Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hogyan lehet olcsóbb a síelés?

2014.02.13. 2015.03.25. sielok.hu | frissítve: 2015.03.25.

Manapság egy síút kifizetéséhez igencsak a zsebünk mélyére kell nyúlnunk. Bérletek, szállás, ellátás napközben és síelés után. Hogyan lehetséges mégis spórolni a síelésen, úgy, hogy ne a minőség és az élmény bánja a költségcsökkentést? Íme néhány tipp, amit érdemes lehet megfogadni.

Helyválasztás

Hova menjünk síelni? Ez a legfontosabb kérdés, hiszen az úti cél megválasztásával egy időben árkategóriát is választunk. Teljesen kezdőknek például ajánlott 1-2 napot egy olcsóbb, hazai síterepen eltölteni, ahol nem kell szállásra költeni. Az alapok elsajátítása után sokkal jobban megéri nagyobb és drágább síközpontba utazni.
Egyre népszerűbbek a közeli szlovák és szlovén síterepek is, melyek színvonala rohamosan zárkózik fel az Ausztriában megszokott minőséghez, de az árak kedvezőbbek, mint a nyugati szomszédunkban.
Sokan kedvelik a francia pályákat is, ahol ugyan szükség van bizonyos kompromisszumkészségre, hiszen buszos utak esetén számolni kell akár 20 órás úttal is (ami autóval sem sokkal kevesebb), valamint a helyi szállásokra jellemző szűkösséggel - cserébe azonban sokszor 100-200 km-es pályarendszert élvezhetünk ki a legkedvezőbb árakon.
Apartmanházak Puy St. Vincent síterepén
Apartmanházak Puy St. Vincent síterepén

Időpont választás

Talán nem is gondolnánk mekkora költségbeli különbségek vannak egy februári és egy márciusi síút között. Általánosságban elmondható az európai síterepekről hogy a karácsonyi-szilveszeri időszak mellett február hónapban a legdrágábbak a síbérletek és persze a szállások is. A síterep elhelyezkedésétől függően változnak a további szezonok - azonban az biztos, hogy ha spórolni szeretnénk, akkor érdemes decemberi vagy márciusi, magasabban fekvő terepek esetén esetleg akár áprilisi időpontot választani - ekkor ugyanis sokkal több az akció, de a kedvezményt nem tartalmazó alapárak is jelentősen alacsonyabbak. És még néhány érv a holtszezoni, márciusi síelés mellett: a hónap közepén a legtöbb síterepen még kiválóan síelhető hó van, sokkal nagyobb az esély egy gyönyörű, napsütéses sínapra és a pályákon is jelentősen kevesebb sportoló társsal találkozunk már ekkor, így a lifteknél szinte kizárt a sorban állás! Ha márciusra keresnél kedvező ajánlatot, itt találod a legjobbakat!

Öt a hétből

A síelés kétségkívül egyik legnagyobb költsége a síbérlet, és ezen nem is nagyon tudunk spórolni. Egy jó lehetőség lehet viszont, ha ún. "Auswahl-Karte" vagy más néven "Wahlskipass" síbérletet vásárolunk. Sok síterep kínál ilyen típusú jegyeket, melynek lényege hogy pl. egy 7 napos időszakon belül bármely 5 napon használhatjuk bérletünket. Így szabadon beiktathatunk pihenőnapokat, más programokat szervezhetünk, sőt, jól jöhet rossz idő esetén is, amikor esetleg nem is lehet síelni - és sokkal jobban járunk vele mint ha több napijegyet veszünk!

Pihenőnap

Előző tippünkhöz kapcsolódóan ismét kiemelendő, mennyit lehet spórolni egy símentes nappal. Ez persze nem kell hogy lemondást jelentsen! Biztosan több aktív programlehetőséget találunk a közelben, amik közben ugyanolyan jól érezheti magát a társaság. Érdeklődéstől függően nagyszerű program lehet egy fotószafari kirándulás a havas tájon, a korcsolyázás, szánkózás, esetleg egy közeli fürdő meglátogatása, ahová még mindig sokkal olcsóbb a belépő, mint egy napijegy, és közben még fel is frissülünk, hogy aztán ismét kipihenten, és ami a legfontosabb, balesetmentesen síelhessünk tovább!

