illeszkedjenek, enélkül a hatás ugyanis elmarad.

Temperálás
Minden kész lencsét temperálni kell annak érdekében, hogy az ütésállóságra vonatkozó szabványoknak megfeleljen. A viszonylag laza molekuláris szerkezetükből adódóan a műanyag lencséknek sokkal nagyobb a természetes ellenálló képességük. Az üveg edzésére kétféle eljárást alkalmaznak: hőkezelést és kémiai kezelést.

Hőkezelés
A megformázott lencséket egy közel 900 C°-os kemencében olvadás pontig hevítik, majd hideg levegő segítségével hirtelen lehűtik. Az anyag felszíne gyorsabban hűl le, mint a belseje, így előáll egy kompresszió nyomott külső réteg.

Kémia kezelés
A lencséket 400 C° kálium-nitrát és nátrium-nitrát kádba merítik. A kémiai anyagok és az üveg olyan ioncserét létesít, amely hatására előáll a megfelelő keménységű lencse.

Megjegyzés: Bár a kemény bevonat alkalmazásától a műanyag lencse lényegesen keményebb és karcellenállóbbá válik, azonban a lencse sohasem lesz repedés- illetve törésbiztos.

Multi-Layer Color (Többrétegű Színes)
Több gyártó kifejlesztett olyan lencséket, amelyek szelektíven nyelnek el bizonyos hullámhosszokat. A gyártás során hozzáadott ritka elemek segítségével előidézhető a szelektív szűrés, amely növeli a vörös, zöld és barna árnyalatok relatív intenzitását és kontrasztját. ettől ezek a színek élénkebben és élesebben jelennek meg.

A LENCSÉK SZÍNEI

Sienna Brown (Sienna Barna)

  • Ideális erős napsütés esetén és kicsit borús időben
  • Kiváló olyan sportoknál, ahol fontos a mélységlátás
  • Kiválóan elnyeli a kék fény nyalábokat, élesíti a látást
  • Növeli a kontraszt- és mélységlátást
  • A barna szín nyugtatja a szemet
  • A VLT (Látható Fény Áthatolás) 18%-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Platinum and Bronze Mirror (Platina és Bronz Tükör)
  • A tükör eltereli a fényt és a csillogást a szemtől
  • Sport szemüveg változata VLT (Látható Fény Áthatolás) 15 %-os
  • Gyorsasági szemüveg változata VLT (Látható Fény Áthatolás) 9%-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Gray (Szürke)
  • A természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást
  • A legkevésbé torzítja a színeket
  • Nem emeli ki a kontrasztokat
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 15 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Brown and Gray Polarized
  • Csökkenti a vízről, hóról, homokról és aszfaltról visszaverődő fényt
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 15 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Blue (Kék)
  • Kizárólag kozmetikai használatra
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 43 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Green (Zöld)
  • Kiemeli a sárga és a vörös színeket
  • A kék fény egy részét kiszűri
  • Jól használható minden fényviszonyban, különösen gyenge fényviszonyok között
  • Erős fényben is elviselhető a fényáteresztő képessége
  • Kiválóan használható lapos terepen történő futásnál és országúti kerékpározásnál
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 52 %-os
Gold Lite (Világos Arany)
  • A Sienna Brown és a Yellow lencse közti árnyalat
  • Kiválóan használható felhős időben, lapos fény esetében
  • Elnyeli a kék fényt, élesíti a látást
  • Növeli a kontraszt- és mélységlátást
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 54 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Rose (Rózsaszín)
  • Kiválóan használható rossz látási viszonyok között (pl. ködben), lapos fényben
  • Erős fényben is elviselhető a fényáteresztő képessége
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 59 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Yellow (Sárga)
  • Kiválóan használható rossz látási viszonyok között (pl. ködben), lapos fényben. Nem ajánlott erős napfényben.
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 68 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Soft Yellow (Világos Sárga)
  • Kizárólag kozmetikai használatra
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 73 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt
Színtelen
  • Ideális esti vezetéshez és gyenge fényviszonyok közti kerékpár versenyzéshez
  • VLT (Látható Fény Áthatolás) 98 %-os
  • A káros ultraibolya sugárzások (UVA és UVB) ellen 100 %-os védelmet nyújt



Szemüveg keretek

A napszemüveg fontos része a keret. A napszemüveg keretek különböző anyagokból készülhetnek, fémből és műanyagból. Az napszemüveg összetevőinek minősége határozza meg a különbséget az egyszerű napszemüveg és a igazi jó minőségű napszemüveg között. A Smith a napszemüvegek tervezésénél figyelembe veszi a napszemüveg funkcióját, a vásárló igényeit, a pénztárcáját és természetesen az aktuális divatirányzatokat.

