Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Guberáló medve a Magas-Tátra új szenzációja

2007.05.25. Bata Attila

A májusi hónap hagyományosan a gyengébb időszakok közé tartozik a Magas-Tátrában, de az idén egy guberáló medvebocs állandó felbukkanása miatt sokan utaznak ide. A helyi szállásadók és vendéglátók, az állatvédőkkel ellentétben, igencsak örülnek a hirtelen jött "medveturizmusnak".
Grafika: sielok.hu
Grafika: sielok.hu

Április vége óta a kora reggeli órákban viszonylag rendszeresen megjelenik egy fiatal barnamedve a tátralomnici utakon és élelem után kutatva felnyitja vagy felborítja az összes útjába kerülő kukát. A guberáló medve mostanra komoly idegenforgalmi látványosság lett, és sokan csak azért utaznak ide, hogy lefényképezhessék vagy akár etethessék a lakott településre tévedt medvét.

Szakértők természetesen figyelemmel kísérik a medve viselkedését. A kétévesre becsült maci általában a Zamkovsky-menedékház (Zamkovského chata, 1475m) környékén tölti napjait, ott is inkább az erdőhatár feletti részeken figyelték meg a mozgását. Valószínűleg innen látogat rendszeresen a tátralomnici kukákhoz, különösen a Tatranec kemping környéki területet szereti.

Rutinos túrázóknak feltűnhet, hogy milyen hatalmas terület jár be a medvebocs, hiszen a menedékház környéke és Tatranec között légvonalban is körülbelül hét kilométer a távolság, a két helyszín közötti 600 méteres szintkülönbségről már nem is beszélve. Ideiglenesen néhány turistaútvonalat le is kellett zárni a turisták előtt.

Állatvédők megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy a medve ne látogassa a lakott területeket. Először is abszolút nem természetes, ha egy medve rászokik arra, hogy guberálással szerzi meg az élelmét, ezért első lépésként új "medvebiztos" szeméttárolókat terveztek és helyeztek ki a lomnici utcákra. Az új kukákat már nem tudja kinyitni, vagy felborítani a maci, így nem fér hozzá a benne lévő zsákmányhoz. Az első eredmények azt mutatják, hogy a medve nem boldogul az új kukákkal, így talán hamarosan lemond a szokásos látogatásairól.

Sajnos a turisták között nagyon sokan felelőtlenül viselkednek. Túl közel merészkednek az állathoz, fényképezik, sőt gyakran etetik is őt. Talán felesleges hangsúlyozni, hogy egy medvetámadás esetén szinte semmi esélye sincs az embernek. Nagyon kevés azon szerencsések száma, akik még saját szavaikkal tudják elmesélni, hogyan éltek túl egy medvetámadást.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.