Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Interjú az Alpesi OB győztesével, Hegyi Balázzsal

2014.03.18. Szíjj Miklós

Interjú az Alpesi OB győztesével, Hegyi Balázzsal Meglepetés eredmények születtek a 2014-es felnőtt alpesi OB-n. Hegyi Balázs, a Snowline SE sízője nyerte az idei Alpesi Országos Bajnokságot óriásműlesiklásban a felnőttek között. Interjúnkban őt kérdeztük győzelméről.
Minek köszönhető, hogy az GS-ben ilyen jól mentél?

Alapvetően nekem mindig is az óriásműlesiklás (GS) volt az erősebbik számom. Tavaly a világbajnokságon is ebben a számban álltam rajthoz. Az idei szezonban viszont műlesiklásban (szlalomban) fejlődtem sokat, és így mind a versenyeken, mind az edzéseken arra összpontosítottam. Szerintem a sok szlalom edzés felgyorsította a mozgásom, és ezt a képességemet tudtam kamatoztatni az Országos Bajnokságon.
Az Országos Bajnokság napján kitűnő körülmények vártak minket, ragyogó napsütés, széles pálya, kemény hó, jó pályatűzés. Én már a pályanéző menetnél éreztem, hogy itt nincs semmi, ami engem megállíthatna. Tudtam, hogy reális esélyem csak a dobogó harmadik fokára lehet, mert a rajtban ott volt Farkas Norbert és Kékesi Márton a magyar alpesi síelés két meghatározó egyénisége, ugyanakkor örültem ennek, hiszen ha velük edzhetek és versenyezhetek az mindig egy lehetőség, hogy tanuljak tőlük.
Az Országos Bajnokság futamát megelőzően tulajdonképpen tét nélkül a felnőtt férfi rangsoroló verseny első futamában a pálya 3. legjobb idejét teljesítettem lemaradva Farkas Norbert és Kékesi Márton mögött. Ezt szerettem volna megismételni a bajnoki futamokban is.

A verseny elég érdekesen alakult én az első futamban a pálya tetején remekül mentem, de a közepén elfeküdtem az egyik kapunál. Ennek ellenére nagyobb lendületvesztés nélkül tudtam folytatni a futamot, bár a pálya ritmusába már nehezen rázódtam vissza. Ekkor úgy éreztem, hogy ennek a napnak vége, fejben már kezdtem feladni. A célban viszont kiderült, hogy így eséssel együtt is a 4. helyen állok. Tudtam, hogyha nem hibázok a második futamban, akkor dobogós lehetek. Közben Farkas Norbert az egyik legnagyobb esélyes kiesett a versenyből.
A második futamban kevésbé voltam agresszív, hiszen a biztos dobogóért síeltem. Jól tettem, mert egy közepesen jó menettel két embert is megelőztem, valamint az első helyen álló Kékesi Márton kiesett.
Igazából a győzelmet annak köszönhetem, hogy fejben végig jól tudtam koncentrálni a verseny alatt, illetve minden taktikai döntést helyesen hoztam meg.
Mennyit tudtál edzeni ebben a szezonban?

Számomra a nyári és az őszi felkészülés elmaradt anyagi és tanulmányi okok miatt. A felkészülést a 2013/14-es síszezonra december 15-én kezdtem meg. Az ősz folyamán mialatt a legtöbb síversenyző már nemzetközi versenyekre járt, én az egyetemi tanulmányaimmal foglalkoztam. Többek között a szakdolgozatomat írtam és mellette dolgoztam, hogy ki tudjam egészíteni a versenyzéshez szükséges anyagi hátteret.
Amikor felcsatoltam a sílécet onnantól kezdve folyamatosan havon voltam. Kaptam egy lehetőséget Budai Balázstól, a Snowline SE vezetőedzőjétől, hogy az idei szezonban segédedzőként segíthetem a munkáját, így a Snowline csapat Murauban tartott edzésein folyamatosan részt tudtam venni.
Január közepétől a nemzetközi versenyek kerültek előtértbe, összesen 15 FIS versenyen indultam el, amelyek edzésnek, tapasztalatszerzésnek egyaránt tökéletesek voltak.

Nem adott ez az eredmény egy lökést ahhoz, hogy nagyobb célokat állíts magad elé síben?

Nagyon örültem ennek az eredménynek, hiszen egyéni kategóriában még soha nem voltam Magyar Bajnok. A Magyar Bajnokság mindig egy nagy megmérettetés, azonban az egész szezonban zajló nemzetközi (FIS) versenyek is fontosak számomra. Igazából a FIS versenyeken nyújtott folyamatos teljesítmény mutatja meg, hogy ki milyen szinten van, és az tud nekem nagy lökést adni, ha ott jól teljesítek és akkor tudok nagyobb célokban gondolkodni. Ebben a szezonban a szlalom FIS versenyeken elért sikereim tudtak előrevinni.

A foci csapatodban mit szóltak az eredményedhez?

Természetesen gratuláltak nekem, de már december óta nem tudtam velük találkozni, mert folyamatosan külföldön tartózkodtam, így a téli felkészülésen nem vehettem részt, de a tavaszi szezonban már újult erővel erősítem a Hidegkúti Sport Club csapatát.

Azzal a céllal indultál, hogy megszerzed a bajnoki címet?

Az óriásműlesiklás bajnoki címében nem gondolkodtam, viszont egy héttel a bajnokság előtt műlesiklásban (szlalomban) éreztem úgy, hogy esélyes van a bajnoki címre és arra koncentráltam. A bajnokság előtti héten csak szlalomot edzettem, de alapvetően a Snowline csapat segédedzőjeként a gyerekekkel foglalkoztam, így nem maradt elég időm arra, hogy magamra összpontosítsak és koncentrált meneteket menjek. Hiába voltam havon a síeléshez nagy koncentráció szükséges és a gyerekek edzése mellett pihenőnap hiányában, fáradtan folyamatosan a rossz mozgást gyakoroltam és az is rögzült be. Szerintem egyrészt ennek is köszönhető, hogy a Műlesikló Bajnokságon nem szerepeltem jól, másrészt pedig annak, hogy bíztam benne, hogy a körülmények jók lesznek, de a pályán tejköd volt és én alig láttam a talajt, a nyomvonalat meg a kapukat emiatt nem tudtam bátrabb meneteket jönni. Nagy csalódás volt ez számomra, de nem viselt meg, mert tudtam, hogy ideális körülmények között ennél többre vagyok képes.
Az óriásműlesikló (GS) verseny előtt a szlalom verseny tapasztalatai és az erős mezőny alapján az első hat helyezés egyikét tűztem ki célul.

Jövőre vb, az előzőhöz képest mennyiben változik a felkészülésed a következő szezonban?

A következő szezont a most következő szezon végi FIS versenyekkel és a nyári felkészüléssel szeretném megalapozni. A legfontosabb célom a következő szezonban az, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva, egyre jobb eredményeket érjek el a nemzetközi FIS versenyeken. A 2015-ös Világbajnokságra szeretnék kijutni és a legjobb teljesítményemet nyújtani.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.