Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Álom nyáron - mert síelni nyáron (is) jó

2014.08.24. Stánicz Balázs

Nyár, napsütés, kék ég, strand, pálmafák, porhó, síelés. Hogy is írtam? Síelés? Porhó? Igen! Az osztrák hegyekben némi szerencsével és kellő rugalmassággal akár nyáron is húzhatjuk az íveket a friss porhóban. Ehhez nem szükségeltetik az Üveghegyeken is túlmenni, itt van nekünk mindjárt Kaprun.
A kapruni gleccser
A kapruni gleccser
Talán még emlékszünk a május végi nyárias napokra, amikor 30 fok körüli értékeket mutattak itthon a hőmérők. Ez az az időszak, amikor az elmúlt szezon síelései és vele együtt a tél a havas fenyőkkel és hegyekkel mindinkább feledésbe merül, köddé válik. Helyette biciklire pattanunk, teniszütőt ragadunk, vitorlát bontunk, szörfön siklunk, evezünk és bőszen tervezzük a soron következő nyaralásunkat.
Január? Nem, kérem szépen ez június !
Január? Nem, kérem szépen ez június !
Aztán amikor az első kisebb hidegfront újfent becukrozza kedvenc hegyeinket, egyből beindul a gyerekkori várakozás és a mindig visszatérő kérdés: mi lenne ha? Mi lenne, ha mennénk, csak egy „utolsót” (tudom, a síelésben sosincs olyan, hogy utolsó, mindig utolsó előtti van). S azon veszed észre magadat, hogy míg tegnap a vízparton sütkéreztél (rosszabb esetben az irodában nézted a webkamerákat), addig ma síruhában ülsz és nyomod a gázt az S6-oson miközben kortyolgatod a hajnali benzinkutas kávédat. Csak úgy suhan a hajnali táj, mélán néznek rád a buja zöldbe öltözött erdők-mezők.
Hol van már a tavalyi hó? A hegyekben! Schladming lejtőin jámbor tehéncsorda végzi a fűnyírást, és igen, amikor már itt vagy tudod, hogy röpke egy óra és csatolhatod is a sícipőt. Kaprun ilyenkor nyári álmát alussza, a síszezonnak már vége, a nyár úgy igazán még nem kezdődött el. A télen élettel teli utcákon most csak úgy lengedez az üresség, szinte minden apróbb-cseprőbb zúgót átjárva.

Nos, a nyugalom szigete továbbterjeszkedett és egészen a kapruni parkolókig ér, ahol örömmel konstatálom: az alsó (folyó melletti) parkolóban én vagyok az első. Az út menti helyek már beteltek, azokhoz születni kell, vagy itt kell sátorozni. Aggodalomra azonban semmi ok, ezen a két napon úgy 30-40 síelővel osztoztunk a lejtőkön. Még ennél is kevesebben voltak pályán kívül. Az első napon senki, a második napon „vérszemet” kapva két síelő is utánam jött.
Ezúttal az időjósok varázsgömbje jót jövendölt: a délelőtti havazást délutánra napsütés követte. Délelőtt viszont úgy havazott, hogy olyat bizony télen is ritkán láttunk. Csak úgy hullott a sűrű pelyhes fehér hó, amolyan karácsonyi feelinget varázsolva így júniusban. Ne kérdezzétek, miért keres az ember júniusban mínusz fokokat és sűrű hóesést, ez valamiféle „télfetisizmus”.

Másnap reggel kékség ébresztett, a felkelő Nap első sugarai lágyan melegítették a didergő völgyet. Egy felhő sincs az égen, mindenhol ez a valószínűtlen kékség dominál. A sífelvonók felé tartva kicsit olyan „februári” hangulatom támadt, igazi szürreális február a „nagyonzöld” fákkal, a virágos rétekkel, a zöld hegyoldalakkal. De amott még a tél az úr, a kapruni hegyoldalak csak úgy fehérlenek és még ilyenkor is magabiztosan és büszkén viselik téli ruhájukat.
Nyárból a télbe, lehetne ez is a kabinosok szlogenje, amik a zöld pokolból a fehér mennyországba repítenek. A kabinban csak te vagy, nem önti senki a frissen mosott nadrágodra a termoszos teát, nem morzsáz le a hozott szendvicsével, de nem is kínál meg a hazai kerítésszaggatóval, így ez utóbbiról magadnak kell gondoskodnod (már, ha…). Egyszóval teljes nyugalom honol, olyannyira, hogy amikor kacéran besüt a reggeli Nap, lecsukod a szemed és gondolatban már a lejtőket szeled. Utóbbira néhány perc, és sor kerül.

Az Alpincenternél kicsit zavarba kerülsz, olyan kevesen vannak. Ezt az ürességet a nap folyamán úgy 30 síelő töri meg, akik olyan szépen eloszlanak a lejtőkön, hogy szinte abban a hitben síelsz, miszerint ez a te saját, privát sítereped. Az illúzióból végül néhány tucatnyi lefátylazott nő és népesebb szakállas férfi sereg zökkent ki. Lévén arab barátaid (legalábbis ennyi) nagyon nincsenek, a sarki kebabost meg mégse hívnád meg. Igen, ők az arabok, akik a nyári főszezonban ezreivel özönlenek a gleccserre, hogy ott hógolyózzanak, fotózzanak vagy csak merő egyszerűséggel ámuljanak-bámuljanak, ahogy mi szoktunk egy friss porhavas nap reggelén.
Freeride nyáron, mindez a Kapruni gleccseren
Freeride nyáron, mindez a Kapruni gleccseren
Méteres hó, mindenhol a fehérség honol a hegyoldalakon. A nyarat a bőrödön érzed a leginkább, szó szerint! Ha a délspanyol napsütés erősnek bizonyult, akkor a nyári gleccsernaphoz ki tudja mit fogsz szólni, mert erős bizony, de nagyon.

Érzi ezt a hó is, és Nap felé leginkább forduló hegyoldalakon menetről menetre tépősebb lesz a fehérség off pistén (pályán kívül). Az érzés olyasmi, amikor egy jól sikerült aprés ski után csúszol lefele, célba véve a parkoló közepén álldogáló autót és leérve a pályáról rájössz, hogy a hóval enyhén fedett beton/aszfalt némi kőzuzalékkal fűszerezve nem éppen csúszásbarát felület. Miután többször is valósággal le akarja tépni a léceket a hó, így ideje oldalt váltani és a West Side-ról (freeride útvonal, térképen X2) helyett az Ice Age-re (X1) nyargalni. Itt szűz terep és nagyszerű hó fogad, sehol senki, ráadásul a felső részeken a hó is porzik, lejjebb érve „ausztrál” porhóban megy tovább az ívrajzolgatás.
A "mi" szívünk nem a perzsa szőnyegért dobog, hanem ezért..
A "mi" szívünk nem a perzsa szőnyegért dobog, hanem ezért..
Gyorsan eljön a délután és vele együtt a záróra a freeride játszótéren, majd azon kapod magad, hogy fáradtan, de örömittasan veted le magadról a telet és adod át a testedet a pár napos téli intermezzo után a nyárnak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
AKCIÓK (3)
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.