Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás utáni körkép a környező országokból

2007.10.24. Bata Attila

Ebben a szezonban először nálunk is havazott, de az összes körülöttünk található magashegységbe is megérkezett az első jelentősebb havazás. Az osztrák hóhelyzetről már korábban beszámoltunk, most nézzük meg, hogy mi történt a régió többi országában.

Szombat reggelre hozzánk is megérkezett a szezon első hava. Vékony hóréteg fedte be az Északi-Középhegység magasabb pontjait. A webkamerák kora reggeli képei szerint havazott Kékestetőn és Bánkúton. A mátraszentistváni Síparkból 2 cm friss havat jelentettek. A hó amilyen hirtelen jött, olyan hamar el is olvadt, de már most várjuk tél tábornok következő, de ennél komolyabb támadását.

Amint erről már korábban beszámoltunk, nem panaszkodhatnak az osztrákok. A szomszédos Németország egyetlen gleccserén is volt ok örömre. A szombat reggeli 55 centiméteres hóréteg az erős havazásnak köszönhetően hétfő reggelre majdnem egy méteresre hízott a Zugspitze tetején.

Meglepő módon Csehországban is megtapasztalták a korai tél örömeit. Az 1500 méter alatti Jeseniky hegységben péntekről szombatra virradóra 20 cm hó esett. A havazáshoz szokatlan hideg is párosult, így a hóhatár leereszkedett 400 méterre, és fölötte fehérbe öltözött a táj.

Szlovákia összes 800 méter feletti síterepére hullott egy kis hó, de a legtöbb helyen nem maradt meg. Itt is fehér tájat mutattak a webkamerák Velka Raca, Vratna, Zuberec, Chopok és a Tátra síterepein, de mára csak a magasabb régiókban maradt meg a hó, kivéve a Bélai-Tátrát, ahol stabilan tartja magát a lehullott hóréteg.

A Lomnici-csúcson több mint 30 centiméter friss havat mértek, de a havazás igazi nyertese az északi és a keleti oldal volt. Zdiarban néhány óra alatt 10 cm hó esett, de nem csak a sípálya, hanem a falu is teljesen fehér lett. A lengyel oldalon lévő közeli Bukowina Tatrzanska pályáira 7 cm, míg Zakopanéban, a város területén 10 cm hó esett. A népszerű kirándulóhelyen, a Morskie Oko környékén 33 cm, a Kasprowy csúcsán pedig 36 cm vastag havat mértek.

Romániában is havazott bőségesen. Szombatról vasárnapra 15 cm friss havat hozott az országon átrohanó csapadékzóna a Déli-Kárpátokban található Páring-hegységben. A Fogarasi-havasokban, 1500 méter magasan található Capra turistaszálló mellett már 40 cm a hó vastagsága, és megnőtt a lavinaveszély. Emlékezetes, hogy egy hónappal korábban egy ugyanitt lezúduló lavina miatt 12 órát vesztegelt egy külföldieket szállító turistabusz a hó fogságában. A Keleti-Kárpátokban található Dochia menedékház mellett is 20 cm friss hóról érkezett jelentés.

Még délebbre folytatva körutunkat, megállapíthatjuk, hogy a bolgár hegyekbe is megérkezett a havazás. Stara Planina hegység fontos közlekedési hágóit 15 cm hó borította, amely a tartós hidegben meg is maradt. Elkezdett havazni a Vitosa-hegységben is. Itt jelenleg minden felhőben úszik, a következő napokra 70 cm friss havat várnak a meteorológusok.

Déli szomszédunk, Szerbia legjobb síterepén is végre fehérek a hegyek. Kopaonikra megérkezett a szezon elsőbb jelentősebb havazása. Itt is jobbára sűrű köd fedi a tájat és a máig lehullott 20 cm vastag hótakarót. A hét második felében, Európa nagy részéhez hasonlóan itt is enyhébb időjárás várható.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.