Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elolvadt a világ legmagasabb síterepének gleccsere

2009.04.21. 2016.03.07. Bata Attila | frissítve: 2016.03.07.

Újabb kuriózumnak mondhatnak búcsút a világ síelői és természetvédői. A világ legmagasabban üzemelő sípályájának, a bolíviai Chacaltaya gleccserének hó és jégmezőjéből szinte már alig maradt valami mostanra. Véget ért a síelés 5000 méter felett az Egyenlítő közelében.
A gleccser határa 1940-ben és a 2007-es állapot (http://e360.yale.edu)
Az év elején a Világbank adott ki egy jelentést a dél-amerikai gleccserek helyzetéről. A tanulmányban szó esik Chacaltaya-ról, Bolívia egyetlen síterepéről. A többi dél-amerikai gleccserhez hasonlóan a Chacaltaya is jelentősen zsugorodott az elmúlt években, a jelentés szerint 1983 óta körülbelül 80 százalékkal lett kisebb a gleccser.

Chacaltaya – a helyiek nyelvén ’hideg út’ – síterepét pontosan 70 évvel ezelőtt, 1939-ben nyitották meg. A nyitást azt tette lehetővé, hogy a közeli fővárosból utat építettek a gleccserhez, amely hatalmas teljesítmény volt az előző évszázad harmincas éveiben. Bolíviai több gleccserrel is rendelkezik, de újabb síterepet mégsem építettek. A helyi legenda szerint ennek az oka az, hogy Chacaltaya tervezőjét 1945-ben elsodorta a lavina, és ezt a helyiek a hóistenek bosszújának tekintették.

A külföldiek nem voltak ennyire babonásak, jószerivel a kalandvágyó külföldiek tartották életben a síterepet. Sokan szerették volna elmondani magukról, hogy a világ legmagasabb lifttel ellátott síterepén síeltek. Az a kampós lift pedig semmit sem változott 1939 óta, így a síterep magának tudhatta a világ egyik legrégebbi liftjét is. Miután a venezuelai Meridia síterepe bezárt, Chacaltaya lett Dél-Amerika legészakibb, és az Egyenlítőhöz legközelebbi síterepe.

Télen továbbra is kibírhatatlanok itt a körülmények, így a síterep csak nyáron üzemelt (európai időszámítás szerint, amikor nálunk tél van), de az utóbbi években már nem volt elég hó a síeléshez. A helyi síklub még megpróbált pénzt szerezni hóágyúk telepítéséhez, de ez lehetetlen vállalkozás egy olyan szegény országban, ahol másra sem nagyon jut pénz.

A síterepet emiatt végérvényesen bezárták, a síliftet lebontották és ma már csak túrázók látogatnak el a környékre.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.