A napszemüveg-lencse fejlesztésbe azért fektetett nagy energiákat a Smith, mert egyáltalán nem mindegy, hogy amit látunk, azt hogyan látjuk. Az sem mindegy, hogy amin keresztül nézünk azt mi tartja. Ezért a keret épp ilyen fontos. A keret tartja a lencsét, érintkezik a bőrünkkel. A keretgyártási technológiák is olyan előrehaladottak, mint a lencsegyártási technológiák. A keretek alakja, mérete, anyaga, színe és minősége gyakorlatilag végtelen lehetőségeket kínál.

A legtöbb napszemüveg keretet műanyagból, fémből vagy a kettő kombinációjából készítik. A következőkben a piacon jelen lévő leggyakrabban használt keretekről és az előállítási folyamatokról lesz szó.

ANYAGOK

Nylon
Ezt a műanyagot gyakran használják a napszemüveg-iparban. A nylon jellegzetesen befecskendezéses eljárással formázzák. Sok színben állítható elő. Pehely könnyű, erős és rugalmas. Jó a "memóriája", azaz csavarás és hajlítás után is visszanyeri eredeti formáját. A 6/6-os és a 6-os nylont használják a szemüveg-gyártásnál, mert ezek magas hőmérséklet esetén is megtartják eredeti tulajdonságaikat.

Grilamid
A grilamid különleges keménységet és ellenállóképességet mutat az alkohol és egyéb tisztító szerek ellen. Pehely könnyű és stabil hőmérsékletű, azaz szélsőséges hőmérsékleti és időjárási viszonyok között is megőrzi tulajdonságait. Általában sport napszemüveg-gyártók használják ezt az anyagot.

Zyl (Cellulóz-acetát)
Eredetileg ezt az anyagot használták a leggyakrabban a műanyag keretek gyártásnál. Ez egy pamut/ fa forgács termék, sok színben és mintával állítható elő. A Zyl viszonylag kemény anyag, hevítésnél formázható. Egyedülállóan jól lehet utókezelni, fúrni, nyomtatni rá, csiszolni. lehet többrétegű és csillogó, a divatszemüveg-gyártásban ez a leggyakrabban használt anyag.

Celullóz-propinát
A cellulóz-propinát a cellulóz-acetáthoz hasonló anyag., azonban a cellulóz-propinátot befecskendezéses eljárással formázzák, ezért alkalmas hajlított szemüvegek és különleges tervezésű szemüvegek készítéséhez. A propinátból készült keretek pehelykönnyűek és hypoallergének. Magas hőmérsékleten jobban megőrzi stabilitását, mint a zyl. A cellulóznak rossza "memóriája", azaz hajlítás után nem veszi fel az eredeti formáját. A jobb memória érdekében általában merevítőket használnak. A propinát - a grilamiddal ellentétben - nem viseli jól az időjárási viszontagságokat.

A NAPSZEMÜVEG ANATÓMIÁJA

PLAQUE (FRONT) DÍSZ (ELŐL)
TEMPLE (RIGHT) SZÁR (JOBB)
RIM/BROWPIECE FELSŐ KERET
TEMPLE TIP SZÁRVÉG
TEMPLE (LEFT) SZÁR (BAL)
BRIDGE HÍD
HINGE (FRONT) CSUKLÓ (ELÜLSŐ RÉSZ)
HINGE SCREW CSUKLÓCSAVAR
LENS/APERTURE LENCSE
NOSE PAD ORRNYEREG
PAD ARM ORRNYEREG-TARTÓ
EYE/EYEWIRE ALSÓ KERET
PLAQUE (TEMPLE) DÍSZ (SZÁR)
HINGE (TEMPLE) CSUKLÓ (SZÁR)

RIGHT SIDE JOBB OLDAL
LEFT SIDE BAL OLDAL

Ajánlott link: www.smithsport.com

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.