Csomagolt ebéd

A hüttékben elköltött ebédek bizony igen drágák lehetnek. Sokat spórolhatunk, ha pl. csak egy forró levest eszünk meg a kis vendéglőkben, mellé pedig reggelenként házi csomagot készítünk, amit sokkal olcsóbban összeállíthatunk a boltban megvásárolt alapanyagokból. Néhány szendvics, müzliszelet, gyümölcs vagy csoki is tökéletes arra, hogy visszanyerjük energiánkat a sínap közepén. Ez nem jelenti hogy le kéne mondani a meleg étkezésről, egy kevésbé frekventált helyen lévő étteremben sokkal mérsékeltebb árakat fogunk találni, mint a sípályákon, ezek ideális helyek lesznek egy olcsóbb vacsorához!

Telekocsis utazás

Napjainkban egyre népszerűbbek a telekocsis megoldásokat, utast és autósokat összehozó portálok. Nem véletlen, hiszen mindkét fél sokat spórolhat vele. Így van ez akkor is, ha síelni utaznánk: a cél közös, csak társakat kell találni, és nem utolsó sorban ismerkedésre is remek alkalom! A főszezonban pedig szinte mindig lehet találni 1-2 síelőt, aki szívesen velünk tart a kiszemelt síterepre. Ha utastársat keresnél vagy szívesen csatlakoznál, használd fórumunk útitárskeresőjét!

Rendeljünk csoportosan!

Ha mégis ragaszkodsz a hüttés ebédhez, akkor is van egy ötletünk: nagyobb csoportoknak, kisgyerekeseknek, ahol ki kevesebbet, ki többet eszik érdemes esetleg köreteket, mint sült krumplit vagy salátát, esetleg desszertet nem mindenkinek rendelni, hanem csak néhány adagot közösen kérni. Így mindenki meg fogja találni a kedvére valót, mindenki jól tud lakni, és felesleg sem marad, mégis megspórolhatunk ezzel a módszerrel néhány eurót!

Vízforraló

Egy kisebb vízforraló ma már legtöbb háztartásban megtalálható, nem drága, nem foglal sok helyet és nem is nehéz - tehát beszerzése mindenkinek ajánlott! Ha magaddal viszed a síútra, hálás leszel a pillanatért amikor becsomagoltad: mindenkinek jól esik esténként egy finom, forró tea, esetleg zacskós leves. Sőt, ha még egy termoszt is magunkkal viszünk, akkor a meleg teát a sípályán is élvezhetjük, a hüttebeli árak töredékéért!

Szuper, titkos tippek kisgyerekes családoknak!

Fiatal szülőknek ajánljuk, hogy csemetéiket minél előbb tanítsák meg síelni, több okból is: amellett, hogy a gyerekek sokkal könnyebben, ösztönösen utánozva tanulnak meg síelni és imádnak kint lenni a havas környezetben, ha már óvodás korukban elkezdenek síelni, akkor még jó néhány évig rengeteg kedvezményhez juthatnak mind a síterepeken, mind a szálláshelyeken!

6 éves kor alatt szinte mindenütt ingyenes a síbérlet a piciknek, és rövid keresgéléssel olyan hotelt is fogunk találni, ahol a szállás is ingyenes nekik!
Gyermekek síoktatása Nassfelden
Gyermekek síoktatása Nassfelden

Kedvezményes síjegyek az interneten!

A YodelYou.com weboldalon nemcsak egyszerűen, otthonról veheted meg a síbérleted, hanem mindezt akár 50% kedvezménnyel teheted meg! Az akciós jegyeket olyan magyar síelők körében is népszerű helyekre válthatsz, mint Kreischberg, Lachtal vagy Katschberg.

Családosoknak ajánljuk

Néhány helyen, például a tiroli Pitztalon, a Stubai gleccseren, de a közelebbi és igen népszerű karintiai hegyen, Nassfelden az akciós "SkiHit Gyerekeknek" csomaggal egészen 10 éves korukig ingyen kaphatnak síbérletet szüleik teljes árú jegyei mellé! A felső-ausztriai Hochfichtben és a tiroli Kössenben is csupán 1 eurót kérnek el így a gyermekjegyekért.

