Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Up and down - freeride Svájc legnagyobb síterepén

2015.02.01. 2015.02.05. Wesselényi Andrea | frissítve: 2015.02.05.

Vége a hóínséges időnek Európában! Az elmúlt hétvégén hatalmas havazás terítette be Svájc déli részét, azaz Wallis kanton síterepeit. Mától a legnagyobb svájci síparadicsom, a 4-völgy (4 Vallées) összes felvonója üzemel, a pályán kívüli mélyhavas lejtőket pedig ellepték az örömittas freeriderek.
Nendaz - Mont-Fort | Fotó: Sarah Bourne Photography
Nendaz - Mont-Fort | Fotó: Sarah Bourne Photography

Így kell a mélyhavat meglovagolni

Volt szerencsém a brutál nagy havazás két napját Nendazban tölteni. Síoktató barátunk három szóban foglalta össze, mit kezdjünk a sípályát vastagon belepő friss hóval. "Up and down - semmi másra figyelj, csak a fel-le mozgásra!" Órarugó gerinccel pattogtunk, és mint a frissen átadott játszótérre kieresztett gyerekek, örültünk minden hó-hullámnak. A legyőzött lejtők alján pedig fülig érő mosollyal pacsiztunk. Igen, a friss porhó kemény drog, könnyen a hatalmába kerít! A 4-völgy területe pedig éppen ettől vonzó: határtalan lehetőségeket biztosít a freeride szerelmeseinek! Honfitársaink is járnak ide, mi pont összefutottunk 3 laza magyar snowboardossal, akik a liftre várva pálinkáztak és sodorgatták a szívnivalót.

Találkozás egy sportemberrel, aki ötleteket ad és ötleteket gyűjt

14 éve a Nendaz Tourism (nendaz.ch) igazgatója Sebastien Epiney, aki versenyzőként két sportágban is (terepfutás + túrasí) a világ 10 legjobbja közé került. Személyes blogjában tanácsokat oszt meg a sport iránt érdeklődőkkel például arról, hogyan kombinálható a futás, sífutás, túrasízés és a hegymászás, és a legfontosabb, hogyan maradjunk extrém kihívásokat teljesítve is egészségesek. Sebastien láthatóan kicsattan az egészségtől, hófehér mosolyával meséli:
"Sportolóként a világ sok ország síterepén megfordultam, de akkoriban főként az eredményekre koncentráltam. Mióta abbahagytam a versenyzést, egészen más szemmel nézem a sípályákat. Mindig máshova utazom síelni és folyamatosan azt figyelem, hogy mások hogy csinálják, mit tudnánk a máshol bevált ötletekből Nendazban is megvalósítani. Egyik fő célcsoportunk azok a síelők és boardosok, akik szeretik határaikat feszegetni: számukra speciális lesikló-útvonalakat jelölünk ki. Az elmúlt év nagy fejlesztése volt az új Nendaz Hotel & Spa központ, melyet egy ugyancsak újonnan létesült fogaskerekű lift köt össze a központtal. Most azon dolgozunk, hogy az autók helyett minél több teret adjunk a gyalogosoknak a településen, melynek fantasztikusak az adottságai."
Nendaz - a Mont-Fort csúcs: körpanoráma 3330 méteren | Fotó: Sarah Bourne
Nendaz - a Mont-Fort csúcs: körpanoráma 3330 méteren | Fotó: Sarah Bourne

Mont-Fort: Európa egyik legszebb alpesi kilátása 3330 méteren

A földrajzi adottságok közül az 1. számú attrakció a Mont-Fort csúcs, ahonnan csipkés négyezreseket csodálhatunk meg, többek között a Matterhorn és a Mont Blanc is látszik innen. Sokan az Alpok legszebb kilátópontjának tartják, roppant szerencsésnek mondhatja magát, aki verőfényes időben jut fel ide (nekünk a nagy havazás miatt most nem sikerült). Egy kabinos lift repít a 3330 méteres csúcsra, ezt a felvonót Siviez vagy La Choux felől közelíthetjük meg. A Mont-Fort csúcsról induló meredek pálya, ahol gyorsasági versenyeket is szoktak rendezni, 15 km hosszú, s ezzel méltán került be Földünk leghosszabb extrém pályáinak a sorába.
Nendaz - Mont-Fort kezeletlen fekete pálya | Fotó: Sarah Bourne Photography
Nendaz - Mont-Fort kezeletlen fekete pálya | Fotó: Sarah Bourne Photography
A Mont-Fortról való lesíelés azonban csak profiknak ajánlott, és nekik is csak a sítérképen jelzett fekete pályán. Azok közül, akik az ellenkező irányba vezető völgybe indultak el földöntúli offpiste kalandokra, sokan odavesztek már lavinákban - meséli a helybéli síoktató. Nendaz specialitása egyébként, hogy a freeride kalandokra vágyóknak külön pályákat jeleznek sárga szaggatott vonallal a sítérképen. Ezeket a pályákat nem ratrakolják, viszont arra odafigyelnek az üzemeltetők, hogy lavinaveszély esetén lezárják.

