Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Art Furrer, a síakrobatika feltalálójának története

2015.03.16. sielok.hu

Art Furrer története fiatal korában kezdődött, amikor mindössze 36 dollárral a zsebében nekivágott a világnak és egy Wallis kantonban található hegyi faluból Amerikába költözött. Az USA-ban hihetetlen karriert futott be, elit síoktató, tévés színész, híres reklámarc, ezeknek köszönhetően pedig multimilliomos lett.
Art Furrer - síakrobata, hét szálloda tulajdonosa, tréfamester
Art Furrer - síakrobata, hét szálloda tulajdonosa, tréfamester
Manapság az "őrült svájcit" a saját hotelbirodalmának köszönhetően csak a "Riederalp királya"-ként emlegetik szülőföldjén, az Aletsch Arénában. Art Furrer kétségtelenül történelmet írt, többek között a síakrobatika feltalálásával.

"Az életben sok mindent másképp csináltam", meséli az, aki természetesen a síelésben is a szokatlan dolgokat szereti. Art Furrer védjegyévé vált a pödört bajusza és a cowboy kalapja, amit a 78 éves üzletember a sípályákon sem vesz le. Időközben a kalap megjelent az Aletsch Arena területén található 4 hotel ágyneműjének mintájaként is, a tulajdonos Amerikában töltött éveire emlékeztetve, melyek radikálisan megváltoztatták életét. Igazi tündérmese a tengerentúlról.
Art Furrer az USA-ban "találta fel" a síakrobatikát. Számtalan híres személyiség, többek között Leonhard Bernstein (zeneszerző), Doris Day (színésznő) és Kennedy család is őt választotta privát sítanáraként. "Eleinte egy szót sem beszéltem angolul", meséli, "de mindenki engem figyelt, mert a stílusom feltűnően más volt. Ekkor jutott eszembe, hogy ebből akár egy "márkát" is kialakíthatok." És így lett Arthur-ból egyszerűen csak Art (a szó angolul művészetet jelent).

"Az őrült svájci a cowboy kalappal", ahogy sokan hívják őt, már egész fiatalon remekül síelt, és az őrült trükkjeivel sokakat bámészkodásra késztetett. Úgy sétált a sílécek orrán, mintha csak gólyalábak lennének, vagy a legváratlanabb pillanatban ugrott szaltót a levegőben.
Art Furrer - ő hozta el a freestyle sízést Amerikából Svájcba
Art Furrer - ő hozta el a freestyle sízést Amerikából Svájcba
Furrer szerint a síakrobatikának kevesebb köze van magához a síeléshez, ez sokkal inkább hasonlít az artisták munkájához - ő maga is gyakran öltözött be bohócnak. Az Egyesült Államokban több mint 50 filmet forgatott, több milliós közönség figyelte tévés fellépéseit.

Furrer fejlesztette ki a "Royal"-nak elnevezett különleges csúszástechnikát, melyet azóta is alkalmaznak: a súlyt az ívbelső lécre terheli, miközben a másik lábát a magasba emeli, karjait szélesre kitárva. A szokatlan tanítási technikái miatt (szaltók, ugrások, fordulások...), a svájciak kitiltották őt a síiskolák szövetségéből. Az USA-ban viszont gyorsan a sípályák ászává, oktatójává és szórakoztatójává vált - ebben az időben nevezték el őt az amerikaiak "őrült svájcinak" és "akrobatikus komikusnak".

Egy idő után mégis erőt vett Furreren a honvágy. Így újból egyirányú jegyet váltott, azonban ezúttal egy tisztességes összespórolt összeggel kelt útra 14 év után, vissza az imádott Wallisba. 78 éves korára Furrer elmondhatja magáról, hogy saját hotelbirodalma van, az általa "feltalált" sístílusból pedig olimpiai sportág lett. "Különösebben nem vagyok büszke a találmányomra", meséli Art, "arra viszont sokkal inkább, hogy mindig az élvezet állt az előtérben, és a rengeteg végrehajtott trükk és ugratás ellenére soha nem volt még egy csonttörésem sem." A 78 éves üzletember a még mindig majd' minden napot sílécen tölt a téli hónapokban, nyáron pedig hegyet mászik - több mint 48 darab 4000 méter feletti csúcsot hódítottak már meg feleségével, Gerlindével.
Art Furrer - mindig cowboy kalapban jár
Art Furrer - mindig cowboy kalapban jár
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.