Aki pedig még többet szeretni spórolni a csemeték utazásán, annak a SunnyCard síterepcsoport gyönyörű terepeit ajánljuk, ahol az akcióban résztvevő szálláshelyeken nem csak a síbérlet, hanem a szállás is ingyenes 10 éves korig! A csoportba olyan népszerű síterepek is beletartoznak mint Lackenhof, Hochkar vagy Heiligenblut.

Salzburg tartományban még a kiskamaszok is kaphatnak ingyen bérletet! Weißsee terepen a gyerekek 12 éves korig jár az ingyen bérlet a szülők jegyei mellé.
A Ski Amadé területén biztosan mindenki talál maga számára kedvezményes időszakot: itt különböző időpontokban más-más akciót vehetnek igénybe diákok, családosok, nyugdíjasok.

Bad Kleinkirchheim is több alternatívát kínál a spóroláshoz: a főszezonban (jan. 10 - márc. 6.) itt is csupán 1 euróba kerül a gyerekjegy a felnőtt mellé, márciusban pedig rengeteg szálláshelyen ajándékba adják a síbérletet!

Ha ismersz még hasonló szuper spórolós tippeket, család- és pénztárcabarát síterepeket, kérünk mondd el nekünk kommentben!
KOMMENTEK
Daddy | 2014.12.21. 20:08
Mi az oka annak, hogy az itt megjelenő cikkekben mindig el kell helyezni (legalább egy) olyan megjegyzést amely elveheti a kedvet a francia sípályák felkeresésétől. Itt is megjegyzi a cikk írója, hogy a francia pályák felkeresése esetén "szükség van bizonyos kompromisszumkészségre". Aki pl. Tirolba utazik Vásárosnaményból, annak nem? Az a gyakran emlegetett szálláshely szűkösség is könnyen elkerülhető, és csak a nagyon olcsó utak esetén igaz. A viszonylag új építésű apartmanokat ilyen kifogás nem érheti. Sohasem jegyzi meg a cikkíró, hogy a franciák rendesen fűtik a szálláshelyeket. Az osztrák szállásadók esetében viszont mindenki gondoljon tapasztalataira. Franciaországban egy 100 km-es pályarendszert a kis terepek közé sorolják. Hány ilyen vagy ennél kicsit nagyobb pályarendszer is van a mindig dicsért Ausztriában? És akkor a szállás és síbérlet árakat még nem is vetettük össze!
cannibale | 2014.12.23. 22:14
Tudok azonosulni az előttem hozzászólóval. Hat napos síbérlet pl. Dorfgasteinben.. ;)
landsurfer | 2014.12.24. 09:41
Bla-bla-bla, bla-bla-bla, megy a burkolt reklám duma.
A legolcsóbb, ha itthon maradunk és alkalmazkodva a helyi viszonyokhoz, hogy nincsenek felvonók meg sí pályák, a természet és egy kis találékonyság segítségével sok pénzt és macerát megspórolhatunk.
Ime az illusztráció: http://sielok.hu/video/land-surfing.../
Daddy | 2014.12.25. 17:22
A legtöbb pénzt akkor takaríthatjuk meg, ha egy közelmúltban látott reklámban látott módszert átvéve: "mi a legdrágább hotelbe és pályára nem megyünk". :-)
landsurfer | 2014.12.26. 16:12
Ne nézz annyi reklámot, mert még rokefeller leszel a sok megtakarítástól....:-)))
Pisti P | 2014.12.30. 07:59
Az osztrák árak (1 hét sízés kompletten) most már kb. a dupláját teszik ki egy hasonló francia úténak, mégpedig sokkal grandiózusabb pályarendszerre, mint ami Ausztriában egyáltalán létezik (pl. 2014-ben a világ legjobb síterepének választott 3-völgyéhez képest, persze busszal, szervezetten)! Érdekesség, hogy 2014 tavaszán egy komplett egyhetes út az előbb említett francia síterepre kompletten pont annyiba került, mintha ugyanott, magánemberként csupán 6 napos síbérletet váltottam volna a pálya tövében!
Ezzel persze nem mondom azt, hogy Ausztria nem jó, sőt Ausztria mesés, pazar, de sokkal-sokkal drágább (közel duplája), mint a szintén fenomenális Franciaország :)
sattya_1 | 2014.12.30. 13:07
Eplény a maga pár km-vel drágább mint egy 400 km-es francia pálya!
rico | 2015.01.02. 10:06
Kedves Daddy!
Nagyon is kompromisszumos Franciaország.