FREE TRACKS: 6+1 jelzett freeride útvonal

"A világ sok síterepén jártam, de mondhatom, hogy egyedülálló, amit a 4-völgy régió a freeridereknek kínál: elképesztő a jelzett offpiste útvonalak választéka!" - állítja Richard Amacker, profi freerider. Nendaz pedig remek kiindulópont ezen útvonalak felfedezésére. A Free Tracks néven jegyzett utak leírása, szintrajza és nehézségi besorolása megtalálható ezen az oldalon - jól használható síútvonal-tervezésre.
Bérletárakról: a teljes síterületre, azaz 71 felvonóra érvényes 4 Vallées napijegy éppen 71 CHF, de váltható un. PRINTSE bérlet is a sítérképen kékkel jelzett területre 56 CHF áron. Kiegészítőt (supplement) bármelyik faluban vehetünk 20 CHF-ért.

Aprés ski lehetőségek és árak Nendazban

Mivel Nendaz-ban pontosan 55-ször több vendégágyat lehet foglalni apartmanban, mint szállodában, ezért a település jól felkészült a síelés után lazulni vágyók kiszolgálására: tele van a síváros bárokkal, éttermekkel, party-helyekkel.
Nendaz látkép: apartmanházak, amerre a szem ellát  Fotó: Aline Fournier
Nendaz látkép: apartmanházak, amerre a szem ellát Fotó: Aline Fournier
Az éttermi árak meglehetősen húzósak, főleg a jelenlegi frank-árfolyamon: levesek, előételek 10-20 CHF, főételek 20-40 CHF, desszertek 8-15 CHF között kaphatók, egy komplett menü ára 60-100 CHF között van. Mindezt persze megspórolhatjuk, ha apartmanban főzőcskézünk, ehhez pedig mindent meg lehet venni a helyi szupermarketekben, van Migros és Coop is a faluközpontban. Legolcsóbb szállást apartmanházakban vagy un. chalet-kban foglalhatunk, kis szerencsével akár 50 CHF/fő/éj ár alatt.
A Hotel Nendaz ****+ a település központjában található. Az épületben lévő wellness fürdőt külső vendégek is látogathatják. Minden nap reggel 9-től este 9-ig van nyitva.
A Hotel Nendaz ****+ a település központjában található. Az épületben lévő wellness fürdőt külső vendégek is látogathatják. Minden nap reggel 9-től este 9-ig van nyitva.
Aki pedig wellnessre vágyik, az új Hotel Nendaz****+ szállodában válthat belépőt egy gyönyörű Spa központba 45 CHF-ért. Van itt többek között panoráma-szauna (izzadás közben óriás ablakokon át lehet nézni a hóesést), hamam gőzfürdő, 37 fokos beltéri és kültéri medence, mindez exkluzív környezetben. Ausztriával ellentétben itt nincs meztelenkedés, belépés csak fürdőruhában és köntösben (ezt a bejáratnál adnak). Aktuális ajánlat egy napos lazuló csomag, mely a fürdőbelépőn kívül egy háromfogásos ebédet és kávét is magában foglal, az ára 60 CHF. A Spa&Ski kombinált napijegy pedig 79 CHF-ért kapható. A kétszintes wellness központ reggel 9-től este 9 óráig van nyitva, így egész napos sízés után is jól kihasználható.

Az idei szezon legfontosabb FREERIDE eseményei Nendazban

  • 2015. február 7. és március 7. Full Moon Party
  • 2015. március 6-8. Freeride Junior Tour
  • 2015. március 12-17. Nendaz Freeride
  • 2015. március 28. Freeride World Tour
  • 2015. április 6. Waterslide
Nendaz Freeride - a legendás versenyt idén 2015. március 12-17 között rendezik. Helyszíne a Plan-du-Fou csúcs közeli Mont Gond.
Nendaz Freeride - a legendás versenyt idén 2015. március 12-17 között rendezik. Helyszíne a Plan-du-Fou csúcs közeli Mont Gond.

Autóval? Vonattal? Hogyan juthatunk el Nendazba?

Mivel a magyar síelők kb. egyötöde szívesen utazik el akár Franciaországig is síelni, az 1200 km-es távolság nem akadály. Olaszországon keresztül Svájcba érkezve a Brig > Visp > Sierre > Sion útvonal ajánlott. Sion városából egy 15 km hosszú szerpentin kanyarog fel Nendaz-ig. Ezen az úton rendszeres helyi buszjáratok közlekednek, ezért számíthatunk rá, hogy jól takarítják. Aki pedig repülővel érkezik Zürichbe, leszállás után könnyedén átguríthatja a bőröndjét a Brig felé induló vonatra, ugyanis a repülőtér és a vasútállomás praktikusan egy épületben található. Svájci pontossággal és gyors átszállással mindössze 3 óra 15 percig tart a csendes suhanás Zürich és Sierre között, köszönhetően az Alpokot átszelő 34,5 km-es Lötschberg-alagútnak.

Hasznos weboldalak:

Nendaz Freeride - a legendás versenyre toborozzák az "őrülteket".
KOMMENTEK
tothlevente | 2015.02.03. 21:57
Messze van, de gyönyörű. Nendazból több is van egy kupacban, szállás miatt esetleg nem mindegy, hogy hol lakik az ember, mert nagy szintkülönbségek vannak. Haute Nendaz jó kiindulópont lehet, ha már Nendaz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.