Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idén 200 éves a bajorországi Oktoberfest

2010.08.19. 2010.09.10. | frissítve: 2010.09.10.

Idén 200 éves a bajorországi Oktoberfest Idén 200 éves a nagy müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest. A lakosok tiszteletbeli elkötelezettséggel és egy páratlan ünnepséggel köszöntik ezt a különleges évfordulót szeptember 17. és október 4. között a Theresienwiese déli részén, közvetlenül az idei Oktoberfest helyszíne mellett.
A müncheni Oktoberfest a világ egyik legnagyobb népünnepélye, évente több mint 6 millió látogatóval. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek, amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Az Oktoberfest története:

Négy évvel Bajorország királysággá emelkedése után, 1810. október 12-én rendezték a bajor koronaherceg Lajos, a későbbi I. Lajos és Therese von Sachsen-Hildburghausen hercegnő esküvőjét. A hivatalos ünnepség öt napig tartott, és a fiatal királyság uralkodóházának megünneplése is volt egyben. A már akkor népünnepélynek nevezett belvárosi ünnepségsorozat október 17-én egy lóversennyel zárult, amelyet a München kapui előtt elterülő réten rendeztek meg. A ünnepi rét a menyasszony tiszteletére a Theresens-Wiese nevet kapta. Így hívják az Oktoberfest helyszínét még ma is: Theresienwiese, vagy ahogy a müncheniek mondják, die Wiesn. Úgy határoztak, hogy a nézők nagy örömére szolgáló lóversenyt a következő évben ugyanakkor megismétlik, és ezzel le is tették az "Október-ünnepség" hagyományának alapkövét, amely immár 200 éve vonzza a látogatókat a világ minden tájáról. A bajor koronaherceg Lajos és Therese hercegnő nagyszabású esküvőjével 1810-ben, 200 évvel ezelőtt kezdődött az Oktoberfest hagyománya. Mivel ezidáig 24 Oktoberfest maradt el - háborús és háború utáni időszakokban, kolerajárvány miatt 1854-ben és 1873-ban -, így 2010-ben a 177. ünnepséget rendezik a Theresienwiesén.

A müncheni városi múzeum és a színészegyesület múzeumsátra történelmi kiállítási tárgyakat és régi szaküzleteket mutat be; itt az 1939-ben épített "Utazás a paradicsomba" és az ötvenes években készült "Calypso" viszi körhinta- és időutazásra a közönséget.

Ingyenes a belépés a naponta megrendezett kulturális programokra, felolvasóestre, kabaréra, a Herzkasperl-sátorban a népzenétől a nagyvárosi hangzásig mindenki megtalálja a számítását. A történelmi fesztiválsátorban a tradíciók, a néptánc, az ostorcsattogtatók (Goaßlschnalzer) és a bajor fúvószenekarok viszik a prímet: itt úgy ünnepelhetünk, mint 200 évvel ezelőtt - klasszikus müncheni ételekkel, mint a Böfflamott (lassú tűzön főtt marhahús) vagy a Rumfortsuppe (egytálétel zöldségekkel és hüvelyesekkel) és egy külön az évfordulóra főzött sörrel, amelyet kizárólag a jubileumi ünnepségen csapolnak. Míg az Oktoberfesten a fesztiválrajongókat olyan high-tech eszközök repítik a magasba mint az Olymia Looping hullámvasút vagy a Star Flyer, és az akár tízezer ember befogadására képes óriási fesztiválközpontok sörrel és grillcsirkével hívogatnak, addig a jubileumi ünnepség a világ legnagyobb népünnepélyének történelmi motívumaira, eredetére koncentrál, és nem mindennapi szórakozást kínál: nosztalgia-körhinta, komédiások, minden nap lóverseny és állatsimogató, művészet, kultúra, hagyományok, különleges gasztronómia és színes gyermekprogramok várják a látogatókat. A nagy ringben naponta kétszer lóversenyt is rendeznek. A vendégek a tribünről figyelhetik a futamot, miközben megismerkedhetnek a hagyományokkal, a népviselettel és a néptáncokkal is. A Chapiteau cirkuszsátorban a látogatók is kihívásra számíthatnak: a történelmi velodrom (kerékpárpálya) ügyességi versenyein vicces kerékpárokon tehetik próbára tudásukat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.