Én egyszer voltam , végigszendvedni a buszos utat, másfél nap volt az út, utána a szállás, sziklás pálya, és hasznosan síelhető 2 nap volt a jó többi napon havazott. Deee az a pályarendszer maga volt a csoda!! Tehát megérte. És el kell menni. :) jó csúszást.
Daddy | 2015.01.02. 17:17
Kedves Rico!
Nagyon sajnálom, hogy a franciaországi eddigi egyetlen utad ilyen rossz tapasztalatokat (is)eredményezett. Én eddig úgy gondoltam, hogy az odautazás általam buszon töltött 29 óráját - normál út és időjárási körülmények között - nem lehet felülmúlni. Igaz, ez csak egyszer, 2013-ban történt. Előtte hosszú évekig 18-22 órás buszutakkal sikerült odaérni (hólánchasználattal együtt). Saját kocsival az út viszont sokkal gyorsabb, kényelmesebb és.... drágább. Az út hosszával kapcsolatban meg csak annyit, hogy ott egyszer egy franciának "panaszkodtunk", hogy 1300 km-t kellett utaznunk a pályáig. Erre ő: "én több mint 900-at, pedig Franciaországban élek". Nem tudom melyik terepen volt az a "sziklás pálya", de tapasztalataim szerint ez nem jellemző. Az viszont hogy a nagy havazás, köd, elronthatja örömünket, minden ország síterepére érvényes. (Még az osztrák és szlovák pályákon is, pedig a "sihu" fórumán azokat dicsérik a legtöbbet.) Számomra az volna a legnagyobb öröm, ha a francia terepek közül kettő-három hazánkban lenne, természetesen "francia" meteorológiai viszonyokkal. Azt sem tartanám nagy bajnak ha olyan "kicsik" mind pl.: Puy... vagy Les Orres.
Daddy | 2015.01.02. 20:31
Kedves Landsurfer!
Ez úgy "élőben", mint a látott videókon nagyon tetszik. Ha kb. 20 évvel fiatalabb lennék biztos beruháznék egy ilyen felszerelésbe. Nyaranta én is a szél segítségével haladok a vízen, így tudom hogy a természet ez erejével megtanulhatunk együtt élni, azt használni, de ha szükségessé válik, mindig az ember enged (ha nem akar vagyoni kárt, sérülést vagy rosszabbat szenvedni). És ez azért nem nevezhető "kompromisszum"-nak, mert szó sincs a felek kölcsönösségről.
landsurfer | 2015.01.02. 21:08
Kedves Daddy, először is gratulálok az aktivitásodhoz, nekem is tetszik !!! Nem állunk egymástól olyan messze sem korban, sem a nyári sport tevékenységet illetően. Egyik barátom 63 évesen tanult meg kájtozni (két éve). Tudjuk, mennyit enged meg a nagy Manitu és ahhoz képest tényleg a maximumot hozzuk ki lehetőségeinkből. A mai technikai szinvonal lehetővé teszi. Ezért írtam, hogy "kompromisszum nélkül". Túl kevés már az időm ahhoz, hogy 20 órás buszon ücsörgésre pazaroljam és túl bölcs vagyok már ahhoz, hogy ne találnám meg az adott körülmények között a kellemes és egyben hasznos tartalmat a hátra lévő rövid időre. Fiatalon azt hittem az idő végtelen és sokat elpazaroltam belőle. Most érzem, hogy gazdálkodni kell a maradékkal. Sok felesleges "kört" megtettem, mire megtanultam felismerni a környezetemben a lehetőségeket. Az összes dimenzió közül a legdrágább az idő. Az emberek eladják a sajátjukat, aztán az érte kapott pénzért igyekeznek kis idő intervallumokba (szabadság) sűrített örömöket venni maguknak. Ezért muszáj nekik olyan helyekre menni, ahol minden nap lehet sielni. Viszont ha jól gazdálkodnának az idejükkel és lehetőségeikkel, ugyanazt az élményt megszerezhetnék stressz mentesen, felesleges "körök" nélkül - szerintem
Daddy | 2015.01.04. 10:25
Kedves Landsurfer! Szerintem mindenki későn (amikor már kevesebb van mint több) ismeri fel azt, hogy az idő "drága kincs". De jól eltértünk a címtől, így nem lenne szerencsés ha itt tovább "offolnánk".
pszabo | 2015.01.25. 17:28
Csak egy tipp, ha valaki autóval Fr. országba megy. Én újabban mindig az M7 -Maribor.Ljubjana - Trieszt elkerülő - Padua - Milano-Torino- Frejus alagút vonalon megyek. Ez az A4-A32-T4 autópályák olasz területen.

Francia oldalon vagy megáll az ember Orelle-ben (onnan megy fel egy lift a 3 Völgybe) vagy még egy órát autózik és Albertville - moutiers felé megy fel a 3 völgy egyikébe. Orelle 10-12 óra autóval (forgalomtól függően) ill. plusz egy óra, ha körben, végigmegyek a 3 völgyig. Érdemes este 6-8 körül indulni, így másnap délelőtt ott van az ember, nyugodtan kipakolhat, jegyet vehet, körülnézhet, stb.
idavid | 2015.02.01. 21:05
A francia pályákkal alapvetően nincsen gond, azonban azon kívül hogy távolabb van, a következőket tapasztaltam:
1. Egy normális ebéd a hüttében 1.5-2x annyi, mint osztrák/olasz pályákon. Sima élelmiszer ára a boltban is ugyanez, egy sör a kocsmában hasonló...
2. A pályák kezeltsége alulmarad az oszták/olasz pályákénak, a sok száz km sokszor azt jelenti, hogy órákat csúszol át egyik hegyről a másikra a héten libalegelőn...

Korai, nem főszezonba történő foglalással kiváló akciókat lehet kifogni. Mi Karintia/Tirol régiókba sokszor találunk ilyen "csomagokat" - idén pl. jól felszerelt, majdnem pályaszálláson voltunk, így bőséges reggelit tudtunk készíteni, ami után nap közben "zsebből" (müzli, csoki + hüttében valami italra megállás) bőven kijöttünk.
Egy szűkös francia apartmanban problémás komplexebb kajákat csinálni...átszámoltam már sok síutam összes költségét, ha nem akarsz éhezni a komoly sport mellett és esetleg innál is esténként egy italt, akkor a franciák összességében azonos árban vannak - olcsóbb maga az út, de jóval több a költőpénz.
idavid | 2015.02.01. 21:09
Szóval tippnek én ezt tudom ajánlani: jól felszerelt apartman a pályához közel, ahol van idő és mód bőséges reggeli+vacsora elkészítésre, így a hüttézés kiiktható. Első két estére mi itthonról szoktunk vinni egyszerű, de jól elálló egytálételeket, ahogy hét közben is olyat igyekszünk sütni-főzni, amiből lehet többet csinálni - másnapi reggeli, síelés utáni gyors energiapótlás...ez persze gyerekes családoknál, stb. problémás lehet, de baráti társaságoknál a síelés utáni közös főzés-sörözés-beszélgetés kiváló csapatépítő program és megadja az este hangulatát is :)
bouquetk | 2015.02.05. 14:11
Szezonbérlettel akár 10 euróra is csökkenhet a napi bérletköltség.
Máté Szabolcs | 2015.02.06. 22:25
Aki zsömlét visz a pályára az inkább felejtse el a sielést, nem neki való :)
Dr. Klivenyi Gabor | 2015.02.07. 21:53
En is a franciak mellett voksolok. kb 30 eve sielek es ebbol legalabb 15 evig a franciakhoz jartunk. Azzal egyet ertek hogy nincs kozel, de pl. Tirol is van 1000 km-re, amihez kepest a francia 1300 km idoben max 3 oraval tobb autopalyan. (a deli ut Szlovenian keresztul a legjobb).
Az osszkoltseg jelentosen kisebb, mint a sogoroknal, es az is igaz, hogy a 100 km-es terep a franciaknal a kicsik koze tartozik. A palyak karbantartasa szerintem nem kulonbozik az osztrakoktol. A francia terepek sokkal valtozatosabbak ott biztos van jopar olyan palya, ami tokeletes az adott sielonek.
Egy valamirol meg nem eset szo pedig ez nagyon fontos: a PALYASZALLAS. En a franciaknal csak palyaszallason voltam, vagyis a felvono 100 m-en belul volt es altalaban a hazig vissza lehetett csuszni, vagyis nem kellett sehova autoval utazgatni. Palyaszallas az osztrakoknal is van kb szazad annyi, mint a franciaknal es az aruk csillagaszati. Az osztrakoknal teljesen mindegy hogy 3 km-re van a felvono vagy 30-ra, be kell pakolni a kocsiba stb. Ha nap kozben vissza kell menni a szallasra az tortura.
Az appartmanok kialakitasa aboszolult esszeru minden a sieles celjat szolgalja. Nem ugy, mint a sogoroknal ahol van a falu, onnan altalaban 1 lift visz fel, ha reggel nincs sorallas akkor zaraskor lesz (Nassfeld stb). Nem tudom mennyire kozismert, de a franciaknal 1965 kornyeken kezdtek epiteni a sicentrumokat abszolute tervezett modon. A francia Alpokban ebben az idoben nagyon visszaesett az ipar es a banyaszat az emberek rosszul eltek, de szerencsejukre volt egy francia ipari miniszter, aki szeretett sileni es meglatta a lehetoseget es elkezdtek eloszor allami finanszirozassal epiteni a sikozpontokat. Az eredmenyt latjuk, Franciaorszagban van a legtobb es leghoszabb sipalya-rendszer a vilagon (erdemes a sielok.hu siterep keresojeben kicsit nezelodni).
Az is teny, hogy az apartmanok egyszeruek es nem tul tagasak, de speciel engem ez kevesbe zavar, mert a sieles a fontos. Azon tul hogy sokkal olcsobb, maga a sieles sokkal jobb. Az osztrakoknal a legnagyobb osszefuggo terep a Brixental (230km), de ez is csak a kozepes terepekhez hasonlo es joval alacsonyabb, mint a francialnal megszokott. A franciakhoz batran lehet menni marcius vegen es aprilisban is, mert biztos van ho ugyanis a legtobb terep 1500-2000 m felet van. Az osztrakoknal ez a magassag altalaban a hegytetot jelenti... Tavaly Soldenben voltunk (2 gelccser stb) de ez az egyik leghiresebb osztrak terep is messze van egy atlagos franciatol pl Risoul, Les Arc, Valmanier, hogy a nagyobbakrol ne is beszeljek (3 vallees, La Plagne, Alpe d'Huez).
Erdekes modon jo par sielo volt az elmult evek soran, aki azt mondta, hogy nem akarnak 15 orat utazni, de vegul parat sikerult rabeszelni egy probara, azota csak a franciaknal sielnek.
Sajnos, mi az utobbi par evben nem voltunk ott, mert kis gyerekeink (2-4 evesek) vannak es hat ok meg nem igazan toleraljak a 15 oras kocsikazast, de ahogy kicsit nagyobbak lesznek: Viva la France -:))
liveman | 2015.02.27. 16:23
Elolvastam a fentebbi hozzászólást és azt hittem én írtam. :) Detto ugyanez a vélemény, sőt a kb. 30 év és a jelenlegi helyzet is(gyerekek). Mi is miattuk a sógorokhoz járunk, de amint lehet irány franciahon. :)
Daddy | 2015.03.02. 09:54
Köszönöm d. Klivényi sporttárs kiegészítését, mert számomra már természetes volt az, hogy a francia terepeken a szállások döntő része pályaszállás. Mindenben osztom álláspontját, azok egybeesnek az én tapasztalataimmal is. Nagyon hasznosnak tartom azt, hogy felhívta arra a figyelmet, hogy ha nem pályaszállásról van szó és kocsiba kell ülni, akkor a "cuccolás" szempontjából "teljesen mindegy hogy 3 km-re van a felvonó vagy 30-ra". Szerintem az autó motorjának üzemvitele szempontjából a 30 km távolság még kedvezőbb is.
bouquetk | 2015.03.26. 10:27
Novembertől májusig sízünk egy szezonban, összesen 8-10 alkalommal. Ez francia pályákon nem kivitelezhető, viszont Salzburg régióban simán. A legtöbbször még a hazautazás napján is nyomjuk, volt hogy Kaprunban zárásig maradtunk és éjfélre már hazaértünk. A szállások minőségét össze sem lehet hasonlítani, és itt nem csak a tágasságra gondolok. Bejáratott helyeink vannak, benne régi hegyi házak, állatokkal, nem beton monstrumok, és teljesen normális árak. Valóban többször kell autózni, de jópár abszolút pályaszállás is volt. A hegyi infrastruktúra Ausztriában egyértelműen jobb. Olyan ócska öreg lassú felvonókkal találkoztam a 3 völgyben, amiket Ausztriában csak elvétve lehet találni. Az is csak a franciáknál fordulhat elő, hogy a ház mellett 1 db koedukált budi jelenti a mellékhelységet. Azt sem gondolnám, hogy Saalbach, Zillertal, OT és még sorolhatnám ne felelne meg a kényes magyar sízők igényének.
Daddy | 2015.03.28. 11:07
Budapest-Salzburg 550 km., ha nem megyünk a "környékére", mert akkor több. Ha visszautat is ezzel számolom, akkor egy síelésre legalább 1100 km. utazás jut. Ha 8-10 alkalommal mégy ide, akkor az egy idényben 8800-11000 km.-et utazol. A francia terepek többsége 1200-1400 km.-re van, ami oda-vissza 2400-2800 km.. Ebből következően a távolságokat összevetve, 3,6-7,8 alkalommal történő francia terepen történő síelésnél tartod kedvezőbbnek az általad említett régió 8-10 alkalommal történő látogatását. E mellett vedd figyelembe a síbérletek árai közötti különbségeket, a síterepek nagyságának, hóbiztonságának különbségeit. A francia liftek "elavultsága" (amely azért csak igen kis részében igaz) az osztrák terepek kedvelőinek érve, mert nem sok egyéb van. A szálláshelyekről meg nem érdemes vitázni, mert mindkét helyről lehet jót-rosszat mondani. Aki nagyon olcsó helyen száll meg, annak Ausztriában is "híg a leve".
Persze ha Salzburgban élsz, akkor érthető hogy nem utazol francia terepre.
bouquetk | 2015.03.30. 12:55
Egy viszonylag nagyobb társaság tagjaként járok sízni, ahol az összetétel mindig más.Mindenki dolgozik, így évi 4-5 alkalommal 1 hetes távollét senkinek sem fér bele. Salzburg régió még az a határ, amit utazásban bevállalunk. Általában hosszú hétvége 2 nap szabadsággal. Ez 3,5-4 sínap. A kemény mag szezonbérlettel nyomja, így a bérletköltség relatíve kicsi. Pl. 40 napnál 15 Eu/nap. A szállásnál csak arra utaltam, hogy az a fajta "sígyár" ami a francia pályák szállásait jellemzi nekünk annyira nem szimpatikus. Szeretjük, ha mindannyian, -ez alkalmanként 15 főt is jelenthet,- le tudunk ülni egy asztalhoz. Szívesen főzünk fatüzelésű sparhelten. Ne adj isten grillezünk az udvaron stb. Összességében úgy mondanám, hogy nekünk a síelésen kívül más is fontos. Ez ez egész ízlés dolga, amin nem érdemes vitatkozni, de ettől még jó egy másik véleményt is megismerni.
Chopoker | 2015.03.30. 17:31
Érdekes, hogy itt konkrét helyek, pontosabban országok mellett voksoltok, amikor is a hogyan lehet
olcsóbban síelni(?) a kérdés.

Szerintem síelni több országban is kiváló lehetőség Magyarországról, de azt hiszem, hogy Bp-ről 1-3nap Szlovákia, 3-5nap Ausztria, annál távolabbra (pl. Fr. is) jöhet az egy hetes.

Szerintem teljesen felesleges arról vitát nyitni, hogy melyik országban legolcsóbb a síelés, mert az se nem Ausztria, se nem Franciaország, még ha egyik jobb is, mint a másik! De melyik is? :-)
Daddy | 2015.03.31. 10:00
Kedves Bouquetk! Bennem eddig még ez így nem fogalmazódott meg, de segítettél abban, hogy ráébredjek arra, hogy én a "sígyár" szituációt (amit én nem a szállásra értek) kedvelem. Mert amikor síelni megyek, akkor annyit síelek amennyit bírok. Azt szeretem, ha a társaságom is ilyen "megszállottakból" áll. Társasági életet élni, barátkozni, grillezni, (hajnalig mulatozni, szeszes italokat mértéken túl fogyasztani) itthon is lehet, és még csak síbérletet sem kell venni. De mindenki máshogy pihen. Volt egy (sajnos elhalt)barátom, aki Győrből, győri ismerőseivel minden évben egyszer a Tisza felső folyásánál lévő kemping faházába ment egy hétre, ahol folyamatosan kártyáztak.
Daddy | 2015.03.31. 10:24
Kedves Chopoker! Valószínű, hogy én vagyok az oka, mert első hozzászólóként én vetettem fel azt, hogy a francia terepeket nem, vagy csak valamilyen negatív véleménnyel említik. A hozzászólások meg hasonlóvá váltak, mint a német autó- japán autó jobb-e viták.
Van igazad abban az 1-3, 3-5 nap, illetve egy hét véleményedben, azonban ha az egy napra eső költségeket nézzük, akkor nagyon gyakran az az eredmény jön ki, hogy az 1-3 napos síelések, egy napra eső költségei lényegesen magasabbak, mint a legalább egy hetes út egy napra jutó költségei.
Chopoker | 2015.03.31. 13:07
Tisztelt (Daddy) Sporttárs!

Majdnem teljesen egyet értek, de azért van egy komoly kivétel: a telekocsis rendszerű, 1napos! (Bp-ről) szlovák túra ár/érték arányával nehéz versenyre kelni.

Olcsóbb útiköltség, síbérlet, éttermi árak, szállásdíj nélkül.

Szemfüles időzítéssel garantált paradicsomi állapotok!

De az 1hetes francia túrának sincsen párja...nálam sem!!!:-)
Daddy | 2015.04.01. 22:00
Tisztelt Chopoker Sporttárs!
Elfogadom, hogy egy általad írt 1 napos szlovák túra ár/érték aránya nagyon jó. Kipróbálni azonban nincs nagy kedvem. Hosszú évekig síeltem (Cseh)szlovák terepeken, de egyszer elegem lett. Azóta nem járok oda. Okairól nem írok, mert e témával egyszer már "balhét" okoztam e fórumon, amit nem szeretnék ismét megindítani. Annyit azonban leírhatok, hogy nem a (néha nagyon "férfias") pályák illetve felvonók miatt.

Szállástippek
Tolnaricum apartmanok
A Tolnaricum Apartmanok a Nassfeld Síközpont vonzáskörzetében (18 km a Millennium Express Sífelvonó) Köstendorfban találhatók, 10 km-re Hermagortól, napos és csendes környezetben, kilátással a hegyekre és a Pressegger tóra.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Hotel Sonnleitn csillagcsillagcsillag
Családi vezetésű kis szálloda a Nassfeldre vezető kiskabinos lift völgyállomásától 4 km-re. Az egy- és kétfős, valamint családi szobák heti turnusokban, félpanziós ellátással foglalhatóak!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (3)
Almhotel Kärnten csillagcsillagcsillagcsillag
Az új 4 csillagos Almhotel Kärnten 1.500 méteren, közvetlenül Nassfeld síterepe mellett várja vendégeit, kétágyas és családi szobákkal, félpanziós ellátással. Síelés után a modern szauna részlegben pihenhetünk meg, panoráma kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.